Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 11:18 - Още нещо за древната история на българите
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 4008 Коментари: 13 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Таримската котловина пази тайна от преди 6 000 години.  
Индийски, китайски, арменски, византийски и пр. документи, както и обстойни съвременни изследвания установяват, че тя е населявана от древните българи. 

Нашите пра-пра-отци са обитавали също и обширни района на планината Имеон (днешните Памир и Хиндокуш), планинската верига Тян Шан...  
А в Таримската котловина преди 4000 – 6000 хиляди години те са развили една от най-древните земеделски цивилизации на Изтока.   
Анализът на артефактите кара немския учен Фердинанд фон Рихтхофен (1833-1905) убедително да твърди, че 

"„Таримската котловина и Памирско-Хиндокушкият масив са люлка на първата човешка цивилизация”.   
Именно те, нашите предци за пръв път опитомяват коня. Това чудо става преди 5-6 хиляди години. И то дава революционен тласък в общественото и икономическото развитие на човечеството.   
От там, от Таримската котловина, намираща се в Азия започва още в древността Великото преселение на народите.  
Сведения, че древната прародина на българите се намира в Таримската котловина, между Северен Тибет, Тян Шан и пустинята Гоби има в индийския епос “Махабхарта” (VII - X век пр.н.е.); “Анонимен латински хронограф” (354г); арменската география “Ашхарацуйц” (VII век); трудовете византийския историк Михаил Сирийски...  
Едва преди няколко години изследователи като Хартвин Хаусдорф и Петер Краса, оповестиха пред световната общественост, че в северен Китай, и най-вече в провинция Шансу, са открити над 100 пирамиди, в сравнение с които Хеопсовата пирамида в Египет изглежда скромна.   
Повечето от тях имат на върха си площадки с храмове на слънчевия култ. Някои са с куполообразна форма, а най-голямата, известна като Бялата пирамида, е с височина 305 метра и с широчина на основата 487 метра.   
Китайските учени проф. Чи Пенлао и д-р У Тоуай провеждат изследване на пирамидите и картографират местността.
Пак в този район, близо до мъртвите градове Лулан и Ния, китайски археолози откриват през 1980 г. над 120 отлично запазени мумии.   
Американският учен Виктор Меър определя възрастта им между 3200 - 6000 години. А генетикът Паоло Франкалаци установява, че това са мумии на хора от индоевропейската раса, от така наречения "кавказки тип".   
На една от мумиите - на мъж, е открит татуиран тангристки слънчев знак на слепоочието. Краката му са обути с характерните български навуща, тип гети. 
Някои от женските мумии имат на главите си високи черни шапки тип гугли. 
Открити са също: вълнени тъкани, тип “родопско одеяло”, престилки с шевици и орнаменти, на които има български аналози, конско снаряжение, оръжия и други обмундировки типични за българите.  
Мащабните преселения на “конния” народ.  
И така, преди 5-6 хиляди години в Таримската котловина за пръв път бил опитомен и конят. От този район на Централна Азия започва още в древността Великото преселение на народите.
В един широк спектър от езици магарето и конят имат доста близко звучене. Българите са наричали младите жребци “имен шегор”, на санскритски и дардски - “имен шигор” и “иман гор”, на японски - “уму”. Така твърдят лингвистите.  
В Шумер магарето и съзвездието Кон се изписват с едно и също име – им. Сред дагестанските народи от лезгинската, вейнахската и лакско-даргинската група магарето се нарича “имеру”, коня “юман гавр”.   
Планините Памир и Хиндукуш, населявани някога от българите до ранното Средновековие, се наричат Имеон.
Първите конни народи, между които и нашите прадеди, започнали да наричат себе си “именци”.    Използвайки възможността да се придвижват на големи разстояния, те започват мащабни преселвания по територията на Евразия още хилядолетия преди новата ера, поставяйки често другите народи под своя зависимост.  
Зодиакалният календар с дванадесетгодишен цикъл  е изцяло българско откритие!  
Редица учени са впечатлени от огромните познания на българите в древността в областта на астрономията, строителството, наличието на древна писменост, умението да създават държави.   
Българите са познавали отлично закономерностите на движението на планетите и Земята около Слънцето. Те създават календар, който учени през 70-те години на XX век обявяват за най-точния от всички известни досега, а в ЮНЕСКО се обсъжда възможността да бъде утвърден като световен календар.    Много автори отнасят неговото начало към шестото хилядолетие преди новата ера. Проф. Златарски определя за начало 5505 г. пр.н.е. 
Други учени като Димитър Съсълов, Йордан Вълчев, Никола Станишев и др. са на мнение, че зодиакалният календар, с дванадесетгодишен цикъл е изцяло българско откритие. Което вече отдавна е всепризната истина!  
Известният германски синолог проф. Велфрам Еберхарт в книгата си “Локалните култури на Китай” подчертава, че китайците заимстват от българите не само календара, но и редица културни новости. 
През 2697 г. или 2637 г. пр.н.е китайците заменят своя лунен календар с българския, отчитайки неговите предимства.  
Върховното единство на рода Дуло със Сириус  
Доц. Татяна Ярулина пише за огромното влияние, което оказват при формирането на българската цивилизация познанията за Сириус, Орион и “Учението за върховното единство с Полярната звезда”. Прабългарите са знаели за тройната звезда Сириус.  
Един от празниците във Волжска България е празникът на ралото, наречен Сабантуй. На езика на волжските българи “сабан” означава рало, плуг. Сабан, обаче, означава и съзвездието Орион, което ние - дунавските българи, наричаме Ралица.   
Ритуално задължителна на този празник е била стрелбата с лък, а лъкът и стрелата са едни от най-древните символи на Сириус. Един от древните знаци - тризъбецът – наречен Балтавар, е бил знак на рода Дуло. Други типично български символи на Сириус са шестолъчната звезда, равнораменният кръст, кедърът, самурът, вълкът, кучето, лъвът, еднорогът, митичното същество получовек-полуриба (в Шумер се нарича Оанес, а в Акад -Дагон), златното поле, изумруденото поле, черният цвят.  
В древнобългарската митология рибата Бойгала се смята за пра майка на всички българи. 
Тя ражда първия българин Иджик с вид на змийче в деня на лятното слънцестоене - 22 юни.  


