Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2021 20:42 - НА ИЗВОРА НА РЕКА АРДА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2315 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СЕЛО  ГОРНА АРДА – ЕДНО ПРЕКРАСНО КЪТЧЕ ОТ ИЗВОРНАТА ОБАСТ НА НАЙ-ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА РЕКА!

 

    От билото на Родопа Север/Юг на север между реките Арда и Мугленска /Черна/ се отдеря могъщ рид, населението на който е било помохамеданчено. Има останали обаче твърдини на християнската вяра тук и там, дали наименотавието на този красив рид – Кайнадина. Преводът от турски език е, Извор на вяра. Погледнат от високите квартали на Смолян този рид с три оформени върха е голяма красота. От високия квартал на Смолян при Салихаговия чинар и Салихаговата урва изгледът към Кайнадина е най-красив. Смолян е със средна надморска височина около 1100 м, по този обаче рид има села достигащи височина 1400 м. Той е наричан и Родопската Шипка, защото тук са се водили боеве с турците през Балканската война и ако полк. Серафимов бе изпълнил заповедта на правителството тогава, този край щеше да остане в пределите на Турция.

   На север по рида в посока на Смолян селата са малко, но от южната му страна те са разположени високо-високо навсякъде където има място за села. Най-високите са Киселчево и Черешките, а над черешките бяха летните конаци на Агушевци – кехаи, притежаващи стотици, а може би и хиляди стада, осигурявали поминък на хората около Могилевци и по гръцкото крайбрежие. За да нямат възможност да работят като гръцки шпиони след Деветото, те бяха интернирани по Русенско, стадата им изклани, конаците им национализирани. Знам, че за всичко лошо в страната виновни са Борисов и Гешев, а за доброто причината е Радев, но аз съм на особено мнение.

    Ридът Кайнадина – огромен! – наподобява на триъгълник с две точки по централното било на Родопа. Едната е на седловината между Смолян и Мугла, другата е също на това било при вр. Ардин, а третата е с. Средногорци, където се събират реките Черна и Арда. Препоръчвам пна туристите, които обичат Родопа да упознаят този невероятен рид. От север той е с гнайсови скали, а от юг – от карст. Поради това там има много пещери, цитирам пещерата Ухловица.

   По долината на р. Черна преобладава природната красота, докато по долината на р. Арда природната красота е в съчетание с населените места много на гъсто.

   Последното по височина населено място е с. Горна Арда, но макар и най-високо, надморската му височина не надминава 800 м. н. в. а за Родопа това означавва, че отговаря като климат на Софийското поле – изключително плодородно, с много вода за напояване, с градини, ливади, гори, обградено с пасища но билата на центалното било на Родопа и по ридовоте. Ще представя селото така, както го възприемам аз:

   Според мен селото се състои от няколко махали, най-ниското от които е с. Арда. Мястото на с. Арда не е особено подходящо за село, затова то не е и голямо. Има римски мост, църква. Явно там е имало християни, но съдбата им е като тази на християните в с. Русалско, която съм описвал. Уточнявам, че по долината на реката Горна Арда живеят само помаци. След селото обаче каква красота се разкрива, защото долината на основната река, Арда, се разширява, а в нея се вливат още доста по-малки реки от двете й страни. Селата, които причислявам към с. Арда са всичките, чиито реки текат към р. Арда, селата по течащите на изток руки причислявам към с. Сивино. И така, към с. Арда вероятно в една кааза са били селата Речани, Гудевци, Алиговци, Средок, Горна Арда, Билянци, всяко от тях със специфична красота.

   Тези села са разположени в една наклонена заравненост на Родопа, притежаваща и тя специфична красота. Красотата на Родопските превали е голяма, но два еднакви или еднакви по красота превала няма, както няма и два еднакви облака. Тази наклонена заравненост с мерата на селата, с къщите им и планината над тях е много красива. Най-добре се вижда тя от село Биленица, явяващо се най-високото село тук, вероятно малко над 900 м. н. в.  Тази висока наклонена равнина е затворена от всякъде за ветрове и бури, като студеният въздух има къде да се оттегли – по долината на р. Арда -  и така тук да няма студове или жеги, кавито им в Трънското Знеполе, затворено от всякъде, рекордьор по студ и жега.

   Прекрасно място за почивка е това природно кътче, в което преобладават широколистните гори. В селото има къщи за гости. В горите около селото обитават мечки, но хора, ползващи пътеките и пътищата за придвижване не са били обезпокоявани от тях.

