Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2020 18:41 - Цената на безчувствеността
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не плачи, не се страхувай, не питай. Цената на безчувствеността


image
Пълен контрол на емоциите - не е ли много необходимо и важно умение за повечето хора?
Трудно е да издържиш на “усмивката” на съдбата, да не изпитваш нейния полъх, да не се пречупиш под никакви удари на съдбата и хората, да бъдеш такова каменно лице.
Живеенето без емоции е много изгодно:
Можеш да правиш бизнес: "Нищо лично, това е просто бизнес".
Запазваш логиката и организираш живота си перфектно. Правиш само това, което е важно и необходимо, за да стане това, което трябва. Отиваш в правилното висше училище, жениш се/омъжваш се за правилния човек, работиш там, където е добре платено.
Защо жадуваме точно това отвътре? Празнотата, която не може да се запълни с нищо...
Всъщност това е чувство на липса за споделяне и продължаващ емоционален глад.
Цената на бездушието е висока - животът е живян наполовина. Сякаш миризмата и звуците са изчезнали. Преди ги е имало, но сега не. Но можеш да живееш и така. И въпреки това нещо постоянно липсва. Сякаш някаква важна част от личността е замръзнала.
Решението да не се чувства се появява в различна възраст. За някого, когато е още дете, което спира да чувства, защото убийството на чувствата е единственият начин то да оцелее. За да се отърве от болката и ужаса то "счупва рамките" на чувствата и остава в това положение цял живот. За безопасност.
Когато стане възрастен човек нищо не може да го задоволи, нищо не го прави щастлив. Винаги търси нещо. След като осъзнае, че търси нещо и въпреки това не може да намери изгубената част от себе си, започва да търси способността да се радва, да се радва, да се радва на нещо.
Решението да се заглушат чувствата, да се потиснат всички преживявания, се взема и от възрастни - като реакция на болката, загубата, разочарованието: "Никога повече няма да обичам! Няма да пусна никого в душата си, няма да вярвам, няма да съм такъв идиот. Благодаря, боли твърде много. Знам, че е лошо и повече няма да правя това.”
И животът започва като поставен в огнеупорна каса, потъване в собствената защита, без да си позволяваш да изпиташ нищо. С огромна празнота отвътре.
Да си жив е голям риск.
- Страх ни е от чувствата. Те ни правят уязвими.
- Много от нас научават много трикове за да не влизат в зоната на чувствата и да не ги изживяват с пълна сила:
- Търсим бързо отклоняване от чувствата и започваме да правим нещо, независимо какво.
- Стремим се да не осъзнаваме какво се случва и не си позволяваме да го преживееем, а се опитваме да пречупим вълнението чрез действие.
- Бързо да преминем към нещо различно и да влезем в действието. Това позволява да не срещаме силни емоции и да не решаваме проблемите сами.
В обществото се смята, че "да си зает е най-доброто средство срещу депресия".
Много хора изпадат в състояние като наркомания към бизнеса си, без да губят време за "излишни мисли".
- За пиене, ядене, пушене. Бързаме да премахннем напрежението, без дори да знаем какво е предизвикало тревожността, като се поддаваме мигновено на спешното желание да приемем нещо - питие, ядене или пушене.
- Всички форми на пристрастяване - алкохолизъм, пушене и ядене са обичайната защита от емоции, която човекът предпочита да не осъзнава или живее.
Начини за реакция на емоциите.
Купувате си нещо ненужно. "Да преглътна още едно правилно нещо". За да спрете емоционалния си глад и да "нахраните" тревожността за известно време.
- Правя секс. В този случай вашето собствено тяло или тяло на партньора се разглежда просто като обект за манипулация. Ролята на друг човек като индивид в този процес е много малка - тя просто се използва като наркотик за успокояване.
- Търсим човек, към когото да се привържем. Както детето търси майка си, която ще се грижи и ще го изпълва с любов, така и много хора търсят този родител или заместващ го обект. Подобно на пиленцата в гнездото, устата им е винаги отворена и те чакат продължаващата помощ, подкрепа и участие в съдбата им. И тук често се случва разочарование и "че той или тя не се интересува от мен, не е оценен или обичан".
Да реагира чрез срам, страх, вина чрез агресия.
- Агресивният проблясък помага за освобождаване на двойки, премахване на напрежението Но проблемът, за който се е покачило това напрежение, не е решен. Цялата енергия отива напразно.
Както тялото покачва температурата, за да победи вредния вирус, така и умът вдига напрежението за решаване на проблема. Но вместо да се използва енергия за осъзнаване и решаване на проблема, температурата намалява и енергията се освобождава в нищото. Преди новата атака.
Навикът да не познава чувствата води до това човек да не разбира психическа заплаха. Той просто има увеличение на нуждата от лекарства, храна, цигари, алкохол.
Случва се така, че хората не са способни да чуят собствената си тревога. Чувстват, че всичко е наред, просто искат да пият и ядат, но не чуват собствените си тревожни мисли и чувства. И затова не могат да направят нищо, за да променят ситуацията.
Нашите емоции са не само реакцията на съзнанието, но и реакция на тялото. Всяка емоция е придружена от определени чувства в тялото.
Тялото на човек е сериозно включено в живота на всяка емоция.
Когато имаме ум, имаме и тяло за да изразим тези емоции. По този начин са съставени психосоматичните симптоми.
Ако човек не може да си позволи да изживее емоциите с ума, ще трябва да ги изживее с помощта на тялото.
Всички психосоматични симптоми са изместени, "не се допускат" емоции.
Когато те много пъти се повтарят, образуват психосоматични заболявания.
Лекарите са създали списък на тежките психосоматичните заболявания, така наречените "Чикагски седем болести": хипертонична болест на сърцето, коронарна болест на сърцето, бронхиална астма, стомашна болест, хипертиреоидизъм и диабет. Това са болестите, при които водещ е психосоматичният фактор. Но все повече решението на терапевта остава зад човека. Случва се и така, че психическата защита от емоциите е толкова голяма, че човек дори не позволява на тялото да боледува - поне някак си да изживее чувствата.
А когато има емоционална експлозия, защитата често е блокирана в самите ядра - внезапна смърт от инсулт, инфаркт, все още не открит рак в последния стадий, което поставя здравите и младите хора в шок.
Животът се превръща в цената на чувството.
По една или друга причина всички ние сме създадени от чувства. И тази способност и характеристика не е отделена от нас. Това е нашата природа - докато усещаме, сме живи...


По текстове от руски сайтовеГласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 1720405
Постинги: 317
Коментари: 477
Гласове: 2883
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728