Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 11:18 - Българските сайтове
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 4751 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.02.2011 18:42


Българските сайтове

(Класификация, описание, структура)


Курсова работа, изготвена по поръчка - 2007 г.


                     През последните години в България се наблюдава истински бум на регистрация на разнообразно множество от Web сайтове. За това спомага както наличието на висококвалифицирани компютърни специалисти, така и повишаващата се компютърна грамотност на обикновените потребители на Интернет услуги. Самите Интернет сайтове биха могли да бъдат класифицирани по редица показатели:


А) Според предназначението:

F   Сайтове за търсене на информация и/или вход към специфични Интернет услуги – например българският вариант на универсалната търсачка “Гугъл” (www.google.bg), или типичните прозорци към е-mail акаунти и лични сайтове: www.dir.bg, www.abv.bg, http://mail.bg и др.

Понастоящем стартовите сайтове са най-посещаваните от милионите потребители на Интернет в нашата страна. Повечето са мултимедийни, естетически оформени и добре структурирани. Имат диалогови прозорци, препращащи към e-mail адреси, както и към сайтове за общуване т. нар. “чат” (англ. chat). Също така са в състояние да предложат достъп до мултимедийна информация, касаеща различни аспекти на обществения живот, до специализирани блогове и каталози за търговия. Обикновено достъпът до тях е напълно безплатен, а мениджмънтът им се издържа най-вече от добре направени реклами.

F   Сайтове за достъп до специализирана информация на правителствени институции (http://www.government.bg),  неправителствени организации (http://www.osf.bg, http://bg.wikipedia.org/wiki, http://www.cil-bg.org/bg), частни фирми (http://www.kremikovtzi.com/bg,   http://www.lukoil.bg, http://www.bulgariaholidays.net) и др.

Този тип специализирани сайтове отбелязаха истински бум на регистриране, (а и посещения) през последните 6-7 години. Те предлагат специализирана информация, която обхваща изключително широк диапазон: структура на съответното ведомство; нормативна база, с която работи; адрес и телефони за контакт; достъп до формуляри; програми и проекти за финансиране от републиканския бюджет или Европейските структурни фондове; указания и изисквания за попълване и кандидатстване и пр. Сайтовете на неправителствените организации предлагат ценна информация за предмета на дейност и целевите групи с които работят. Частните фирми също представят своя предмет на дейност.

F   Сайтове на политически партии: на Демократи за силна България (http://www.dsb.bg), на Съюз на демократичните сили (http://www.sds.bg), на ГЕРБ (http://gerb-bg.com), на БЗНС (http://www.bznsas.org), на ПП “Атака” (http://www.ataka.bg), на “Евророма” (http://www.euroroma-bg.org), на Българска социалистическа партия (http://www.bsp.bg), на Движение за права и свободи (http://www.dps.bg) и пр.

Почти всяка по-значима политическа партия у нас поддържа свой, собствен Web сайт. От него заинтересованият може да получи интересуващата го информация за политическата програма на партията, условията и реда за членство, управителното тяло на съответната партия, би могъл дори и да попълни електронен вариант на заявление за членство. Специализирани диалогови прозорци позволяват препратки към уставите и другите политически партийни документи, често дават информация за медийните изяви на своите лидери, както и критически забележки към политически си опоненти.

F   Сайтове на учебни заведения: на Нов български университет (http://www.nbu.bg/entrance.php), на Югозападния университет (http://www.nbu.bg/entrance.php), на Университета за национално и световно стопанство (http://www.unwe.acad.bg/), на Гимназията за древни езици и култури (http://www.ngdek.com/), на Професионална гимназия за туризъм – Самоков (http://www.pgtsamokov.org/) и пр.

