Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 03:49 - Какви са правата на хората с увреждания?
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 5108 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.08.2015 08:22


КАКВИ СА ПРАВАТА НА ХОРАТА И ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПО НОВИЯ ЗАКОН ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И ПРАВИЛНИКА ЗА НЕГОВОТО ПРИЛАГАНЕ?
Георги Хаджийски
Публикувано във в-к "Седмица" и в-к "Приятел"
  От 1 януари 2005 година са в сила новият Закон за интеграция на хората с увреждания (ДВ, бр. 81 от 2004 год.) и Правилникът за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания (ДВ, бр. 115 от 2004 год.). И макар, че един по-внимателен прочит на тези нормативи и тяхното съпоставяне с отменените Закон за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите и Правилника за неговото прилагане би разкрил виталността по нашите земи на прословутата диалектико-материалистическа аксиома на Карл Маркс, че: “Всяко ново е добре забравено старо”, с оглед преодоляването на нововъзниналите информационни бариери пред онези над 2 300 хора и деца с увреждания, които живеят на територията на община Самоков, ще бъде направен един опит за представяне във възможно най-достъпен вид на “новите” им “стари” правни възможности в областта на тяхната социална интеграция.   КОИ СА НОВИТЕ АСПЕКТИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПОЛИТИКАТА ЗА СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА И ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ? Преди всичко, това е въведената двустепенна процедура при кандидатстването за отпускане на месечни добавки за социална интеграция. Съгласно нововъведените нормативни процедури, хората и децата с увреждания трябва:
  1. Да подадат в срок до 1 юли 2005 год. МОЛБА (по образец) до Дирекция “Социално подпомагане” за извършване на социална оценка. Към тази молба трябва да бъдат приложени документ за самоличност, ЕР на ТЕЛК и редица други документи в зависимост от социалния статус на молителя. В срок 30 дни от подаването й социален работник от дирекцията трябва да изготви социален доклад след посещение в дома на молителя с цел установяване на съответните обстоятелства. Въз основа на тези документи сформирана консултативна комисия по заповед на Директора на Дирекция “Социално подпомагане” трябва да извърши социална оценка, която трябва да бъде връчена на лицето в 14 дневен срок.
  2. След получаването на този документ, хората и децата с увреждания трябва да подадат нова МОЛБА (по образец) до Дирекция “Социално подпомагане” за отпускане на месечна добавка за социална интеграция, към която да бъдат приложени документ за самоличност, ЕР на ТЕЛК, самата социална оценка, както и редица други документи. В срок 20 дни от подаването на тази молба, социален работник от Дирекция “Социално подпомагане” трябва да изготви мотивирано предложение до Директора на Дирекция “Социално подпомагане” за отпускане или отказ на добавката за социална интеграция. В 7 дневен срок от изготвяне на предложението, Директорът на Дирекция “Социално подпомагане”, или упълномощено от него длъжностно лице, издава заповед за отпускане или отказ на добавката за социална интеграция. Месечната добавка за социална интеграция се отпуска от 1-во число на месеца на подаване на молбата.
КАКВИ ПРАВА ИМАТ ХОРАТА И ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ В ОБЛАСТТА НА СВОЯТА НОРМАТИВНО–РЕГЛАМЕНТИРАНА ИНТЕГРАЦИЯ? Повечето от правата на хората и децата с увреждания по силата на цитираната нормативна база се припокриват с част от правата по отменените Закон за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите и Правилника за неговото прилагане, както и новоотменените параграфи, касаещи определени правни възможности за подпомагане на инвалидите по силата на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Условно, новорегламентираните дейности в областта на социалната интеграция на хората и децата с увреждания биха могли да бъдат представени в следния вид:  
ВИД КОИ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА?
Месечна добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход. 1.     Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто трайно намалена работоспособност; 2.     Лицата с трайни увреждания с намалена работоспособност от 50 до 70 на сто със заболявания на долните крайници; 3.     Деца от 7- до 16- годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация.
Месечна добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20 на сто от гарантирания минимален доход. 1.     Лицата с трайни увреждания над 16-годишна възраст с над 90 на сто трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ; 2.     Деца до 16- годишна възраст с над 90 на сто трайно намалена възможност за социална адаптация.
Месечна добавка за обучение в размер 20 на сто от гарантирания минимален доход. 1.     Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто трайно намалена работоспособност; 2.     Деца до 18-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация.
Добавка за балнеолечение и рехабилитация – веднъж годишно. 1.     Лицата с трайни увреждания с над 90 на сто трайно намалена работоспособност; 2.     Деца до 16- годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация. 3.     Военноинвалидите.
Месечна добавка за диетично хранене в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход. 1.     Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто трайно намалена работоспособност; 2.     Деца с трайно намалена възможност за социална адаптация.
Месечна добавка за достъпна информация в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход. 1.     Лицата с трайни слухови и/или зрителни увреждания със 71 и над 71 на сто трайно намалена работоспособност; 2.     Деца с трайно намалена възможност за социална адаптация.
Месечна добавка за задоволяване на основни жизнени потребности – наем на общинско жилище. 1.     Самотни лица с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто трайно намалена работоспособност, ако настанителната заповед е на тяхно име.
ВАЖНО!!! Отпускането на тези месечни добавки за социална интеграция не е обвързано с доходите на лицата и техните семейства.
Хората с увреждания, нуждаещи се от пособия за самообслужване и трудова дейност, имат право на целева помощ за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения за облекчаване и компенсиране н уврежданията.
1.     Хората с увреден слух с над 50 на сто намалена работоспособност имат право на целева помощ за жестомимични услуги до 10 часа годишно до 8 лева на час при ползване на услугите на държавни и/или общински администрации, здравни и културни институции. 2.     Хората с увредено зрение и с над 90 на сто намалена работоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, ползват целева помощ за придружител до 10 часа годишно при посещенията им в държавни и/или общински администрации, здравни и културни и други институции и в размер на 5 лв. на час. 3.     Трудноподвижните лица с над 90 на сто намалена работоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, ползват целева помощ за придружител до 10 часа годишно при посещенията си в държавни и/или общински администрации, здравни и културни и други институции и в размер на 5 лв. на час. Тези целеви помощи се изплащат от съответните териториални поделения на национално представените организации на Съюза на глухите, Съюза на слепите и Съюза на инвалидите в България.
Новосъздадената Агенция за хората с увреждания финансира и проекти за стимулиране на трудовата заетост на хора с увреждания, изготвени от самите хора с увреждания, работодатели и специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания. Наред с това, ежегодно до 31 август на текущата година, национално представените организации на хората с увреждания, национално представените организации за хората с увреждания и организациите на работодателите на трудоустроените лица могат да подават пред организациите потребители и възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки предложения за следващата година съдържащи видовете стоки и услуги, както и капацитетните възможности…



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2315690
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930