   Село Горна Арда е посещавано от туристите и поради още една причина - един от изворите на р. Арда е над махалата Билянска. Уточнявам, че изворите на р. Арда са десетки, всичките на изток от Средните Родопи. Аз съм бил на един извор, където водата му извира изпод смърч, като смърч на турски език е ардъ, това е дало реката на р. Арда. Изворът над махала Билянска  обаче, който сега е приет за началният извор на реката е под един сравтилено висок връх, около 1500 м.  в. който нарекоха Ардин. Извормето е оформено както извора на Въча, и двата извора започват под големи буки.  Сегашният, пробутван за най-истински извор на р. Арда е на много красиво място, където се сбират мечки заради рекичката, плодовете и гъбите по обширната поляна и около нея. Няма неприятни случки при срещи стези животни, да се ходи обаче свободно по гората не е препоръчително. Има пострадали търсещи гъби местни хора.

   Пътят за извора на р. Арда започва от махала Билянска, до която има тесен асфалтиран път, който е бил римски, после са го разширявали и накрая са се изасфалтирали върху него. Има дупки, стръмен е и много тесен, ака не се ползва обаче за придвижване с автомобил до махалата, пътят до извора на реката и върха се удължава с час в едната посока.

   Има две пътеки към извора на Арда, като по запазена е тази  по трасето на римския път, на места съхранен. Левият път води до едно барбекю, днес хижа, от което запомва друг път към извора, доста по-изоставен.

   Да се посети извора на р. Арда и върха Ардин е наистина велик преход. Тази река има същото значение за Родопа както р. Йордан за Палестина, Юдея и Самария.

   Приятен път!

   А стотиците снимки от този регион ще поместя по-късно, през зимата.

image

Село Горна Арда. То е по-голямо в сравнение съсхсело Долна Арда, защото тук има много място - за ливади, за гора, за обработваема земя, за село. Един рай в Родопа.

image



image



image

Излизайки от махала Билянска, най-високат тук, пъква вр. Ардин. Старото му име е Ардашлъ, което означава връх, покрит със смърч. От там идва и името нар. Арда, Смърчова река.
image

Ползваме римския път към извора на Арда, защото туристическият, който слиза до хижата, обрасна. Истинната е, че все по-малко хора идват тук, защото считат тези места за дивотия. Щом тук те не могат за усетят красотата и хармонията на природата, не биха могли никъде другаде. За мен този извор, както и извора на р. Въча са Свети места.

image

                         По-сгодно място за гледане на крави едва ли има...

image



image



image

Зад този връх има още един превал, там е с. Черешките, летните конаци на Агушевци. Хората от селата там твърдят, че при тях е изворът на р. Арда. Претенции къде е изворът на р. Арда имат и други села, но ай-красивото място с извор на Арда е над махала Билянска.

image

Превалът преди последният връх е мястото на летните конаци на Агушевци. Там каква красота е!!!

image

                       И цветята тук са по-красиви отколкото по другите места.

image



image

Следват няколко снимки от римски стратегически път, широк само 80 см.

image



image

                Тук, между буките, камъните си остават непоместени от пороите.

image



image

Много са римските пътища по Родопа и по Западния Балкан. Гледали са римляните стратегически на тези места.

image



image

Наближаваме извора, където мечките пият вода, а малките
мечета се плацикат с вода от коритото.

image



image

Стрпесна ни този дънер, но не върна. ТГледах, го гледах го, не мръдна и си казах: Не е мечка.

image

На поляната пред Ардин връх, на 40 мин. от извора.

image



image

             Чаешма за хората, а когато ги няма, идват за си играят и мечетата.

image

                                                 Изворът на р. Арда

image



image



image



image

Ако някой отвори постиннга ми, в който няма српско-цигАнска музка и обяснение къде се продава плескавица, да знае, че да се посети този извор не е достатъчно, трябва да се посети и извора на р. Въча, като се остави колата в с. Кожаре. Въвеждам един таг с красота, Тиаците.

   Посещението на планина е въпрос на щанс! Знам една пианистка, която познава толкова планини, колкото всички останали заедно.
    Въпрос на шанс?




Гласувай:
8



1. rosiela - Коста,
15.02.2021 21:21
голяма красота. Удоволствието от постинга ти е пълно.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако тръгнете натам следващото лято, когато ще открият ГКПП "Рудозем",
15.02.2021 21:40
rosiela написа:
голяма красота. Удоволствието от постинга ти е пълно.


ще Ви кажа още десетки така интересни места по Родопа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184227
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031