Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2016 07:23 - Ще се превърне ли село Драгушиново и в пристанище?
Автор: georgihadjiyski Категория: Регионални   
Прочетен: 1935 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.05.2016 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Ще се превърне ли село Драгушиново и в пристанище?


image 
Уейкборд, спорт все още почти непознат в нашата страна, но предлагащ несравними удоволствия
Снимка - Интернет

 

 

 

Идейното намерение за изграждане на аква парк на Искъра до Драгушиново

Касае се за едно твърде интересно инвестиционно намерение на „Сноу анд Уейк Бългерия“ ЕООД, представлявано от Матю Пигдън, което предвижда изграждането на зелен парк със зона за къмпинг, малък воден парк, магазин и офис на площ от около 52 декара на западния бряг на река Искър до моста на село Драгушиново, които ще бъдат изцяло природосъобразни и ще окажат благоприятно въздействие върху развитието на туризма в региона.

Разработеният бизнес план „Драгън парк“ цели с инвестиции в размер на 300 000 лева и взета на концесия за 15 години земя, общинска собственост, с последваща възможност за евентуално закупуване, да бъде изградено модерно спортно - развлекателно съоръжение за практикуване на водни спортове – водни ски, уейк борд и др., снабдено с единствен по рода си в България електрически въжен лифт, както и подходяща инфраструктура. Съоръжението ще бъде с олимпийски стандарт и ще позволява подготовката на спортисти за Олимпийските игри през 2020 година, когато като олимпийски спорт ще бъде включен и уейкбордът. Удобното местоположение на съоръжението в Драгушиново ще позволява базата да бъде използвана за организиране на еко лагери за деца и младежи от София, Пловдив, Благоевград, Англия и Европа, както и предоставянето на преференциални цени за деца и младежи от Драгушиново, Самоков и цялата община. Предвижда се осигуряването на постоянна и сезонна работа за: един парк мениджър; пет квалифицирани български и английски инструктори по уейкборд; трима парк рейнджъри (патрули) и двама продавач – консултанти в магазина.

image

Понастоящем теренът, обект на интерес от инвестиционното намерение е мочурлива зона на западния бряг на река Искър до Драгушиново            Цел на изграждане на Еко парк Драгън

      Да се възобнови земята около реката, развивайки дейности за развлечение на открито с малко за околната среда въздействие, като също така е важно да отбележим, че парка е достъпен за всички.

      Паркът сам по себе си представлява обучителен център, разположен в извънградски условия, където младежите ще имат възможнсотта да се обучават и развиват умения, място, на което да се развива селски туризъм и да бъдат провеждани събития.

      Паркът в завършен вид ще разполага с:

·2 съоръжения - воден кабел за уейкборд с 7.5 кв мотор (с ниско въздействие)/отговарящи на Олимпийските стандарти – 220 метра дължина.

·Уейкборд парк за игра

·Алея за разходка

·Фитнес уреди на открито

·Къмпинг с изграден санитарен възел и душове

·Обособено място за каравани

·Плажова ивица с място за пикник

·Обособена зелена площ

·Снек бар, бар, съблекални, офис, магазин, обучителен център с панорамна тераса.

      Документите по проекта са в процес на подготовка, кабелът на съоръжението е поръчан, платен е депозит, целта е да се започне работа по изграждането му през септември 2016 г и да отвори за работа през Април 2017 г.

 


Бизнес планът

Съотнесен към идеите на класическото произведение в сферата на изготвянето и реализирането на бизнес планове на големия британски теоретик на модерното управление – Пол Бароу, озаглавено „Най-добрите бизнес планове“ (изд. „Класика и стил“ ООД, С. 2002 г., превод от английски К. Иванов), бизнес планът „Драгън парк“ е един типичен пример за тяхната практико – приложимост и в български условия. Известно е обаче, че в отделните страни, дори и в състава на Европейския съюз, пътят от възникването, разработването и реализирането на една идея, та била тя и прекрасно направен бизнес план, може да бъде изминат за различен период от време, като обикновено е налице добре изразена зависимост между богатството на съответната държава и необходимото време за започване на генерирането на печалба от бизнес плана, като това време е максимално съкратено в развитите и богати страни, докато в бедните държави изминаването на пътя продължава дълго, а целта може и никога да не бъде достигната, просто защото съществуват изключително много институционални бариери. Безспорно една от тези институционални бариери се отнася и до цялостното отношение на гражданите на съответния регион към оценката на водата като богатство, ресурс и дори – начин на живот.


image

Теренът се намира до моста на река Искър при Драгушиново 

 
 

 

Културата на живот с водата

Преди време, един от корифеите на туризма в нашата страна, минавайки през едно друго село в Община Самоков, намиращо се в непосредствена близост до язовир Искър, беше казал култовата реплика, че ако местните хора имаха културата на живот с водата на швейцарците, англичаните или холандците, биха могли така да се възползват от предлаганото водно богатство, че да бъдат сред най-богатите не само в Самоковско, но и в страната ни.


image

Река Искър край Драгушиново


Известно е също така, че връзката на жителите на Драгушиново с река Искър е отколешна – предците на днешните драгушинци са ползвали речните води и за промиване (плавене) на желязна руда, и за механично задвижване ковашките мехове на пещи (видни) за претопяването на рудата, и за механично задвижване на самокови, дараци, воденици, и за напояване на ливади, ниви и градини. Доколко обаче биха могли да се възползват от предлаганите възможности на проекта за изграждане на аква парка с оглед превръщането на селото в модерна туристическа дестинация, е въпрос с много неизвестни. На проведеното през февруари Общо събрание на жителите на селото, на което бе представено идейното намерение за изграждане на аква парка на западния бряг на Искъра, то бе посрещнато с бурни аплодисменти. Реализирането на бизнес плана обаче зависи не толкова от самите драгушинци, колкото от много институции, при това – често с противоречиви интереси. При всички случаи обаче реализирането на този бизнес план би донесло не малко ползи и за Драгушиново, и за Самоков, и за региона.

image
Гласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2210127
Постинги: 375
Коментари: 545
Гласове: 3334
Архив
Календар
«  Октомври, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031