Кан Аспарух е символизиран като амфибийно същество с мощна опашка в “Именник на българските канове”. 
Тагмата на Атила е риба. 
Такова същество е изобразено и в герба на гр. Казан, столицата на Казанското царство.  
В преданията от древността е отбелязано, че алп Бури (вълк), полубог, станал първоучител на българите, като ги научил да добиват огън, да изпичат глинени съдове и да леят метали.    Наличието на тройната система - Сириус А, Сириус В и Сириус С, е дало отражение и върху делението на българите: ак-българи, или аржани от “арг” – сребро, (сребърни, бели българи); карабуржани (черни българи) и златни българи.  

Древнобългарските държави са се делели на три части - център, ляво и дясно крило.  
В българската хералдика центърът на държавата и кана ювиги е свързан с черния цвят. 
Според преданията на африканското племе догони, черният цвят олицетворява звездата джудже Сириус В, която е извор на всичко в материалната вселена.
Г. Кръстев защитава становището, че в космически смисъл “черният цвят символизира първоначалното състоянието на Вселената, преди Големия взрив, Метагалактиката, Върховен бог, Всеобщ разум, млади звезди.”  
Робърт Темпъл свързва корена “арк” със Сириус. Арка на санскрит означава слънце. А свещеният древен град на българите се нарича Аркаим. Той е основан третото хилядолетие пр.н.е. и се намира в Югоизточен Урал. Аркам на санскрит означава “далеч, колкото слънцето, дори до слънцето включително”. Древните египтяни са смятали Сириус за духовното слънце на нашата система.  
Върху известния портрет на последната царица на Волжска България – Сююмбике (средата на XVI век), тя и дъщеря й са изобразени с дрехи от златист и изумруден цвят, с високи конусообразни златни шапки, на три ката, които завършват с огромни кристали.  
Много знатни волжско-български родове, попаднали в Русия през периода XII – XVII век, запазват в своите гербове символите на Сириус. Такива са Кутузови, Шувалови, Голицини, Толстой, Романови, Годунови и др.  



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kirk - Няма подобни сведения в арм. извори
30.11.2020 13:14
Няма подобни сведения в арм. извори!!!
цитирай
2. tres1 - kirk - Няма подобни сведения в арм. извори - Дали ?
30.11.2020 18:24
Арменският историк Ширакаци твърди, че през II век пр.н.е. в Кавказ е съществувала българска земя. Когато в нея станали бунтове част от българите я напуснали и отишли в Армения.

