2. Моят fb профил
3. Виртуална публицистична страница
4. Видеостраница
5. Фридрих Ницше, България
6. Ф. Ницше за красотата, творчеството и изкуството
7. Представата за душата
8. Карл Густав Юнг за душата
9. Доходи на населението - структура и видове
10. Социалната подкрепа при живот с диабета
11. За социалните дейности
12. Феноменът „български десен политик”
13. Сайтът на Драгушиново
14. Рабушът - няма измама
ОГРЕТЕН ОТ КАРТОФИ
Продукти за 4 порции:
Картофи 960 гр.
Кашкавал 100 гр.
- Сирене 100 гр.
Растително масло 40 гр.
Прясно масло 40 гр.
Яйца (2 бр.)
Прясно мляко 180 гр.
Брашно 20 гр.
Кисело мляко 200 гр.
Черен пипер 1 гр.
Сол 8 гр.
Тегло на една порция: 300
Химичен състав: Б - 16,43, М - 30,49, В - 43,16, кал. - 527,86.
Картофите се измиват и сваряват. Обелват се, докато са горещи, и като изстинат, се настъргват на едро ренде. Нареждат се на редове в намазана с масло тава, като се поръсват с настърган кашкавал (сирене), със смлян черен пипер, сол и мазнина, и се заливат с малко разреден бешамелов сос, приготвен от маслото, брашното, прясното мляко и яйцата. Ястието се полива отгоре с останалата мазнина и неразреден бешамелов сос, поръсва се с настърган кашкавал и се запича във фурна до зачервяване. Поднася се с киселото мляко.
СЪДЪРЖАНИЕ
1. Из историята на самоковския картоф …. 3
2. Супа от картофи ……………………………………...5
3. Яхния от картофи………………………………….….7
4. Пюре от картофи с яйце (сирене)….…….….9
5. Картофи с бял сос ………………………………..….10
6. Картофи с ориз ………………………………..………12
7. Огретен от картофи …………………………..…14
8. Мусака от картофи със сирене ……….…….15
9. Гювеч с картофи и спанак ………………..…….17
10. Кюфтета от картофи …………………………18
11. Крокети от картофи …………………………...20
12. Литература …………………………………………..22