Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2021 17:54 - Как да бъде прекратена зависимостта от социалните мрежи
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 1904 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Психологът: Как да бъде прекратена зависимостта от социалните мрежи

 image

 

Клиничният психолог и писател Майкъл Хорс обясни как да се диагностицира зависимостта от социалните мрежи и как да се преодолее тя.
Според специалиста, след карантината всички негови клиенти признават, че са започнали да прекарват много повече време в социалните мрежи.
Първата стъпка Майкъл Хорс нарича разпознаване на проблема, без което е невъзможно да се работи с пристрастяването. Психологът също така припомня, че основният признак на развиваща се зависимост е неудобното психофизиологично състояние без предмета на пристрастяването.
"Ако човек оставя телефона настрана и се опитва да направи някои неща, но се чувства несигурен и през цялото време иска да стигнете отново до него, разсеян е при други дейности и все се вглежда в дисплея или социална мрежа, а вместо да прави онова, което планира, той седи и гледа, гледа, гледа мрежата - това означава, че той е зависим, - твърди клиничният специалист.”
Втората фаза на решаването на проблема със зависимостта е да се заеме правилната позиция. Според Майкъл Хорс, за зависимия човек ще бъде по-лесно да се справи с желанието да се връща непрекъснато към социалните мрежи, ако той осъзнава, че не иска да гледа непрекъснато дисплея, а иска да се занимава със спорт или работа, да се развива и да общува, но е увлечен от своето пристрастяване към социалната мрежа.
Хорс също така препоръчва мониторинг на времето в социални медии с помощта на специалните настройки и приложения. Психологът твърди, че въз основа на подхода "статистика-контрол-управление", е възможно да се следи динамиката на дневна база и да се преодолее зависимостта по-ефективно. „Съществува подход: статистика-контрол-управление. Тоест, без статистиката е трудно да се контролира и без контрол е невъзможно да се управлява зависимостта, - твърди клиничният психолог.”

Източник: Психолог рассказал, как перестать зависеть от соцсетей (msn.com)



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316524
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930