Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2022 17:57 - 10 причини да не посещаваме Република Северна Македония
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 3234 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 11.10.2022 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

10 причини да не посещаваме Република Северна Македония

 



image

 


 

1. Хигиена

Безспорен факт е, че обществената хигиена в Република Северна Македония е далеч от стандартите в нашата страна - тоалетните са невероятно мръсни - при това не само градските, (там, където случайно ги има), но и тези в относително престижни хотели и ресторанти. Твърде често дори и каймата, от която се правят прословутите плескавици, кюфтета, кебапчета и пр. има фекален вкус.

Препоръчително е да се преварява водата, ако се пие направо от чешма и за целта евентуалните туристи трябва да си носят газови котлони и подходящи чаши, защото твърде скоро Северна Македония ще остане без електричество - собствените им мощности са на изчерпване, а езикът на омразата би трябвало рано или късно да доведе до ответни реакции дори и от страна на нашите завидно толерантни политици - иесмени.

 

*******

2. Цени

Доскоро - поне до завихрянето на инфлационната спирала, цените в Република Северна Македония средно бяха по-ниски между една четвърт и една трета, в сравнение с българските за съответните сходни стоки и услуги. Понастоящем се наблюдава бързо изравняване на цените, което, съотнесено към задължителните бакшиши, към които търговците винаги жадно гледат, както и към типичните тарикатщини, с които си служат за да ги пробутат на по-наивните или просто толерантни туристи, напълно обезсмисля всяко пътуване с цел - покупки.

Препоръчително е да се внимава при всяка сделка и евентуално - там, където е възможно да се плаша с дебитна или кредитна карта.

 

*******

3. Дискриминационни цени

В голяма част от музеите и другите културни обекти в Република Северна Македония има цени за местни посетители и цени за чужденци, които са с една трета по-високи.

Препоръчително е евентуалните посетители добре да преценят кои обекти си заслужава да бъдат посетени и кои - не.

 

*******

4. Обслужване

Учудващо е, но в Република Северна Македония можете да бъдете в хотели, в които да не срещнете представител на персонала дори и при седмичен престой - особено, ако сте предплатили туристическата услуга чрез някой специализиран туристически сайт. Твърде често дори и на предоставените телефони не отговаря никой, а ако случайно се обади първо заговаря на някакъв неразбираем език, който не е нито английски, нито френски, нито немски, нито дори местната диалектна форма на българския език. Ето защо в подобни хотели се налага не само да си миете тоалетната чиния сами, но и да търсите контейнери, в които да изхвърляте боклука от кошчетата, а ако обичате да спите в чисти чаршафи - да си ги перете и колосвате сами - при това на ръка.

Препоръка - преди да направите резервация прочетете внимателно отзивите за съответния хотел в сайтовете и не се подлъгвайте с евтините цени.

 

*******

5. Език на омразата

Ако трябва да бъде правен обективен анализ на този абсурден северномакедонски психосоциален феномен, не би стигнало изписването и на 10 000 думички, с които да бъдат изпълнени поне 70 страници формат А4, но при всички случаи той струи обилно навсякъде из Република Северна Македония – подобно на фекалните продукти в северномакедонска тоалетна на долнопробен ресторант. И ако човек търси конкретика, достатъчно е да пусне който и да е северномакедонски телевизионен или радио канал, или просто да проследи реакцията на обикновените местни хора, които са разбрали в един момент, че човекът срещу тях не е от тукашните, “домашните”, а е българин от България – често промяната е толкова осезаема, че има и физиологични прояви в типичното “трепване”, можещо да бъде усетено и от непрофесионални психолози.

Безспорно в съвременното северномакедонско официално наречие, умишлено изпълнено със сърбизми, турцизми, гърцизми, латинизми и пр. с оглед откъсването му както от българския книжовен език, така и от разговорните диалекти на обикновените тукашни хора, (всъщност – много по-близки до българския език, отколкото до него), идиомите “бугари татари”, “бугари фашисти”, “бугари окупатори”, са превърнати в неотменна лексикална част от тази странна изкуствена езикова норма, и са красноречиво доказателство за “тънкостите” на езика на омразата.

