Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2011 16:48 - За възможностите на модерната социална работа в подкрепа на живота с диабет
Автор: georgihadjiyski Категория: Политика   
Прочетен: 6019 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 02.03.2011 23:07


За възможностите на модерната социална работа в подкрепа на живота с диабет


Copyright © Георги Хаджийски

Публикувано като: "Социалната подкрепа при живот с диабета," в-к Клуб D, бр. 1, 2011 г.


                        Диабетът е едно от онези заболявания, които по една или друга причина предопределят необходимостта от организирането и практическото прилагане на авангардни медико-социални терапевтични системи. Понастоящем в модерните страни, наред с лекарите, в лечението и превенцията на рисковете от усложнения на болните от диабет, участват и редица други професионалисти – рехабилитатори, кинезитерапевти, диетолози, медицински сестри, фармацевти, психиатри, клинични психолози, а напоследък и клинични социални работници. С оглед евентуалното търсене на възможности за адаптиране на опита на клиничната социална работа и у нас, тук ще бъдат представени някои от нейните достижения в две много различни по организация на медико-социалното дело държави, но в които съществува сходна общоприета воля да се работи в името на хуманността за социалната подкрепа на такава категория уязвимите граждани, каквито са болните от диабет.

В Съединените американски щати социалният работник, подпомагащ психичното здраве и социалната адаптация на живеещия с диабет, трябва да притежава магистърска степен по социални науки (MSW), като освен това трябва да е обучен в индивидуална, групова и семейна терапия. Социалните работници помагат на хората с диабет в тази страна да се справят с много от притесненията, свързани с диабета, включително проблеми в семейството, безболезнено справяне с проблемни ситуации на работното място, както и помощ при намирането на ресурси за медицински или чисто финансови нужди. Когато става въпрос за дете или тинейджър с диабет, в здравния екип задължително биват включвани и социални работници, които работят с родителите и самото дете с оглед решаването на определени поведенчески, емоционални и социални въпроси. Клинични социални дейности биват финансирани от съответните институции, осъществяващи здравното застраховане на американците (1).

В Германия, към Немското общество по диабет е създадена специална социална комисия, която издава редица препоръки и указания в сферата на такива „чисто” социални дейности като избора и упражняване на професия от хората с диабет, както евентуалната квалификация и преквалификацията на работещите диабетици. В тази страна още през 1959 г. има създадени „Основни насоки за назначаване на диабетици на обществени длъжности”, като споменатата комисия нееднократно ги преработва и следи за тяхното практическо прилагане. След 1 април 1974 г. болните от диабет в Германия имат право на социална помощ. Подпомагането им се простира от амбулаторното или стационарно лечение и помощите за подходящо училищно образование, до необходимата подкрепа за осигуряване на интегриране в професията. В специални случаи и след обстойно оглеждане се осигуряват и помощи за „пътуване до училище” или за „постоянни грижи”. Цялостното лечение на болните от диабет се финансира от здравноосигурителните каси (2).

По една или друга причина у нас все още няма специализирани социални дейности, насочени към болните от диабет, а социално подпомагане, от което могат да се възползват и болните от диабет, е регламентирано в десетки закони и подзаконови нормативни актове, като тяхното практическо приложение до голяма степен зависи от квалификацията на самите социални работници. И макар, че има достатъчно подготвени, висококвалифицирани специалисти по тази професия, все още огромна част от упражняващите я не само, че нямат нужната подготовка, но и попадат в тази трудова система случайно.

Ето и няколко илюстрации на ефекта от подобно ниво на трудови компетенции:

От чистачка в съответното ведомство в кабинета на административен служител е доведен мъж на около 55 години, силно изпотен въпреки невисоката температура, целият треперещ, с неадекватно поведение. С други думи – хипоглекимия. Едва след няколко чаши кока-кола успява да се съвземе и разказва за случилото се. Дошъл да подаде молба - декларация за социална помощ. Първия път оторизираната да я приеме служителка го върнала, защото не я бил попълнил както трябва. След като успял някак си да направи това, се оказало, че не се била подписала съпругата му и пак си отишъл до тях – за де се подпише и тя. Оказало се обаче, че трябвало да донесе още някакъв много важен документ... И при поредното идване усетил, че нещо става с него. Служителка обяснила, че само си вършела работата и незнаела за хипоглекимята нищо...

Другият случай се отнася до момиче от ромски произход – около 18 – 19 годишно, изключително слабо, с хлътнали очи и огромни лилави кръгове около тях, силно миришещо на изгнили ябълки и неадекватно поведение... Майката разказва, че било „откраднато за булка”, но не пожелало това и избягало. От тогава започнало да отслабва. Нямало личен лекар, защото докторите казвали, че трябва да бъде на помощи, за да я осигурява държавата. Нямала здравна осигуровка. Били ходили при социалния работник много пъти за да я включи в системата на социалното подпомагане за да може да бъде здравно осигурена, но той все я връщал. Самият социален работник изтъкнал, че не бил лекар и не знаел много за диабета, а и за първи път виждал това момиче...