Това са интересни сайтове за студентите и учениците. От тях може да бъде получена информация за: кандидатстудентските кампании; условия и ред за кандидатстване в съответния ВУЗ или друго учебно заведение; структура на учебното заведение; ръководно тяло; преподаватели; адрес и телефони за контакт… Твърде често в тях може да бъде открита полезна информация и за издържалите съответните изпити; и за поправителните сесии; а и достъп до специализирани електронни библиотеки чрез едното кликване върху съответния диалогов прозорец.

Сайтовете на учебните заведения са мултимедийни, на тях могат да бъдат видени не само красиви фотографии на сградния фонд и материалната база, но и на учащи и дипломиращи се симпатични момичета и момчета. Тези сайтове са направени безспорно с явната цел да внасят така необходимия интелектуален привкус на Web пространството.   

F   Сайтове на български медии: на Българската национална телевизия (http://www.bnt.bg/), на Българското национално радио (http://www.bnr.bg/), на Нова телевизия (http://www.ntv.bg/), на телевизия ВТV (http://www.btv.bg/), на вестник “Труд” (http://www.trud.bg/), на списание “Мениджър” (http://www.manager.bg/) и пр.

Бидейки продукт на мощното навлизане на Интернет технологиите в медийното пространство, понастоящем със собствени сайтове разполагат не само големите национални медии (телевизии, радио, вестници и списания), но и повечето сравнително малки провинциални вестничета и кабеларки.

По традиция сайтовете на телевизиите предлагат мултимедийна информация, включваща картина, текст и звук. Много често позволяват включване “на живо” в предаванията посредством възможностите на мултимедийното Интернет общуване с помощта на Web камери и микрофони, както и възможност за различни коментари на предлаганата информация от своята аудитория – и в чата, и чрез изпращане във вид на прикрепени файлове на видеоклипове, снимки и пр.

Редица наши вестници и списания предлагат на своите сайтове достъп до архивна информация, излязла в стари броеве, както и възможност за различни коментари на своето съдържание.

F   Сайтове за достъп до специализирана информация: правна (http://pravo.start.bg/, http://www.econ.bg/law), психологическа (http://www.bulsite.com/,http://psihologia.start.bg/,http://psychologyjournalbg.com/),  икономическа (http://ikonomika.start.bg/, http://www.ime-bg.org/, http://ikonomika.org/) и пр.

Обикновено предлаганата информация в тези сайтове е текстова, а самите те се посещават предимно от висококвалифицирани специалисти: юристи, икономисти, счетоводители, административни служители, психолози, както и студенти по съответните дисциплини. Макар и твърде полезна, предлаганата информация има един основен недостатък – нейното своевременно актуализиране. Много често се получава така, че в нормативните актове не се внасят последните промени, направени от компетентните органи, което пък често води до различни недоразумения.

F   Сайтове за запознанства: http://www.elmaz.com/, http://www.vazbuda.com/, http://www.bgdate.com/ и пр.

Съдържанието, а и съществуването на тези сайтове е обект на множество дискусии. И ако посещението на всеки един от тези сайтове е свързано с изблик на приятни усещания за Интернет сърфиста от визуалното излъчване на появилите се върху екрана изящни и красиви момичета и момчета, много често специалистите обичат да предупреждават за съществуването на редица рискове. От “виртуалното вманиачаване” на определени, усещащи се като прекалено самотни деца и възрастни, през загубата на работно или учебно време пред компютъра, до педофилията. Затова човек трябва да се вслушва по-често в съветите и да бъде внимателен.

F   Сайтове за търсене и предлагане на работа: http://www.zaplata.bg/, http://jobs.bg/, http://www.karieri.bg/ и пр.

Бидейки продукт на навлизането на Интернет технологиите и в сферата на пазара на труда, сайтовете за търсене и предлагане на работа се радват на непрекъснато увеличаващ се интерес. Предлаганите услуги могат да бъдат както със заплащане (само за търсещите работа, само за предлагащите свободни работни места, както и за двете страни), така и напълно безплатни. Обикновено регистрацията е лесна и достъпна за всеки потребител. Търсещият работа може да предложи информация за своето образование, квалификация, възраст, адрес, предпочитания, трудов стаж. Потенциалният работодател обикновено изразява естеството на дейността, размера на работната заплата, изискванията за образование, квалификация, трудов стаж, пол, възраст и пр. В условията на информационното общество това са много полезни сайтове.

