Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07 15:28 - В сянката на Тибет – Бутан
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 1323 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В сянката на Тибет – Бутан

 

 

Бутан е една от страните, които не се изучават дори и в разширените лекционни курсове по география, нито в тези по история. И въпреки това тази малка държава пази своята идентичност и се развива сякаш “напук” на принципите на глобализацията. 

 

Общи сведения

Бутан е държава, разположена в Южна Азия, по югоизточните склонове на Хималаите. На север граничи с китайската провинция Тибет, а на запад, юг и изток с индийските щати Сиким, Асам и Аруначал Прадеш.

В географската литература на ХХ век площта на Бутан биваше вписвана от 47 хиляди квадратни километра, а населението от 1,4 милиона души. Понастоящем в Уикипедия площта на държавата е дефинирана от 38 хиляди квадратни километра, а населението – 755 хиляди души. Официалният език е бхотия (от тибетско-бирманската езикова група), а официалната религия е ламантският будизъм. Столицата е град Тхимпху.

 

Историческа справка

В продължение на няколко столетия бутанците признавали политическата и духовна власт на тибетските Далай Лами. През XIX век, след британската колонизация на Индия, Бутан попада под контрола на англичаните. Освобождаването на Индия от британската колониална власт през 1947 г. довело и до сключване на договор между Идния и Бутан през 1949 година, с който Бутан поемал ангажимента да се съобразява във външнополитическо отношение с мнението на индийските правителства.

 

Обществено управление 

Бутан е монархия, начело с крал, чийто правомощия са частично ограничени с действащата Конституция. Законодателната власт принадлежи на краля и двукамарно Народно събрание, изпълнителната е възложена на Министерски съвет, а съдебната – на Кралски съдилища. В така регламентираното разделение на властите, мястото на краля е значително.

 

Природа 

Бутан е високопланинска старана, като най-високата точка, разположена в планината Джомолхари, достига 7314 метра надморска височина. Планините са прорязани от дълбоко всечени долини на няколко реки от басейна на Брахмапутра – Амо, Санкош, Куру и др. По долините на реките климатът е мусонен, влажен, тропически, а в по-голямата част от страната – типичен планински. Преобладава широколистна растителност, съставена от ценни тропически дървесни видове, в по-високите части на планините – иглолистни видове, над 3200 метра – високопланински ливади, а в най-високите части на планините е зоната на вечните снегове и ледници. В страната е съхранено голямо разнообразие от уникални животински видове – срещат се слонове, носорози, тигри, леопарди, пантери, диви биволи, кабани, мускусни елени, хималайски мечки…

 

Стопанство

Въпреки, че страната разполага със значителни природни ресурси – потенциална енергия на течащите води, полезни изкопаеми от варовик, каменни въглища, доломит, гипс, мед, цинк, олово, Бутан е една от най-слабо развитите страни в света. Тя е аграрна страна с натурално стопанство. Огромната част от населението се занимава със земеделие. Отглеждат се ориз, царевица, пшеница, картофи, чай, захарна тръстика, портокали, ананаси, манго. Развито е пасищното животновъдство – якове, кози, овце, коне, свине.

Промишлеността и строителството осигуряват заетост на около 5-8% от трудоспособното население. В отраслово отношение по-голямо място имат дърводобивната и дървопреработващата индустрия, както и хранително-вкусовата.

Макар, че страната разполага с уникална природа и много автентични, при това – добре съхранени културно-исторически и религиозни обекти, се провежда твърде рестриктивна политика в сферата на международния туризъм, която ограничава в значителна степен неговото развитие. Външнотърговските връзки са главно с Индия. Паричната единица е игултрум. 

 

*******

През последните години Бутан придоби популярност с високите социологически показатели, отчитащи щастието сред неговото население, както и със специално създаденото в тази страна Министерство на щастието, които безспорно са част от идентичността на жителите на това уникално кралство.

Идентичност, основана на щастието.

 

*******

И някои любопитни факти за тази страна 

 

-Към 1968 година над 95% от възрастните са били неграмотни;

-До 1974 година Бутан е била затворена за туристи;

-До 1999 г. телевизията и интернет са били забранени в тази страна;

-В страната няма бездомни хора;

-Тютюнопушенето е строго забранено, отглеждането на тютюн – също, ако турист бъде хванат да пуши, отнася сериозна глоба;

-Повечето от жителите на Бутан не консумират месо, защото са будисти. Основната храна е червеният ориз, които вирее на големите надморски височини;

-В столицата Тхимпху няма светофари;

-Бутанците нямат право да се женят за чужденци.

*******
image

 image
image
Гласувай:
41. morskipesni - 100% генетически увредено население
02.07 20:10
чрез ПРИНУДИТЕЛНИ "ваксини". Това е тоталитаризмът, не прощава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2210119
Постинги: 375
Коментари: 545
Гласове: 3334
Архив
Календар
«  Октомври, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031