Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 20:16 - Книгоиздателска история – епилог
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3351 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 29.10.2013 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Книгоиздателска история – епилог

Книгата:

image

беше издадена.

С оглед нейното популяризиране, (а и продажби и възвръщане на поне част от инвестиционните вложения в нея), бе разгърната „широкомащабна рекламна дейност":

Във фейсбук (от моята лична страница: www.facebook.com/georgi.hadzijski):

Творчеството е свобода
     От днес нашата етнографска литература е обогатена с още една книга – „Драгушиново или за шепота на преданията...” Книгата е авторски опит да се разкрие уникалният екологосъобразен начин на живот в едно от типичните наши села, който е бил, е, а и ще бъде гаранция за оцеляването на българския начин на живот, неотменна част от който е и хармонията на човека с живата и нежива природа...

***
     Всъщност мислех да започна с нещо като: „След близо тригодишни разходки из мъките, прибавени към още пет години издирвания и систематизиране на откритата информация и тази книга е факт – беше издадена напук – с цената на изтегления от мен заем в размер на (ХХХХ) лв., за да самофинансирам издаването й.”
       Безспорно за цивилизования свят е абсурдно някакъв си автор, който и да е той, не само да не получи никакъв хонорар за своя авторски труд, но и да затъне в дългове, за да обнародва книгата си. А при всички опити за доказване на противното, дори и при най-трайна нагласа за позитивно мислене, у нас все още абсурдът е много по-силен, отколкото идеите на цивилизацията. И явно това е част от олигархичния модел – модел, който позволява за „интегрираното” в него малцинство привилегировани всичко да става сякаш по магически лесно, а за останалите – „по другия начин” – с цената на невероятни усилия, лишения и жертви. Наистина, колкото една цел е по-трудно постижима, толкова по-висока цена е склонен да заплати преследващият я, но макар това да укрепва силата на неговия дух, все пак дори и най-упоритият просто няма как да не се превърне в обект на присмех от страна на онези, привилегированите, а и най-вече – на техните многобройни лакеи. Да, смешно е да се издава книга в условията на глобалната виртуалност, (още повече – когато нейният автор е направил и сайт на описания обект); още по-смешно е авторът да заплати изцяло издаването на книгата си, при условие, че всички книгоиздатели се оплакват, че в условията на глобалната виртуалност „мишката е излапала книжката”; направо абсурдно е да се пилеят пари и то в условията на криза, но и самото творчество е най-абсурдното нещо – може би защото всяка творческа дейност е бунт срещу ограниченията на действителността и опит за тяхното надмогване.
      Творчеството е свобода.
   Вярвам в свободата, част от която е и пазарната икономика.
      Ето защо, ако продам целия тираж от 300 бр. с цена на едната книга 6 лв. поне ще имам нулев счетоводен баланс. А изданието е луксозно с 37 хубави цветни фотографии и текстове с доказани качества.

В други медии:


image
              
                        За около три месеца от издаването й близо половината от тиража е изчерпан. Оказва се, че днешните българи ценят българските книги, а и техните автори. Благодаря на всички, които си купиха книгата, на тези, които я вземат от библиотеките, за да я четат, и на всички, които помогнаха за нейното разпространение.






Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Статистиката е недвусмислена:
05.01.2014 07:28
средностатистическият европеец купува 11 книги годишно, а средностатистическият българин купува САМО 0, 51 книги годишно. Съжалявам, но така стоят нещата. Знам го много добре, защото съм автор на 15 книги. Не оставяйте обаче този провал да ви обезкуражи! Мишката наистина изяде книжката, а ако се свържете с мен, ще ви обясня за 15 мин. как да изготвите от тази книга е- книга и да я разпространите в Мрежата.
цитирай
2. georgihadjiyski - Чудесто е, че сте автор на 15 книги,
05.01.2014 19:22
това наистина е сериозен успех. Поздравявам Ви за това! Всъщност бих отчел като успех и издаването на моята книга - тя е налице, за 6 месеца продадох половината от тиража - около 150 бр. Направих й и виртуално издание в http://issuu.com/ То се разпространява безплатно. Наистина обаче ще ми бъде интересно как една книга би могла да бъде превърната в печеливш интелектуален продукт в интернет. Благодаря за подкрепата и на блога, и за книгата! Пожелавам Ви здраве и творчески успехи и през новата 2014 г. (И непременно ще си купя и някоя от Вашите книги.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316100
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930