Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06 20:44 - Подбрани афоризми
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.06 08:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Подбрани афоризми“И както се твърди, може да се купи роб, слуга, сътрапезник, но не и приятел.”

 

“Народът е като глината - може да приеме както най-изящните нюанси на стремежа към безсмъртие на твореца, така и безогледното тъпчене на грънчаря, който обаче винаги рискува да настъпи и фаталното, скрито в нея осто камъче.”

 

“По начало, когато срещна интелигентна жена, избягвам като дявол от тамян общуването с нея, просто защото няма как да се представя за нещо по-различно себе си - а именно - глупак.”

 

"Лошата книга е като злата жена - изисква огромно внимание и непрекъснато търсене на отговор на въпроса: "Защо си губя времето с нея?"

 

"Да живееш в хармония не е цел, а себеоправдание за отказа от борбата за живот."

 

“Всеки човек е уникално проявление на любовта, което търси разбиране, за да получи обичане.”

 

“Психологът трябва да умее да разбира болката в душата на човека, защото да разбереш човека, означава да му помогнеш да си прости.”

 

“Актуално: Ако един лекар се научи да лекува душата, то тогава излекуваният ще може да гледа белега без спомен за болката!”

 

„...ако за победения най-важното нещо е да съхрани своето достойнство, то за победителя още по-важно е да прояви благородство...“

 

“Понякога се случва така, че най-щедрите хора нямат пари, най-мъдрите са необразовани, а най-добрите причиняват само страдание.”

 

"Борбата за справедливост е хубаво нещо. Лошото е, че не винаги я водят хубави хора."

 

"Ние принадлежим към едно поколение, което изгуби връзката с онова нещо в себе си, което древните са наричали "душа" - ето защо живеем в постоянен дискомфорт - и със себе си, и с хората около нас и именно затова, където и да отидем ще чувстваме ужасяващата липса на хармонията."

 

Всеки хубав стих е вопълът на една опустошена душа.

 

“И все пак... Папата си е папа, но ние сме православни. Или поне част от нас. А между православието и католицизма има известни по-малки или по-големи разлики: теологични, административни, политически, исторически, териториални, езикови.”

 

“Хуморът е като лука - ако е в подходящо количество придава приятен вкус, а ако се прекали с него - разплаква.”

 

“Ако политиката следва историята се създава здраво и устойчиво общество. Ако политиката преиначава историята според собствената си конюнктура обществото е болно и обречено.”

 

“И най-съвършеният закон е безсилен пред устната заповед на началника на прилагащия го.”

 

“Представи си път, а по него безкрайна вълна от мравки, които мъкнат сламки към своя мравуняк и едно огромно колело, което се търкаля и безмилостно ги мачка.
Виждаш ясно това, но какво ли би могъл да направиш? 
Ако, осъзнавайки безсилието на мравките, а и своята собствена слабост, НЕ НАПРАВИШ НИЩО, то тогава би постъпил като всяко друго живо същество. 
Нo ако се наведеш да вземеш някоя смачкана сламка и я сложиш в спиците на колелото, дори и ясно разбирайки целия абсурд на този жест, 
ТИ ПОСТЪПВАШ КАТО ЧОВЕК!”

 

“В човешкия свят образът никога не е достатъчен - затова винаги трябват думи - а записването на словото го изпълва с бленуваната от душата вечност.”

 

"Не всичко, което е върху хартия е литература, както и не всичко, което стърчи е паметник." ;)

 

“Политически извод: На подсъзнателно ниво, дълбоко в колективното несъзнавано на едно бедно и гладно престрадало общество, няма как да не бъде спотаена взривоопасна агресия спрямо пълните и успели индивиди, чиито образ в условията на мощната визуална култура лесно може да я отприщи.”

 

"В националния дух се отразява една от най-сакралните форми на модерния човешкия стремеж към безсмъртие."

 

“Интересен автор е Паулу Коелю. В много от неговите книги се прокрдва архетипно заложеният стремеж към съхранение на детската чистота в човешката същност. В Петата планина той казва: "Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да бъдат заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят."

 

“Попитах един познат - от онези, с които се опитваме да се противопоставяме на поредното олигархично безумие: Защо въпреки въпреки жестоките социални проблеми, повечето от протестите у нас са все от екологично естество? Отговорът беше очебиен до учудване: Защото само това остана неокрадено в страната.” 

"Колко е просто: Помагайки на Другия, ние всъщност се опитваме да помогнем на себе си."Гласувай:
5Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2376467
Постинги: 388
Коментари: 555
Гласове: 3455
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031