Блогрол
1. За мен
2. Моят fb профил
3. Виртуална публицистична страница
4. Видеостраница
5. Фридрих Ницше, България
6. Ф. Ницше за красотата, творчеството и изкуството
7. Представата за душата
8. Карл Густав Юнг за душата
9. Доходи на населението - структура и видове
10. Социалната подкрепа при живот с диабета
11. За социалните дейности
12. Феноменът „български десен политик”
13. Сайтът на Драгушиново
14. Рабушът - няма измама
2. Моят fb профил
3. Виртуална публицистична страница
4. Видеостраница
5. Фридрих Ницше, България
6. Ф. Ницше за красотата, творчеството и изкуството
7. Представата за душата
8. Карл Густав Юнг за душата
9. Доходи на населението - структура и видове
10. Социалната подкрепа при живот с диабета
11. За социалните дейности
12. Феноменът „български десен политик”
13. Сайтът на Драгушиново
14. Рабушът - няма измама
Постинг
18.05.2010 21:27 -
Хранене и диабет
Автор: georgihadjiyski
Категория: Други
Прочетен: 3440 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 07.07.2011 20:23
Прочетен: 3440 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 07.07.2011 20:23
Хранене и диабет
Храненето при диабетиците по принцип малко се различава от това на здравите хора. В миналото се е държало изключително много на избягване на храни, съдържащи различните видове както прости, (обикновена захар и нейните производни), така и сложни захари, (нишесте, плодова захар и пр.) Препоръчвало се е хранителният режим да включва главно продукти, съдържащи белтъчини, (сирена, яйца, риба, нетлъсто месо) и дори мазнини – сланина. Днес това се смята за отживелица. Висококачествените инсулини и интензивното лечение с комбиниране на бързо действащ инсулин, поставян преди всяко хранене и базов инсулин с продължително действие, до голяма степен са в състояние да регулират пълноценното усвояване на въглехидратите. Не бива да се променя изцяло хранителния режим след заболяването от диабет – хубаво би било, човек да продължава да яде това, което е ял преди, но разбира се, с малки корекции, които често са твърде необходими и за здравите.
Специалистите препоръчват спазването на три основни правила:
Храните, разрешени в неограничено количество, (при нормално тегло, разбира се) са: Напитки: Кафе, чай, минерална вода, лимонов сок и пр. (но с подсладители). Супи: бульони от нетлъсти меса, пиле, кости. Зеленчуци и салати: карфиол, брокли, гъби, марули, салати, краставици, домати, зеле, магданоз, спанак, тиквички, кисело зеле, ряпа, репички, цвекло, гулия. Подправи: хрян, сол, всички видове зелени подправки. Храни, разрешени в ограничени количества: Зеленчуци: до 200 гр. Боб, маркови, тиква, алабаш, лук, праз, чушки, цветно зеле, целина, до 125 г. грах, царевица. Сокове от зеленчуци – от моркови и от домати до около 300 мл. Алкохол: до 50 мл. „твърд” алкохол – водка, или уиски, или ракия, или 150 мл. сухо вино. При консумация на алкохол съществуват рискове от хипоглекимия – бързо понижаване на кръвната захар. Не са разрешени: Сладки храни: захар и всички храни, приготвени със захар, бонбони, конфитюр, желе, мед, торти. Напитки: подсладени сокове, ликьори, десертни и полусухи вина, кока-кола и ар. Плодове: ошав, сушени и презрели плодове, компоти.
При интензивно спортуване, което е препоръчително, хранителният режим подлежи на корекция, в това число и по отношение на приема на въглехидрати.
- Храненето трябва да отговаря на индивидуалната енергийна потребност и евентуално – да намали наднорменото тегло, (ако е налице такова). То трябва да съдържа всички необходими хранителни вещества, като баластни вещества, витамини, минерали и вторични растителни вещества.
- Комплексните въглехидрати предотвратяват бързото покачване на кръвната захар, както и бързото огладняване. Те се съдържат в пълнозърнестите продукти, плодовете, зеленчуците, бобовите растения и картофите. Захарта, бялото брашно и сладкишите не са подходящи.
- За да бъде предотвратено бързото покачване на кръвната захар, диабетиците трябва да се хранят 5-6 пъти дневно с малки порции.
Храните, разрешени в неограничено количество, (при нормално тегло, разбира се) са: Напитки: Кафе, чай, минерална вода, лимонов сок и пр. (но с подсладители). Супи: бульони от нетлъсти меса, пиле, кости. Зеленчуци и салати: карфиол, брокли, гъби, марули, салати, краставици, домати, зеле, магданоз, спанак, тиквички, кисело зеле, ряпа, репички, цвекло, гулия. Подправи: хрян, сол, всички видове зелени подправки. Храни, разрешени в ограничени количества: Зеленчуци: до 200 гр. Боб, маркови, тиква, алабаш, лук, праз, чушки, цветно зеле, целина, до 125 г. грах, царевица. Сокове от зеленчуци – от моркови и от домати до около 300 мл. Алкохол: до 50 мл. „твърд” алкохол – водка, или уиски, или ракия, или 150 мл. сухо вино. При консумация на алкохол съществуват рискове от хипоглекимия – бързо понижаване на кръвната захар. Не са разрешени: Сладки храни: захар и всички храни, приготвени със захар, бонбони, конфитюр, желе, мед, торти. Напитки: подсладени сокове, ликьори, десертни и полусухи вина, кока-кола и ар. Плодове: ошав, сушени и презрели плодове, компоти.
При интензивно спортуване, което е препоръчително, хранителният режим подлежи на корекция, в това число и по отношение на приема на въглехидрати.
По въпроси относно социалната защита на ...
Историческо развитие на социалната полит...
Семинарът: “Медико-социалната защита на ...
Историческо развитие на социалната полит...
Семинарът: “Медико-социалната защита на ...
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 3369