Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2022 13:18 - Цената за нашата военна помощ за Украйна
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 5115 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 06.11.2022 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Цената за нашата военна помощ за Украйна



Предварително уточнение: Не съм русофил, не съм почитател на режима на Путин, не съм бил член на БКП, не съм бил сътрудник на ДС, не съм марксист, не съм американофоб, не съм евроскептик, не съм антиглобалист - изобщо - тези разсъждения са от гледна точка на един типичен средностатистически българин, завършил по стечение на обстоятелствата и история и география, както и няколко други (оказали се излишни) специалности в разни наши повече или по-малко престижни вузове и са продиктувани най-вече от моя над половинвековен житейски опит на наблюдения и мисли над случващото се в околния свят…

*******

След типичните дълги, дълги колебания случайно да не се разсърди някой от “Големите началници”, българското Народно събрание взе “историческо” решение за явна военна подкрепа за Украйна. И както обикновено - изобщо не стана ясно дали ще получим нещо в замяна на това. Впрочем - на времето - само преди около двадесетина години предоставихме военна помощ във вид на танкове и на заплашената да се разпадне днешна Република Северна Македония, но понастоящем - след превъзмогване на сепаратистките албански тежнения, (и най-вече страха на сърбите от натовски бомбандировки), българофобията в тази страна блика мощно като фекални продукти в кенеф на долнопробна тамошна кръчма.

*******

В Украйна, по официални статистически данни, живеят над 204 хиляди българи - а това прави нашите сънародници четвъртото по численост етническо малцинство в тази изстрадала страна. Те са потомци на онези българи, които преди четвърт хилядолетие са тръгвали в търсене на по-добър, справедлив, свободен живот, но не индивидуално - с готовност да се приобщят към доминиращата нация на приелата ги нова за тях държава, а със своите семейства, със своите родове, със своите села - с желанието да живеят като българи и да пресъздадат българщината в безкрая на времето. И в следване на тази цел са превръщали пустите, безлюдни степи в тогавашна Южна Русия, покрити с ниски трънливи храсти, с буреняци и треви, в оживени села, около които се простирали добре обработени ниви, ливади, градини, пасели са стада от всевъзможни домашни животни, кипял е труд и се е чувствал човешкият дух. Няколко поколения са устояли на изпълнената с превратности руска история - преживяли са Великата октомврийска социалистическа революция, колективизацията на земята и гладомора, Втората световна война и нацистката окупация, перестройката, разпадането на Съветския съюз, и попадането в границите на поне три нови държави - Молдова, Русия и Украйна. И са останали българи. Големият въпрос обаче е дали ЩЕ ОСТАНАТ БЪЛГАРИ и в условията на нова, поствоенна Украйна? Или ще последват съдбата милионите потурчени българи по време на дългото османотурско робство; на българите, чийто деди са живяли по северния бряг на Дунава във Влашката равнина, които днес са румънци; на българите чийто деди са живяли на изток от Шумадия - в Поморавието, които днес са сърби; на българите, чийто деди са живяли в Егейска Тракия и Македония, които днес са гърци; на българите, чийто деди са живяли в поробената от сърбите Вардарска бановина, които днес се чудят какви са и така люто ни мразят за това?

*******

Доминиращият понастоящем в света модел на национална държава, който замени “могъщите”, но нетрайни колониални “велики” империи, е свързан с доста ясни отговорности на самите национални държави към техните граждани, обединени от безсмъртния зов на кръвта в държавнотворни народи. А фактът, че днес, (все още), в Украйна живеят толкова много българи, означава че освен даването на български паспорти с оглед привличането на млади и жизнени хора като работна сила на родната ни олигархия, трябва да има и цялостна практико-приложна дългосрочна стратегия за защита на техните български интереси в самата Украйна. С други думи - и ние, както и поляците, чийто етнически представители са доста по-малко там, а и нашите съюзници от НАТО и ЕС, ще помагаме на Украйна, но трябва да имаме ясни и твърди гаранции, че поне интересите на българите в Украйна ще бъдат защитени.

*******

На снимката - страници от брой 2.2022 г. на списание “Нешенъл географик”, съдържащо тематична поредица от статии, посветени на бесарабските българи.

image



Гласувай:
9



1. georgihadjiyski - panazea - Гаранция
06.11.2022 16:32
Да, има много примери. И винаги при война най-потърпевши са етническите малцинство. Навсякъде по света.
цитирай
2. panazea - Аз ви уважавам , г-н Хаджийски !
07.11.2022 08:30
Вие сте прекалено добър и наивен за този подмолен и жесток свят !
цитирай
3. georgihadjiyski - panazea - Аз ви уважавам
07.11.2022 09:24
panazea написа:
Вие сте прекалено добър и наивен за този подмолен и жесток свят !


Благодаря. Дано е така. Стремя се да бъда точно такъв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305562
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031