 

2. Според начина на достъп до предлаганата информация:

F   Сайтове, предлагащи свободен достъп до информацията: http://bg.wikipedia.org, http://dariknews.bg/, http://forum.nbu.bg/ и др.

Голяма част от сайтовете предлагат безплатен достъп до изложената информация, защото точно това е и голямата цел на замисъла на Интернет технологиите – свободен обмен на огромно количество разнообразна информация, ограничаван единствено от личния избор на потребителя. Разбира се, поддържането на един повече или по-малко качествен Web сайт има своята цена, която се заплаща от: рекламодатели; собственици на фирми, които поддържат своите сайтове; държавния и общинските бюджети – сайтове на общини, учебни заведения, държавни учреждения и пр.

F   Сайтове, предлагащи достъп до информация след заплащане: http://referati.com/, http://www.pleasuremole.com/ и др.

Тези сайтове позволяват ползването на специфична информация едва след като потребителя заплати съответната цена. Самото заплащане може да стане чрез кредитна карта и електронна разплащателна транзакция; чрез предварителен абонамент – с пощенски запис или с банков превод; а напоследък – и с SMS. Закупената информация от съответните сайтове се простира в огромен диапазон – дипломни работи, курсови работи, реферати, есета, посреднически услуги по търсене и предлагане на труд, запознанства, а дори и електронна търговия…

 

3. Според спецификата на аудиторията:

F   Сайтове за деца: http://deca.start.bg/, http://bgflash.com/, http://deca.za-tebe.com/, http://www.za-momicheta.com/, http://www.deca.startirai.com/ и пр.

Сайтовете за деца се радват на огромен интерес както от малките потребители, така и от техните майки, татковци, баби и дядовци. Пъстри и красиво оформени, те привличат лесно вниманието и са лесни за употреба. Обикновено предлагат разнообразни игри, срещи с приказни герои, анимационни филмчета, образователни програми… А техни автори най-често са висококвалифицирани татковци на малки момичета и момчета, които просто предават своята любов към децата си посредством изконната игрова дейност, макар и повлияна от технологичните достижения.

F   Сайтове за възрастни: http://vazrastni.obiavi.portal.bg/, http://www.ero-market.com/jurnal/, http://www.utv.bg/cat/cat_10.html, http://www.findhotgirls.eu/ и др.

Повечето от описаните до тук сайтове с всички свои специфики, са предназначени за възрастни. Съществуват обаче и редица сайтове с особено съдържание, което не е препоръчително, а дори е строго забранено за деца. Макар и обект на немалък интерес от своята аудитория, достъпът до такива сайтове е ограничен с помощта на редица регистрационни изисквания, съдържащи искания за точна информация относно възрастта на потребителя. Наред с регистрационните процедури, достъпът до съдържанието на тези сайтове е ограничен и чрез необходимостта от заплащане за ползване на съдържанието. 

F   Сайтове за кучета: http://porodikucheta.start.bg/, http://www.bezplatno.net/categories-48-Kucheta.html, http://aco1.dir.bg/ и пр.

F   Сайтове за папагали: http://papagali.start.bg/, http://www.zoomania.org/, http://xn--80aaal0arxb.com/ и др.

Разбира се, тези специализирани сайтове не се ползват от домашните любимци, а от техните стопани. Предлагат полезна информация относно: породите; заболяванията; лечението; хранене, отглеждане и дресура; цена…

 

4. Според начина на представяне на информацията:

F   Мултимедиини сайтове: на Българската национална телевизия (http://www.bnt.bg/), на Българското национално радио (http://www.bnr.bg/), на Нова телевизия (http://www.ntv.bg/), на телевизия ВТV (http://www.btv.bg/) и пр.

