Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2013 17:20 - Слез на земята реформаторски блокарю
Автор: georgihadjiyski Категория: Политика   
Прочетен: 5745 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 29.09.2013 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Слез на земята, реформаторски блокарю

 

Има един хубав разказ на големия американски писател Уилям Фокнър със заглавие „Слез на земята Моисей”, чиято интерпретация ще бъде използвана в настоящите размисли за отправна точка и то не толкова, защото всички представители на българската десница неистово се стремят в своите домогвания до властта да имат покровители и благодетели от Америка, а просто понеже архетипът на един от неговите герои в своите мисловно – поведенчески изяви удивително се вписва в психопрофила на същите тези български политически деятели – става дума за Гейвин Стивънз, околийски прокурор, възпитаник на Харвард, с докторат по философски науки от Хайделберг, за когото прокурорските трудови задължения са само любим начин за убиване на времето и изкарване на препитанието, докато истинското призвание на живота му е „започнатият от двадесет и две години и недовършен...” превод на Стария завет от английски обратно на старогръцки.

Погледнато в ретроспекция, през цялото време на прехода представителите на българската десница ползваха една подобна ретроградна политическа риторика, която противопоставяше по-далечното предкомунистическо на по-близкото комунистическо минало, вместо да представи ясна и приемлива за нацията визия за бъдещето. Нещо повече. Ловко манипулирани от олигархията и криейки се зад общосподелената идея за необходимостта от присъединяването на България към Европейския съюз, представителите на българската десница бяха използвани за опитни мишки в грандиозното източване и последваща разруха на българските стопански предприятия и свързаното с този процес унищожаване на опората, на гръбнака на демократичното обществено устройство навсякъде по света – средната класа, класата на работещите и живеещи добре от своя труд граждани на съответната държава. Днес средната класа на България – образованите и трудолюбиви българи са нискоквалифицирани работници в Европа, просто защото ги няма заводите, в които работеха инженерите, модерните селскостопански предприятия, в които работеха агрономите и дори хубавите български училища, в които учеха нашите чудесни деца преди да доживеем до демографския колапс.

ИЛЮЗИЯ Е ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ БЕЗ СРЕДНА КЛАСА!

Ето защо, ако представителите на „реформаторския блок” искат наистина да реформират изстрадалото българско общество, а не да подменят някой и друг представител на олигархията със „свой човек” и / или „уредят” със съответната длъжност в администрацията някой и друг свои съпартиец, трябва да осъществят цялостна икономическа реформа, свързана с възстановяване на българското стопанство. А в тази насока все още европейските структурни фондове предлагат немалко възможности, които ако не бъдат използвани за обогатяване на гравитиращите около политическите партии олигархични кръгове, а бъдат насочени с подходяща икономическа политика към обикновените български граждани, биха могли да доведат до търсения резултат. Само по този начин – чрез създаване на средна класа навсякъде, където живеят българи, би могъл да бъде преодолян перманентният политически проблем на българската десница – преодоляването на 4%-ната изборна бариера.

Друг основен проблем, появил се по време на прехода и тясно свързан с българската десница е абсолютната неконкурентноспособност на дясната политическа идея в хилядите малки български градчета и села, в които десните политици, за разлика от своите политически опоненти от левицата и центъра, просто са неспособни да решават каквито и да са реални проблеми на обикновените хора. И наистина, абсурдът е в това, че в условията на грандиозна бедност и безработица, търсещият елементарни средства за съществуване български гражданин, когато се обърне към низовите партийни лидери на БСП или ДПС, обикновено получава и социални помощи и включване във временни програми за заетост, а и пари за себе си и за членовете на своето семейство по време на избори, докато лидерите на десницата не могат да му предложат дори и надежда.

А ДА СЕ ПРАВИ НЯКАКВА, КАКВАТО И ДА Е ПОЛИТИКА, БЕЗ ДА СЕ ДЪРЖИ СМЕТКА ЗА РЕАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ХОРАТА, Е АБСУРДНО!