Препоръчително е ако някой българин иска да чувства муждуетническата омраза, да отиде в Сърбия или Гърция – там поне има за какво да ни мразят.

 

*******

6. Артефакти и псевдоартефакти 

Културните символи са едни от най-предпочитаните туристически обекти във всички страни по света. А върху земите на днешната Република Северна Македония е сътворявана немалка част от историята на нашия български народ в продължение на повече от хилядолетие – тук е била прочутата Охридска книжовна школа на Свети Климент Охридски и на Свети Наум Охридски, изпратени от Свети княз Борис Покръстител чак от далечна Приска за да утвърждават Христовото Слово; тук са били столиците на цар Самуил – в Охрид и на цар Иван Владислав – в Битоля; тук е бил диоцензът на Охридската българска архиепископия след като ромейският император Василий II Българоубиец покорява българските земи през Хвек; тук е била люлката на българското национално Възраждане и борбата за църковна еманципация на нашия православен български християнски народ – и следователно – родните къщи на много велики българи, оставили своя безсмъртен принос в сътворението на модерната българска (и европейска) държавност и култура – етнографите братя Миладинови от Струга, държавници като Андрей Ляпчев от Ресен, писателят Димитър Талев от Прилеп… 

Ето защо, при наличието на една изключително романтична представа в нашето колективно съзнание, свързана с думата “Македония”, при наличието на една интелигентна туристическа политика от страна на днешната Република Северна Македония, би могло да се предположи, че ние българите бихме могли да формираме немалка част от постъпленията в бързо изпразващия се бюджет на тази страна, само от туризъм.

За съжаление един турист от България, а и от където и да е другаде, би могъл да види в сегашната Република Северна Македония огромни съвременни сгради в Скопие, изградени в абсурдния псевдоантичен стил; грандиозни нови паметници на Филип Македонски и Александър Македонски; новонаправени крепости със строховито изглеждащи стени и кули; музейни оръжейни сбирки, приличащи на казармен арсенал и уж показващи “славната и героична борба на народот срещу бугарофашискиот окупатор”; и дори – новоизградени черкви върху съсипаните останки на старите и автентични сгради, но не и нещо, отнасящо се до историята на България. С други думи – придържането към смешната историографска аксиома “за България или лошо или нищо, а за Сърбия – или хубаво или нищо”, е неотменно и стриктно.

Препоръка: Ако искате да видите псевдоартефакти – посетете Велико Търново, Преслав или Цари Мали град – поне ще си бъдете у дома.

 

*******

7. Отношение

По начало човек обикновено използва собствените си представи за другия като мерило на своите очаквания и за неговото отношение към себе си – ето защо изградената положителна представа е свързана с очаквания за позитивно отношение. За съжаление в Република Северна Македония този класически общоприет мисловноповеденчески модел не работи – рядко, твърде рядко, предварителните очаквания за положително отношение – такова, каквото до скоро българите можеха да получат от руснаци или дори от турци, се сбъдват.

И може би тук е мястото да бъдат споменати и някои твърде странни и напълно непознати за нас идиоми, измислени в незнайно чий перверзен комплексарски болен северномакедонски сърбомански мозък, които обаче са предназначени да показват пренебрежителното, обидно, унизизително отношение към българските жени, като “еден чорапогащик”, “три джвачки”, “две цръвени”. И при все, че комунизмът рухна и тук преди повече от 30 години, с тези странни и напълно неразбираеми - поне за нас – българите думи и словосъчетания, днешните северномакедонци се опитват да показват атавистично носталгично отношение към натиканото в бунището на историята комунистическо време, когато тираджиите от срутената титова Югославия са можели да се докоснат до жена в България – разбира се, с неясна етническа принадлежност, срещу дефицитни по онова време стоки у нас или конвертируемите на времето техни пари…

Препоръка: Освободете се от евентуалното предварително очакване за каквото и да е положително отношение в Република Северна Македония – при всички случаи то ще бъде ако не “чисто” враждебно, то поне силно резервирано. Бъдете просто себе си.