 Разбира се, подобни примери у нас има немалко. За да бъдат изключение в страните, за които стана дума тук обаче, до голяма степен са допринесли неправителствените организации – на самите болни от диабет, водещи постоянна борба за защита на своите членове, както и на практикуващите социални работници – издигащи в култ професионализма и качеството на своя труд в името на Клиента.

Литература:

  1. Диабет. Пълен справочник на американската диабетна асоциация. ИК „Скорпио”, София

2.        Щандл, Е.; Менерт, Х. – “Наръчник на диабетика”, ИК “Емас”, София, 2002 год.





Гласувай:
7



1. georgihadjiyski - Отзиви за текста
13.02.2011 13:23
По започнатата тук тема бяха получени редица отзиви, за което благодаря на всички свои виртуални приятели!
Ето и едно много интересно мнение:
"Здравейте!Видях публикацията за социалната работа в подкрепа на живота с диабет.Скоро не съм се смяла така от сърце!Сега ще ви обясня защо-ще е глупаво да се харчат държавни пари за подобни специалисти в този момент.Казвам го отговорно-и като психолог и като диабетик!Не гледайте Германия или други страни от нормалния свят!Те първо са подсигурили пълно и адекватно лечение на диабетика и тогава са го докарали до социалната политика.(която е на ниво при тях по принцип-и за много заболявания.Просто е СОЦИАЛНА!)Знаете ли,че за да постигне диабетикът възможно най-добър контрол,преди храна трябва да измери кръвната захар,за да прецени дозата инсулин и да избегне хипогликемична(или хипергликемична) кома?Това прави око 120 тест-ленти на месец -или приблизтит.3 кутии(1 кутия е с 50 бр.)На диабетик се отпуска забележете на година 3 кутии!Т.е-11 месеца от годината по 3 кутии са 33 кутии.Една струва 60лв.-т.е-1980лв.А знаете ли колко струва 1 игла?И е излишно да казвам,че е за еднократна употреба!На флакон за някои исулини се полага по 1 бр.А за някои не се полага игла-трябва да се закупи.И така-с една игла за еднократна употреба българският диабетик се боде м/у 20-30 пъти!Как ви се струва-колко е изкривена и тъпа иглата?В Германия за тест-ленти и игли никой нито говори,нито се притеснява,нито се страхува,че като му дойде датата може да е свършил неговият инсулин и да не успее да си го набави!Още нещо-в Германия диабетът е начин на живот,а не болест!Грижа на пациента е само прилично да балансира стойностите си,за да е трудоспособен-изкарва повече-внася повече в държавата.И не и тежи!Отплаща се за това,което прави за него!България има нужда от ИНВАЛИДИ !Това е истината!За диабетика няма нормална грижа от МЗ,а лошият контрол над диабета води до усложнения,предизвикващи инвалидизация!И готово!За диабетика работа няма(аз също съм безработна).
цитирай
2. georgihadjiyski - Писмото продължава с думите:
13.02.2011 13:42
И така:няма работа-няма пари-няма пари-няма тест-ленти и игли-липсват ли-влошаване и инвалидизация!А колко е просто да не се стига до там!Държавата ни е пълна с идиоти!Такива неща мога да споделя,че ще онемеете!Няма да подхващам темата със квалифицираните кадри-ендокринолози,че ще онемеете!Аз стигнах до ВМА-София и сега съм 100% жена,личност и дори забравям,че имам диабет,благодарение на доц.И.Даскалова.За съжаление подобни специалисти в България са изключителна рядкост!!!!Когато записах психология идеята ми беше да работя с деца-диабетици(а и възрастни) за преодоляване стреса от диагнозата,формиране на нова организация на живот,която максимално да позволи да правят и се занимават с всичко,което до сега са правили и да се научат да контролират диабета-а не той тях!Имах идея да напиша книжка от типа "Изкуството да живееш с диабет"....МИслех,че най-добре психолог и то диабетик би могъл да помогне в такива моменти!Знаете-енпатията,съпричастността в такъв ужасен момент,когато чуеш подобна диагноза са важни,необходими,но....Просто сме в България..........Ако имате въпроси-с удоволствие ще ви отговоря!Сега спирам-стана досадно и дълго!Поздрави-М."
цитирай
3. georgihadjiyski - Посланието на писмото на М.
13.02.2011 14:01
Безспорно това писмо разкрива не само някои от типичните проблеми на хората с диабет у нас, но и определени личностни особености на Човека с диабет в нашата страна - може би контрастирани от болестта, но при всички случаи - архетипно заложени... Те биха могли да бъдат доловени и тук - отвъд думите. Висока интелигентност с присъщия й стремеж към образованост като лек на болката. Трудолюбие и алтруизъм, рефлектиращи в стремеж да се дава на другите много повече, отколкото се получава от тях. Невероятен хуманизъм - една от най-българските народностни черти, проявяващ се в нескрито желание да се предаде натрупаният опит в борбата със злото и на Другите, за да бъдат по-силни и самите те...
Благодаря на авторката!
цитирай
4. georgihadjiyski - Уточнение:
13.02.2011 14:04
Писмото е публикувано със съгласието на авторката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305053
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031