Заслужава да се изтъкне и още един парадокс, който е твърде присъщ на представителите на българската десница и който също помогна за отблъскването на огромна част от българите, които през 90-те години на ХХ век даваха със своя вот властта на същите тези роящи се десни партии. И той е свързан с абсолютното неумение на десните лидери за общуване с обикновените хора – били те партийни членове или само граждани. И наистина, надяването на ролеви йерархични маски, може би видени от партийни лидери на други „братски партии” пред личности, с които членуват в една и съща низова партийна организация, и / или живеят на една улица, и / или са учили в едни и същи учебни заведения, или дори пред непознати хора, с които просто споделят сходни политически виждания и които имат своите отговори как се прави партийна кариера и каква е целта на участието в политиката, няма как да не ги постави в очите на едните във вид на смешници, а в очите на другите – във вид на отблъскващи странници. Безспорно отчасти успехът на Борисов сред българските десни избиратели – последните представители на изчезващата средна класа у нас, работещи в по чудо съхранените все още стопански предприятия у нас – фабрики и мини, се дължи и на умението му да общува на разбираем език и да се държи достъпно за всеки.

ОБЩУВАНЕТО Е В ОСНОВАТА И НА ПОЛИТИКАТА, А ВИСОКОМЕРИЕТО Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОТБЛЪСНЕ ДОРИ И ХРАНЕЩИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИМПАТИИ!

Накрая заслужава да се спомене и най-важното нещо в политиката при правенето на избори у нас – купуването на гласове. При всички опити за криминализиране на това патогенно обществено явление у нас, все още действащото законодателство предлага редица напълно законни форми за подобни дейности и затова то ще продължава да играе важна роля в тази област. Проблемът е в това, че е крайно време партийните каси и на десните партии да се отворят не толкова за скъпоструващи „обучения” на партийни функционери, и / или събрания и конгреси, и / или разпечатване на луксозна партийна просветна литература, и / или медийни публикации и пр., а към ЛУМПЕНИЗИРАНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, при условие, че има такива, които разсъждават по различен начин от този: „За тия няма да гласувам, дори и да ми дадете сто пъти повече пари.”




Гласувай:
9



1. dedopule - Бисмарк, пенсии, константи, променливи и ... фараони
04.10.2013 22:26
Имало на времето един човек на име Бисмарк. Той желаел доброто на собствения си народ. И толкова много го желаел това добро, че създал пенсионната система, защото бил загрижен за старините на поданиците си повече дори от самите тях. Искал старините им да са достойни, осигурени, тъй де, да не зависят от случайния морал на многобройните им деца. И затова въвел пенсионната система. Толкова бил изпълнен с добри намерения, че малко му оставало да се пръсне от гордост със себе си....
пълния текст тук;
http://demografi.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=1277
цитирай
2. georgihadjiyski - dedopule - Бисмарк, пенсии...
05.10.2013 14:27
"Мъка ми е за Испания." М. де Унамуно, известен испански философ и писател. "Ако трябва да избирам между цялата справедливост на земята и здравето на майка си, бих избрал здравето на майка си." А. Камю, известен френски философ и писател. Лично на мен обаче не ми пука изобщо нито за Испания, нито за Германия, нито за Бисмарк, нито за майката на Камю, защото съм българин и искам моята страна да бъде управлявана в интерес на нашия народ.
цитирай
3. apostapostoloff - Но "Атака" преобрази нещата и
05.01.2014 07:31
води една образцова агитация и пропаганда в цялата страна. Маркетинговата им стратегия е на висота.
цитирай
4. georgihadjiyski - "Атака" е
05.01.2014 19:04
на път за залезе на политическата сцена у нас. Националният дух обаче ще го има вечно, (или поне докато има българи, които искат да се самоопределят като такива.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305211
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031