Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2021 16:31 - Алегория
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БЕЗДЕЛНИ ЗАКАЧКИ С НАШЕТО СЪВРЕМИЕ

 

 

 

 

АЛЕГОРИЯ

 Предлагам ви тази измислена история, защото разговорът ни все отнякъде трябва да започне. Приемете я „за отскок” или просто „за блясък в очите”, като „дънна захранка”, предизборно обещание, като предварителната обиколка за полпозишън, за „майтап бе, Уили” или „имала глава да пати”, примерно.
Общественият трамвай все още стоеше на спирка „Преходна”, чакайки светофара на кръстовището да светне зелено. Ватманът беше затворил вратите и съобщил с монотонен глас „Следваща спирка „площад Демокрация”, когато една дама на възраст се появи от задния край на спирката, като размахваше огромна пазарска чанта. Явно празна, защото иначе нямаше да може да тича така бодро. Определено искаше да се качи след последния момент, защото докато думкаше по най-задната врата на трамвая, колелата му вече се бяха задвижили. Тъй като трамваят не е болид от Формула 1, а и този специално, макар демократичен, беше стар, „още от Балканската война”, старата дама имаше време да се прехвърли до предпоследната врата. Която беше развалена и не можеше да се затвори. Както казах – трамваят беше от Балканската война. С последни усилия тя успя да се хване за перилото, разделящо пътниците на слизащи и качващи се. За повече нямаше сили. Трамваят я влечеше, набирайки скорост. Тя изпусна празната пазарска чанта, която потъна някъде под тежките железни колела. Долната част от тялото на жената вече се тътрузеше по чакъла, насипан отстрани на трасето. Въпрос на секунди беше ръцете й да изпуснат спасителното перило и тогава... Пътниците около злополучната развалена врата се развикаха панически – „спрете трамвая!”, „викнете на ватмана”, „този простак не вижда ли?!” и други подобни.
Е, докато трамваят от зората на демокрацията успее да спре, той измина почти 25 метра без десетина сантиметра. През това време няколко здрави мъже бяха издърпали вече старата дама горе на спасителния под на превозното средство. Тези от тях, които я държаха за краката, имаха кръв по ръцете си, защото обувките й ги нямаше и краката й бяха целите изранени от влаченето по чакъла. После няколко жени се надвесиха над нея и й помагаха, доколкото можеха, тя да се освести. Задружните им усилия дадоха резултат. Столетницата отвори едното си око, цялото кръвясало вероятно от прекомерните усилия, обърна се сама настрани, повдигна главата си, огледа близкостоящите си помагачи и злобно изсъска:
- Не се правете на милосърдни. Това няма да ви помогне. БКП! Билети и Карти за Проверка!

dobronameren.blog  -  30.10.2012






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468040
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930