Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2023 20:21 - История за една ретуширана снимка на Мальовица
Автор: georgihadjiyski Категория: Изкуство   
Прочетен: 4328 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 28.02.2023 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 История за една ретуширана снимка на Мальовица



На времето, когато фотографията беше черно-бяла, цветното ретуширане на снимки беше превърнато в твърде интересна дейност, с която бяха ангажирани главно трудоустроени лица, а техните продукти, макар и във вид на масови сувенири, се радваха на широки продажби. Една такава ретуширана снимка беше поставена в канцеларията, и превърната в част от интериора не привличаше много, много вниманието - нито на служители, нито на посетители. Преди няколко години един познат - планинар, насочи вниманието ми, че това всъщност е изглед към връх Мальовица от времето преди да бъде построен едноименният комплекс.
По-късно столичен инженер каза, че бил работил по изграждането на туристическия комплекс и си спомнял точно тази подредба на пейзажа. И може би поради нахлулите спомени от младостта заяви, че би искал да намери някой, който да му нарисува точно този картина, но за съжаление не познавал нито един художник. Помоли, ако намеря някой, да му се обадя.
Снимах снимката с таблета и се свързах с един познат от Самоков, който рисува репродукции и го попитах колко би струвало изготвянето на такава репродукция. Вместо да каже ориентировъчна цена, той започна да ми обяснява колко били станали скъпи боите, платната, четките, колко работа имал, и така и не се уточнихме дали ще вземе поръчката или не, но пък се разбрахме някой път да пием по кафе.
Замислих се над ценообразуването на произведенията на изкуството, били те и репродукции, и се сетих за твърде интересните описания на проявите на колекционерската страст в книгите на Богомил Райнов, както и че в крайна сметка цената на едно произведение на изкуството - та било то и елементарна масова репродукция, изготвена в тираж от десетки и дори стотици броя, е преди всичко въпрос на общуване, на договаряне, на пазарлък между майстора и мющерията, а и най-вече - вложената страст в стремежа към притежаване.
Вече бях почти забравил желанието на столичния инженер, когато видях публикувани картини във фейсбук от Miroslava Merekyova, на която обясних естеството на поръчката и ѝ изпратих снимките, а тя се зае да нарисува картината, което и направи и публикува на своята fb страница. Свързах се с инженера и връзката майстор - мющерия беше осъществена. И двамата ми благодариха.

*******

Мирослава Мерекьова е художник от София. Ползва техниката акрил върху платно. Има няколко самостоятелни изложби в страната и чужбина.

*******

Връх Мальовица (2729 m) се намира в северозападната част на Рила и е един от най-живописните върхове в България. Любимо място за катерачи, алпинисти и туристи, както и на студенти по геология и география, които могат да наблюдават уникални глациални форми на релефа.

*******

Ретушираната снимка на Мальовица е подарена през 1980 г. на новооткрития Младежки клуб към читалището в село Драгушиново от Младежкия дом в град Самоков.

*******

И все пак: Природата е най-съвършеният художник.

image

image image



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2323031
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930