Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2017 21:33 - Съборът в село Драгушиново
Автор: georgihadjiyski Категория: Регионални   
Прочетен: 1981 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 29.08.2017 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съборът в село Драгушиново

image
Икона Успение Богородично

Улисани в суетата по подготовката и провеждането на подобни събития като събора на село Драгушиново, ние рядко си даваме сметка за тяхната истинска православна християнска същност. Съборът на село Драгушиново се провежда по традиция през последната седмица на месец август и е посветен на големия православен празник Успение Богородично. Според християнското учение, когато Божията майка навършила 64 години, един ден се молела в Елеонската гора и тогава при нея се явил Арахангел Гавраил, който й съобщил, че след три дни тя ще се възнесе на небето и ще застане редом с нейния обичан син Иисус Христос и с Бог Отец, за да се застъпва за хората. Света Богородица се зарадвала и пожелала да се съберат светите апостоли, които се били пръснали по света за да проповядват Христовото учение, за да може да им съобщи за радостното събитие. Макар и пръснати по света, станало истинско чудо и апостолите на Христовата вяра се събрали около Божията майка, без един – апостол Тома. Тя ги помолила да не скърбят, защото я очаквало радостно събитие, а в деня на нейната смърт се явил Иисус Христос и заедно с ангелите и светците я отвел със себе си. Тялото й било погребано в пещера, намираща се в село Гетсимия, а когато след три дни дошъл и апостол Тома и пожелал да го види, него го нямало – Божията майка се била възнесла на небето…

Безспорно има много православен християнски символизъм в избора на деня на събора на село Драгушиново точно на празника Успение Богородично – и тази година над 500 души от Драгушиново и техни близки и роднини от Самоков, София и цяла България, се събраха в двора на черквата Свети Тодор Тирон, подобно на Светите апостоли, за да почетат Божията майка и човешка закрилница. Според изконните традиции на народното християнство се прави курбан от женско животно – олицетворяващ саможертвата на жената в името на живота на хората. А курбанът в Драгушиново се готви в двора на черквата по уникална рецепта, освещава се от православен свещеник и е не само много вкусен, но и има доказани лечебни свойства.

И тази година празникът продължи до късно през нощта на площада на село Драгушиново с народно веселие, в което се включиха и млади и стари, и деца и големи.

 




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2317089
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930