Постинг
22.03.2023 13:50 -
Регионални рецепти
Автор: foodandpassion
Категория: Рецепти
Прочетен: 7648 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 11.04.2023 15:10
Прочетен: 7648 Коментари: 3 Гласове:
1
Последна промяна: 11.04.2023 15:10
Необходими продукти:
Брашно бяло пшенично - 800 гр. (600 гр.+200 гр. за разточване на корите)
вода - 400 мл топла
захар - 1 ч.л.
жълтъци - 2 бр.
прясна мая - 20 г
сода бикарбонат - 1 щипка
сол - 1 с.л. равна
цитирайБрашно бяло пшенично - 800 гр. (600 гр.+200 гр. за разточване на корите)
вода - 400 мл топла
захар - 1 ч.л.
жълтъци - 2 бр.
прясна мая - 20 г
сода бикарбонат - 1 щипка
сол - 1 с.л. равна
Плънка:
сирене - 300 г
белтъци - 2 бр.
Мазнина - 1 ч.ч. (1/4 ч.ч. слънчоглевово олио +1/3 ч.ч. краве масло)
цитирайсирене - 300 г
белтъци - 2 бр.
Мазнина - 1 ч.ч. (1/4 ч.ч. слънчоглевово олио +1/3 ч.ч. краве масло)
Технология на приготвяне:
Брашното се пресява 2 пъти. Към него се добавя солта и се разбърква за да се смесят добре. Предварително в малка купичка се натрошава прясната мая, поръсва се с малко захар и се залива с топла вода. След като се активира маята, се оформя кладенче в купата с брашното. Прибавят се жълтъците и щипка сода бикарбонат. Замесва се меко и еластично тесто.
Тестото се разделя на 4 равни части, като от всяка се прави топка. Те се оставят за 10 минути за да се отпусне тестото.
През това време се разтопява кравето масло и се смесва с олиото. Отделно се смесва натрошеното сирене с белтъците.
Всяка една от топките се разточва на тънка кора и се намазва обилно с мазнината с помощта на четка. Кората се навива на стегнато руло, а след това на охлюв. Това се прави и с останалите топки. Завиват се с фолио за около 5 минути за да се отпуснат рулата.
Всеки един от охлювите се поставя поотделно върху набрашнен плот и отново се разточва на кора с диаметъра на дъното на тавата. Дъното и стените на тавата се намазват с мазнина и се поставя първата кората. Тя се намазва отново с масло и се поръсва с част от плънката. По същия начин постъпваме и с останалите охлюви, като последния разточен се маже само с мазнина.
След като питката е наредена, тя се реже на квадрати и се покрива за 30 минути да втаса. След това тавата се поставя в предварително нагрята на 180 градуса фурна и се пече 40-50 минути, до златисто-кафяв цвят. След като се извади от фурната, се завива с кърпа за 10 минути да се задуши.
Питката се нарича „Катена“ защото след изпичане се дели на пластове!
цитирайБрашното се пресява 2 пъти. Към него се добавя солта и се разбърква за да се смесят добре. Предварително в малка купичка се натрошава прясната мая, поръсва се с малко захар и се залива с топла вода. След като се активира маята, се оформя кладенче в купата с брашното. Прибавят се жълтъците и щипка сода бикарбонат. Замесва се меко и еластично тесто.
Тестото се разделя на 4 равни части, като от всяка се прави топка. Те се оставят за 10 минути за да се отпусне тестото.
През това време се разтопява кравето масло и се смесва с олиото. Отделно се смесва натрошеното сирене с белтъците.
Всяка една от топките се разточва на тънка кора и се намазва обилно с мазнината с помощта на четка. Кората се навива на стегнато руло, а след това на охлюв. Това се прави и с останалите топки. Завиват се с фолио за около 5 минути за да се отпуснат рулата.
Всеки един от охлювите се поставя поотделно върху набрашнен плот и отново се разточва на кора с диаметъра на дъното на тавата. Дъното и стените на тавата се намазват с мазнина и се поставя първата кората. Тя се намазва отново с масло и се поръсва с част от плънката. По същия начин постъпваме и с останалите охлюви, като последния разточен се маже само с мазнина.
След като питката е наредена, тя се реже на квадрати и се покрива за 30 минути да втаса. След това тавата се поставя в предварително нагрята на 180 градуса фурна и се пече 40-50 минути, до златисто-кафяв цвят. След като се извади от фурната, се завива с кърпа за 10 минути да се задуши.
Питката се нарича „Катена“ защото след изпичане се дели на пластове!
Търсене
За този блог
Гласове: 1
Архив