За подобни събития ни съобщава и друг арменски летописец Мовсес Хоренаци (IV век). И още ... Баварският историограф Авентуис (XVI век) твърди, че българи и баварци имат общ произход и са живели в Кавказ и Армения през V- I век пр.н.е. като сродни народи.
цитирай
3. barin - Здравей, Трес. Календарът на бъ...
30.11.2020 18:50
Здравей, Трес. Календарът на българите е добре да се утвърди като световен. Ще се избегнат въпроси, от типа" Догодина какъв ден от седмицата се пада моят рожден ден?"Няма да има промени при високосни години, само ще се добавят допълнителните 5 или 6 дена след зимното слънцестоене, 21 декември ще бъде Нова година, празниците ще бъдат фиксирани и други улеснения.
Поздрави!
цитирай
4. zdravgr - Ракията
30.11.2020 19:28
Винаги съм се отнасял с подозрение към творящите история които прекаляват с водка. Но тук виждам ексцес и с употребата на ракия. Моля, покажете източник с оригинал на подобни тези.
цитирай
5. bulgares - Явно
30.11.2020 22:42
освен като наука, историята може да бъде представяна изцяло и като каша от магии.
цитирай
6. tres1 - bulgares - дали е каша, че и от какво е доста трудно да се каже
01.12.2020 18:37
В историята има артефакти, които днешната наука не е в състояние да обясни. Едни категорично ги отхвърля, други с неохота ги приема и мълчи. Примерно химия елементи отсъстващи от таблицата на Менделеев използвани в сплави за които физиката също няма отговори - метал по-твърд от стоманите в нашите сечива, но без възможност за корозия. Човек променящ точката на топене на метала Индий и то от разстояние при това. Астрономия - познания за толкова много звездни светила и земен календар с такава точност, с какъвто ний не разполагаме и сега. Медицина рецепти, инструменти и похвати, които няма как да си обясним. На пример мъничко дудуче /каквото се продаваха по панаирите преди/ издава няколко пискливи звука. За разлика от нашите правени от глина, намереното е от най-твърдият възможен камък, който с труд може да се обработва и сега и формите който следва не могат с никоя от нашите технологии да се постигне днес. И като за капак дудучето не свири, а издава незвукови трептения на честоти в които мозъчната ни кора работи със своята обвивка. Та за кашата- онез, които я обичат биха направили от всичко каша и всичко, което не разбират ще нарекат магии. Заради тях от много десетки векове човешко съществувание са затрити безвъзвратно десетки планини познание.
цитирай
7. tres1 - barin - Календарът на...
01.12.2020 18:39
Дааа, НОООооооо
цитирай
8. bulgares - tres1
03.12.2020 08:59
Забравил си за телекинезата, която науката също не може да обясни. Също така как Маг Фортуна премахва черни магии и проклятия. Това също науката не може да го обясни.
цитирай
9. radostinalassa - Как така Тарим ще е люлката на цивилизацията...
03.12.2020 15:24
като тук е имало двуетажни неолитни жилища преди 8000 тодини. И тук е измислено колелото.
цитирай
10. tres1 - radostinalassa тук има и други
03.12.2020 15:59
доста по-вехти неща, но който каквато люлка го люлее. Не изключвам някои неща да са верни защото "всяка крушка си има опашка".
цитирай
11. radostinalassa - НИЕ СМЕ ОТ 8000 Г., А...
03.12.2020 17:59
таримците са от 6000 г. Значи ние сме им родители.
цитирай
12. tres1 - radostinalassa - много вероятно е да е така /даже прадеди/
03.12.2020 23:16
https://www.youtube/watch?v=FN2fDbmEUdU
цитирай
13. fun1001 - :-) струва ми се, че тук Емоциите,са водещи..
26.01.2021 09:36
...една жена, казала...друга, го повторила, и така...
това, не са доводи, и нищо сериозно, прилежащо към Науката История..
аз, съм запозната мн добре с Вавилонско-Шумерските събития,
респ.Източници, и бих добавила много полезни, и непознати сведения
пред блоКовата ,изкушена публика..

разгледайте и моите последни постинги
ще добава линкове...
благодаря, че се отзовахте )
Юлия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974520
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031