По принцип, повечето от българските Web сайтове са носители на мултимедийна информация, предлагаща не само картина, звук и текст, но и възможности за активно включване на потребителя. Действително модерните цифрови комуникационни технологии (Web камери, микрофони, а и мобилни телефони), позволяват активния обмен на огромно количество информация, при това по атрактивен и не особено труден начин. Днешният български потребител на мултимедийните сайтове – и на националните телевизии, а и на обикновените лични блогове, е активен участник в сътворяването на информацията, отразяваща всички събития в съвременното българско общество.

F   Словесни сайтове: http://www.registryagency.bg/bg/, http://www.google.bg/ и пр.

Макар, че е възможно да предлагат и мултимедийна информация, естеството на тези сайтове е такова, че с помощта на кратки словесни въведения, предлагат достъп до диалогови прозорци, препращащи към други основни сайтове – на вестници и списания, специализирани бази данни, библиотеки, правни сайтове и пр. Основната текстова информация твърде често е структурирана на десетки страници.

5. Според естеството на предлаганата дейност:

F   Сайтове за забавления: http://www.kefche.com/, http://www.fun-6.com/, http://zabavlenia.start.bg/, http://www.mobilebulgaria.com/fun/ и др.

Сайтовете за забавления предлагат виртуални посещения на интересни места посредством богат снимков материал, видео филми, директни наблюдения в т.ч. и чрез използване на сателитни системи и пр.; компютърни игри, в т.ч. и хазартни; виртуално общуване и обмен на информация. Атрактивни и добре подредени, понастоящем те са много посещавани от потребители на различна възраст

F   Сайтове за търговия: http://targovia.start.bg/, http://bg.wikipedia.org, http://www.targovia.net/ и пр.

Сайтовете за електронна търговия набират скорост и клиенти и у нас. Наред с вече споменатите сайтове, предлагащи срещу съответното заплащане курсови работи, реферати, есета, домашни работи, дипломни работи и пр., съществуват и редица други специализирани сайтове за търговия. Предлаганите стоки се простират в огромен диапазон: компютри; мобилни телефони; софтуер; стоки за бита; пици; козметика; оръжие; книги и пр. Заплащането става по няколко начина: при самата поръчка чрез възможностите на електронния трансфер на парични средства от дебитни и кредитни карти; чрез банков превод на дадена банкова сметка; чрез пощенски запис; или пък  след доставката на поръчаната стока “кеш” – в брой и на ръка; както и със SMS. Доставката става след определен период от време – от няколко минути до няколко дни в зависимост от естеството на стоката, местонахождението и адреса на клиента. Тя може да бъде осъществена по пощата или от специално наети служители. 

F   Сайтове за резервации при ползване на специфични услуги: http://www.travel.bg/turism-bulgaria-bg/hotelski-rezervacii.html, http://www.hotels.bg/, http://www.balkantourbox.info/, http://www.autoparkbg.com/Bulgarien/ReservationsBG.htm и пр.

С помощта на тези сайтове потребителят е в състояние да направи резервация за полет със самолет, пътуване с кораб, влак, автомобил или автобус. Би могъл също така да резервира стая в хотел или вилно селище. Тези сайтове са твърде ценни и полезни.

***** 

Понастоящем, всеки потребител на Интернет услуги в нашата страна може не само да ползва огромното количество информация, сърфирайки в специализираните сайтове, но би могъл и да си направи собствен Web сайт, на които да предложи информация за своя бизнес, да направи презентация на стоки и услуги или просто да се забавлява. Обикновено процедурата по регистрацията на собствен сайт не би могла да затрудни никой що годе компютърно грамотен потребител, а цената, която се заплаща от частни лица, не е висока дори и за нашите стандарти.

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2320389
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930