Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2016 18:11 - 10 най-чести проблема при живот с диабет първи тип
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 2280 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.08.2016 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

10 най-чести проблема при живот с диабет първи тип

 

 

1.  Усложненията

 

Дори и при възможно най-добрия контрол и самоконтрол над диабета, усложненията са неизбежни – независимо дали са във вид на кетоацидози, хипогликемии, полиневропатии, или дори – онихомикози.  Те – както и самият диабет, просто трябва да се приемат и контролират във възможно най-добрата степен.

 

2. Кризата на идентичността

 

Загубата на нещо, приемано като абсолютна даденост като здравето, винаги води до известна по-тежка или по-малко тежка криза на идентичността. Колкото по-бързо се приеме болестта като даденост, толкова по-бързо ще се преодолее и кризата на идентичността.

 

3. Депресиите

 

Депресивните състояния – особено при относително продължителен живот с диабет първи тип, са едно твърде негативно състояние,  особено когато са съчетани с възрастови промени на личността; с психофизиологичната конструкция на болния; с влиянието на околната среда или социалното обкръжение. Те са типично усложнение на диабета – саморазвиваща се тежка болест, която не трябва да бъде подценявана.

 

4. Институционален синдром

 

Немалка част от живота на болния от диабет първи тип минава в различни болнични и оздравителни институции – ето защо, особено при по-продължителен престой в съответното заведение, рискът да развие желание за оставане в защитена социална среда и бягство от поемане на отговорността за самостоятелен живот с болестта, е огромен.

 

5. Неразбиране от околните

 

За разлика от много други заболявания и увреждания, диабетът обикновено няма видими телесни белези и прояви. Още навремето Ерик Мария Ремарк беше казал, че хората са склонни да проявяват известно съчувствие към видимите недъзи, а когато не са налице такива, дори и при наличието на изключително тежки вътрешни, но невидими увреждания, са твърде бездушни. Това състояние е добре познато и на страдащите от диабет първи тип.

 

6. Негативни ефекти на медико – социалните реформи

 

Животът на болните от диабет първи тип зависи от инсулиновите инжекции и всяка промяна на системата на снабдяване с този хормон, на фирмата – доставчик, на производителя на лекарството или дори на лекаря, се отразява върху състоянието на заболяването. Макар и с все още неизяснени последици върху здравето на болните от диабет първи тип, перманентните здравни реформи в българското общество няма как да не са дали своето отражение.

 

7. Психосоциална несигурност

 

Диабетът прави своите носители доста уязвими, а психосоциалната несигурност е едно почти постоянно състояние, съпътстващо живота дори и на най-хладнокръвните и уравновесени личности. Често нейното превъзмогване изисква значителна мобилизация и енергия.

 

8. Затруднена социална адаптация

 

Макар и доста подценявана, затруднената социална адаптация е един от сериозните проблеми при живота с диабет – и то почти навсякъде – в семейството, в училище, в работата, в обществото като цяло – особено, когато е налице присъщото човешко неразбиране.

 

9. Вяра в чудодейно изцеление

 

Почти винаги приемането на доживотното протичане на диабета е нещо, което среща значителна психична съпротива. Много често тази съпротива е във вид на вяра в чудодейно изцеление. А такова все още няма.

 

10. Експерименти със здравето

 

Безспорно инсулиновите инжекции са неприятно нещо. Затова и понякога диабетици предприемат радикални действия за тяхното спиране – чрез експерименти със своето здраве във вид на лечение с билки, ползване на биоенерготерапия, източна медицина, услуги на екстрасенси, врачки, баячки, лечители… За съжаление все още инсулинът е единственото надеждно лекарство при диабет първи тип.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305307
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031