Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2023 23:37 - Свещеномъченик Симеон, митрополит Самоковски
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.08.2023 15:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Свещеномъченик Симеон, митрополит Самоковски

 

Симеон Самоковски се замонашил в началото на XVIII век. През 1730 година бил ръкоположен и изпратен за митрополит на Самоковската епархия от Ипекската сръбска патриаршия, в чийто състав била тя. Още същата година Симеон организирал заговор на свещеници и миряни от Софийско и Самоковско с център Долнолозенския манастир “Свети Спас” за масово въстание срещу турската власт. Подготовката на бунта продължила седем години.

През 1737 годна Австрия, в съюз с Русия нанесла тежко поражение на Османския халифат и завладяла Ниш, което повдигнало духа на поробените българи. 

Командващият турската армия Али паша Кюпрюлюглу се оттеглил в София, където Софийският гръцки митрополит Атанасий и неговият приближен Кирияки извършили подло предателство и разкрили заговора на Самоковския митрополит и неговите сподвижници. Али паша извършил бързо и жестоко разследване, вследствие на което били осъдени на смърт и обесени над 350 души – свещеници, монаси и софийски първенци. Сред тях бил и организаторът на подготвяния бунт Симон Самоковски.

Според историческите сведения Симеон Самоковски бил заловен във влизащата в Самоковската епархия Дупница, окован във вериги и измъчван 23 дни, след което бил изпратен на Али паша в София. А в София мъченията продължили, като го карали да се отрече от Христовата вяра и да приеме исляма. Симеон категорично отказал и понесъл стоически, твърдо и непреклонно всички мъчения и страдания. 

На 21 август го повели към бесилката, издигната в старите гробища до превърнатата в джамия древна черква “Света София”. При бесенето му станало голямо и божествено чудо – първия път се счупило дървото на бесилката, втория път се скъсало въжето и едва третия път мъченикът предал Богу дух. 

Благочестиви християни отнесли и погребали тялото на мъченика за Христовата вяра в малката Бельова черква, която се намирала извън Самоков, (на сегашния път за Боровец.)

Митрополит Симеон Самоковски е канонизиран за светец, а неговият празник се чества на 21 август. Един от 9-те софийските светци. 

Светецът е изографисан на стенопис за първи път от Никола Образописов през 70-те години на XIX век.

Днес Свети Симеон е небесният покровител на Самоков.

*******

В началото на ХХІ век, по времето на министър - председателя и съименник на Свети Симеон Самоковски - Симеон Сакскобургготски, в Самоков бе предприета широкомащабна инициатива за построяване на черква в центъра на града, посветена на Самоковския, Софийски и Всебългарски светец. В присъствието на "високопоставени лица" от местен и национален ранг беше осветено мястото за бъдещия градеж, както и бе поставена мемориална плоча. По една или друга причина идеята така и не се осъществи. Казват, че по време на изкопните работи по благоустрояването на централната градска част на Самоков, мемориалната плоча била счупена и изхвърлена на сметището.

******


image
image
image
image




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2325980
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930