Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2017 14:50 - Мястото, където ридът, планината и реката се сливат
Автор: georgihadjiyski Категория: Туризъм   
Прочетен: 1916 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 01.10.2017 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мястото, където ридът, планината и реката се сливат

Това е едно уникално място, което – ако човек е успял да отвори съзнанието си да усеща, да чувства, да разбира природата не само с физическите си сетива, но и с душата си, просто няма как да не му въздейства и то по онзи особен начин, чрез който се осмисля естеството на вечността – на изконната връзка на човека със света около него…


image

*******

Географско положение

Мястото е уникално – то се намира там, където се сливат Рила, Седна гора и Искър – на няколко километра на юг от Самоков по течението на река Искър и на няколко километра на север под връх Мусала.

*******

Орографският контраст

В геоморфоложко отношение Рила принадлежи към т. нар. „най-стара суша” по нашите земи – изградена е главно от допалеозойски и палеозойски гранити и в по-малка степен – гнайси и кристалинни шисти. От своя страна Средна гора – която започва точно от тук, от това място, образувайки огромна дъга първоначално на североизток, а после и на югоизток – чак до Бакаджиците, е основно с мезозойски литосферни структури, изградени от метаморфни и утаечни скали.

Ето защо контрастът между гранитите на Рила и бигорите на масива от Средна гора, именуван Пашеница, е очебиен, а врязалата се река Искър го показва в цялата му красота и природно величие.

*******

Топоними и измислици

В старата пред османо-турска и пред научна местна топонимия, ридът, под който Рила се подпъхва под тези най-западни части на Средна гора, се е наричал „Главнио рид”. По-късно обаче учили недоучили картографи и техните повече или по-малко невежи самоковски информатори,  му дават името „Шипочански рид”, който е част от рида Шумнатица.

*******

Сметища

Понастоящем, малко по на север в този рид са разположени и старото и новото самоковски сметища. По време на многобройните дела, свързани с оспорването на намерението да бъде направено новото сметище точно там, където е днес, се оказа, че и редица вещи лица – хидрогеолози и специалисти по физическа география на България, при това доценти и професори, не са напълно наясно къде точно свършва Рила и от къде започва Средна гора.


image

 




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305106
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031