Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 23:25 - 10 съвета за по-добри делови взаимоотношения с ромите
Автор: georgihadjiyski Категория: Бизнес   
Прочетен: 2229 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.05.2014 20:24


10 съвета за по-добри делови взаимоотношения с ромите

 
Публикувано в сп. “Инсайт”, бр. 9, 2006 год.

image 

      Присъствието на ромските общности в българското общество през последните години видимо нараства. Същевременно, разширяващото се междукултурно взаимодействие често поражда различни по своето естество проблеми. С оглед улесняване на читателите, които работят или ще работят с представители на ромския етнос у нас, предлагаме 10 съвета за организирането на техните делови взаимоотношения.


Общуване

   Българският и ромският езици са много различни. В ромския език родовете могат да се усложняват безкрайно, а при глаголните времена бъдещето е твърде идиоматично. Самите роми не винаги владеят българския език достатъчно добре.

Ш    Първи съвет: В словесното си общуване с ромите използвайте максимално опростени изрази. Говорете кратко и ясно. Избягвайте използването на често срещаните в българския език сложни глаголни времена, описващи действия в неясното бъдеще.

**********

  
По данни на специалистите, думите дават само около 7% от обменяната информация в общуването. На тона на гласа се падат 38%, а на езика на тялото – 55%. Обмяната на невербалната информация при българи и роми обаче се осъществява с излъчването на различни по своята скорост импулси. Това е и причината за съществуването на рискове хиперкинетичните жестове на ромите често да бъдат възприемани като изблик на агресия, водеща до възникването на конфликти.

Ш   Втори съвет: Не се поддавайте, дори и подсъзнателно, на “провокативното” поведение – не отвръщайте на многото жестове и висок тон с много жестове и висок тон. Бъдете просто себе си.

*************


   Присъщото в модерните култури разделение на социалните роли на служебни и лични често отсъства в традиционната ромската култура.

Ш  Трети съвет: Не се впечатлявайте от “привнасянето” на лични отношения от ромите в работата, независимо дали са позитивни или негативни.

**************


    В деловото общуване ролята на писаното слово е значителна. Ромската култура обаче е безписмена. Самите роми, дори и когато са сравнително добре образовани, имат склонност да възприемат информацията, представена в писмен вид като част от чуждия, неромски свят, на който могат и трябва да се противопоставят.

Ш    Четвърти съвет: Когото поднасяте документи за подпис, се уверете, че подписващият е разбрал добре тяхното съдържание. При необходимост го разяснете вербално, използвайки инструкциите на първия съвет.

************


   В модерните западни общества времето е в основата на програмирането на всяко бъдещо действие. В колективната психика на традиционните ромски общности обаче съществува една специфична представа за времето не като процес, а като миг.

Ш    Пети съвет: Бъдете подготвени за по-големи или по-малки разминавания между договорените действия и тяхното реално изпълнение в предвидените срокове.

 

Материални взаимоотношения


   Специфичната представа на ромите за времето е една от причините те да предпочитат да извършват дейности, които могат да бъдат свършени бързо, и да искат да получат възнаграждението си веднага.

Ш    Шести съвет: Плащайте само за действително направеното, а при възможност организирайте подходяща “акордна” система за оценка на извършените дейности. Помнете родната поговорка, че често се случва: “Бързата работа да е срам за майстора”.

******************



   В традиционната ромска култура малко вещи са лична собственост. Повечето имат социално предназначение – те са на всички и много пъти са мерило за близостта на членовете на общността.

Ш  Седми съвет: Ако осъществявате делови взаимоотношения, свързани с предоставяне за ползване, продажби на лизинг, или размяна на предмети, изисквайте максимално възможните колективни гаранции.

******************


       Аранжирането на приоритетите при изразходването на доходите на българи и роми е твърде различно. За разлика от присъщия стремеж на българите към отложена консумация, ромите искат да получат всичко “тук и сега”. За постигането на тази цел много техни представители са в състояние да използват поведение, вариращо от излъчването на “нечовешко” страдание, до крайно агресивни действия.

Ш   Осми съвет: Освободете се от скрупулите на прекалено хуманното поведение. Придържайте се към предварително уточнените в писмен вид правила. (Виж четвъртия съвет.)  

 
Представата за успех


      Множество социологически изследвания показват, че в българската колективна психика представата за успех се свързва с получаване на високо образование, напредък в професионалното израстване, подплатен със съответното заплащане и материални придобивки – жилище, автомобил и пр. Все абстрактни, или мъртви неща. При ромите представата за успех е много по-конкретна и биофилски ориентирана – семейство, деца, собствено здраве…

Ш    Девети съвет: Подгответе резервен вариант за евентуално неизпълнение на договореностите, породено от ориентацията към приоритетните задължения от семеен или здравословен характер от страна на вашите партньори от ромски произход.

************ 

  
Според ценностната система и нормите на западните общества успехът се постига с разумно организирано поведение, с много труд, търпение и почтеност. При ромите успехът е свързан с реализирането на “удар”, който ще донесе всичко в един миг.
    Десети съвет: Дръжте сметка за съществуващите междукултурни различия…




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2317368
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930