Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2021 19:50 - Иконата "Христос Вседържател" в Манастира на Христовите изкушения край Йерихон
Автор: georgihadjiyski Категория: Изкуство   
Прочетен: 1546 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 02.01.2022 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иконата "Христос Вседържател" в Манастира на Христовите изкушения край Йерихон



В навечерието на големия Християнски празник Рождество Христово, бих искал да разкажа за една икона - иконата "Христос Вседържател" в Манастира на Христовите изкушения край Йерихон в днешен Израел... Иконата е изографисана от Захарий Димитров Доспевски (1834 г., Самоков - 1889 г., Пловдив), представител на Самоковската художествена школа през Възраждането, син на Димитър Зограф, племенник на Захарий Зограф и брат на Станислав Доспевски.
Историята на иконата е проучена и представена в интересната и стилно написана статия "За една неизвестна българска икона от Манастира на Христовите изкушения в Йерихон" от главен асистент, доктор Тотка Григорова, на която благодаря за възможността да я споделя и в този постинг.
Подобно на всички зографи от онази епоха и Захарий Доспевски извървява сложен житейски път, свързан с отстояване на идеите на православната вяра и българския дух в българското етническо землище в границите на огромния Отомански халифат, ширнал се в онази епоха върху три континента. Той е роден в Самоков, живее в Щип, изографисва църкви и манастири в Кратово, Кочани, Бели, (днешна Република Северна Македония), а след Априлското въстание бяга от турците в Солун, където е заловен и осъден на заточение в Мала Азия, но успява да избяга, озовава се в Йерусалим и Яфа и там изографисва икони и стенописи. През 1882 г. се връща в Родината и се установява в столицата на Източна Румелия - обетования град за всички самоковци - Пловдив. През цялото време с него е съпругата му Мария, която неотлъчно го следва в неговите принудителни митарства из Ориента, подобно на руските аристократки придружавали своите съпрузи - дворяни, опълчили се на царското самодържие и изпратени на заточение в Сибир.
Самата икона е издържана в стила на Ерминиите, относително съхранена е, положена е в пещерата към входа на църквата "Благовещение", по сведения на монаси била донесена там от монах от Света гора, а онова, което я прави твърде интересна не само за самоковци, но и всички българи, е ктиторският надпис в долната ѝ част.
Той гласи: "Сия икона приложи Захария, Мария, Асен, Евтимиа, Доспевски Самоковец Българе. 1879."
Ктиторският надпис твърде ярко показва гордостта от българската и самоковска идентичност на приложниците - Захарий Доспевски и семейството му, която всъщност е утвърждавала българския национален дух чрез зографското изкуство на практикуващите го самоковски зографи навсякъде по българските земи и в крайна сметка е достигнала чак до пределите на Древна Юдея...


*******

Екранни снимки на фотографиите на иконата "Христос Вседържател" и на Манастира на Христовите изкушения край Йерихон в статията "За една неизвестна българска икона от Манастира на Христовите изкушения в Йерихон".


image

image

image



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2320589
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930