 

*******

8. Храни и напитки

До скоро качеството на храните и напитките в Република Северна Македония беше доста добро – ястията се правеха от продукти, произведени тук, а напитките – и концентриран алкохол, и вино, и бира – от натурални суровини и по автентични технологии, което, в съчетание с относително по-ниските цени и сходната кухня и хранителни и алкохолни предпочитания, превръщаше тази страна в предпочитано място за кулинарен и алкохолен туризъм за множество българи, живущи около границата, а и по-далеч от нея. Понастоящем обаче и тук, както и у нас, и храните, и напитките, се правят по твърде сходен начин, което, съчетано с относително по-ниското хигиенно равнище, (за което вече стана дума), поставя доста въпросителни пред евенуалното развитие на кулинарния и на алкохолния туризъм. Всъщност – най-хубавият концентриран алкохол – бил той уиски или водка, се внася и там, а в Република Северна Македония най-хубавото сухо вино се прави от чужди сортове грозде – за разлика от тук, където човек би могъл да се наслади на неподражаемия вкус на Мавруд или Мелник…

ПрепоръкаАко случайно ви се налага да ходите до Република Северна Македония, най-добре е да си носите и храна, и напитки.

 

*******

9. Транспорт и пътища

Република Северна Македония е около пет пъти по-малка от нашата страна, но ако имате някакви очаквания за бързо и удобно придвижване трябва да ги игнорирате още на границата. Макар, че има и магистрали, и поддържани първокласни пътища, най-лошите шосета са точно на изток – около границата с нашата страна. Движението по магистралите е платено, като плащането в размер на около 5 лева средно, става на пунктове, наречени “патарини”, а силно пресеченият планински терен на страната, превръща пътуването по магистралите в предпочитано. Всъщност – няма железопътна линия до България, а перманентно откриваните въздушни линии винаги биват закривани като неефективни. Самият трафик в големите градове е кошмарен – правилата и знаците, ако ги има, рядко се спазват, а регулацията е с натискане на клаксони, крясъци и повсеместни псувни. В тези градове има необозначени улици, които са толкова тесни и криви, че са необходими завидни шофьорски умения не само да се ориентира човек, но и да се измъкне от тях.

Препоръка: Ако пътувате в Република Северна Македония с автомобил, (а с друго едва ли е възможно), предварително трябва да се въоръжите с огромно търпение.

 

*******

10. Посткомунизъм

Въпреки изтеклото време, все още призрачното лице на мъртвия комунизъм би могло да се види навсякъде из днешна Република Северна Македония – то се зъби от снимките на ухиления Тито в маршалската униформа, цъфнали в кенефи и кръчми; по табелките с имена на улици и по графити, а и в музеи и културни учреждения. И най-вече – в съзнанията на немалка част от гражданите на тази страна, които носталгично въздишат по живота в “голяма Югославия” и люто ругаят “бугарите фашисти, татари и окупатори”…

Препоръка: Не ходете в Република Северна Македония, ако не се налага.




Гласувай:
7



1. schumpov - Имам предложение- нашето БСП, пряк ...
09.10.2022 22:28
Имам предложение- нашето БСП , пряк наследник и правоприемник на БКП , начело с Венко Марковски (син) като наследник и правоприемнек на баща си да заведат дело срещу СМ за авторски права над азбуката и езика на северомакедонците.
цитирай
2. georgihadjiyski - schumpov - имам предложение …
10.10.2022 09:39
schumpov написа:
Имам предложение- нашето БСП , пряк наследник и правоприемник на БКП , начело с Венко Марковски (син) като наследник и правоприемнек на баща си да заведат дело срещу СМ за авторски права над азбуката и езика на северомакедонците.


Добра идея. Но дали “голямата яка мъжка лелка” ще им разреши?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305638
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031