Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2018 10:44 - #EdCrunch 2018: Преосмисляне на образованието в ерата на цифровите технологии
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 1112 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.10.2018 12:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
#EdCrunch 2018: Преосмисляне на образованието в ерата на цифровите технологии

Публикувано: 5 октомври, 2018 10:31, в: https://www.rt.com/sponsored-content/440401-edcrunch-education-digital-technologies


   image Младите участници в #EdCrunch 2018 конференция / RT  

Цифровите технологии бързо променят света, какъвто го познаваме, като влияят върху начина, по който глобалното общество създава, превежда и улавя информацията. Това променя и начина, по който децата учат и повдига все повече въпроси за тези, които им преподават: Как можем да задържим мотивацията на младите хора и да адаптираме образователните стандарти към новите нужди? Как трябва да се променят училищата и университетите и какви нови образователни практики трябва да се формират в бъдеще?
Ръководители на училища и учители, ректори и университетски преподаватели, членове на професионалната общност и бизнес елит - всички онези, които са начело на този глобален дебат, дойдоха в Москва на 1 и 2 октомври, за да обсъдят тези въпроси по време на петата годишна конференция #EdCrunch, най-голямото събитие за образователни технологии в Европа.

image


Организиран от Националния университет за наука и технологии (NUST) MISIS и Националния университет по технологична инициатива (УНТ) "20.35" с подкрепата на руското Министерство на науката и висшето образование събитието обедини около 25 000 участници и 300 лектори от Русия и чужбина, включително Джош Берсин от Делойт, легенда в развитието на човешките ресурси и Джеф Магионкалда, изпълнителен директор на Coursera, една от водещите онлайн образователни платформи в света.
"Развитието на технологичните иновации става твърде бързо - дори по-бързо от геометричната прогресия"
, заяви на церемонията по откриването министърът на науката и висшето образование на Русия Михаил Котьоуков. "Затова трябва да сме готови да предадем необходимите знания на хора от всички възрасти. Как трябва да го направим, какви цели трябва да имаме предвид и какви инструменти трябва да използваме? Това са основните въпроси, на които не само Русия, но целият свят трябва да намери отговори."  

image Руският министър на науката и висшето образование Михаил Котьоуков / RT
 

Международната конференция #EdCrunch се провежда в рамките на държавната приоритетна инициатива "Съвременна дигитална образователна среда в Руската федерация". Изпълняван от водещите университети в страната, този проект е част от политиката на Русия в областта на образованието и има за цел да популяризира набор от дигитални методи в съществуващите средни и висши учебни заведения, включително електронно обучение, смесено обучение, масови открити онлайн курсове (MOOC) и академични анализи.  
Големи бази данни, дистанционно обучение и роботи
Под мотото "Данни, които трансформират света" на тазгодишната среща от участниците бяха споделени модерни проучвания и практически решения в областта на големите бази данни в образованието - от методите за събиране и анализиране на образователната статистика, до използването на блокчейн технологии и изкуствения интелект в учебния процес. Говорителите - световноизвестни експерти в онлайн обучението, образователните анализи, училищното и предучилищното обучение, корпоративното образование, човешките ресурси и образователните ИТ решения - засегнаха теми като използването на социалните медии и виртуалната реалност в образованието, смесването на свободното време и образованието, включващи модерни технологии в класната стая и идентифициране на ключови умения, които учителите трябва да имат днес.  
Марина Боровская, заместник-министър на науката и висшето образование в Русия, смята, че едно важно ключово умение, което съвременните учители трябва да научат, е да могат да се справят с огромно количество данни и да предават това знание на по-младото поколение. "Сега започваме да мислим, че университетите някак си губят значението си. Това знание просто ще дойде при нас чрез колективното съзнание (интернет), което обхвана всички нас ", каза тя. "В резултат на това основната задача на учителите днес е да се научат и да учат младежите как да проверят информацията ... Това е жизнено важно за да можем да идентифицираме ценни знания в огромното количество информация ... за да  можем да намерираме знанията, които да ни позволят да растем и да се движим напред .“
И все пак ораторите не смятат, че нарастването на електронните учебни средства ще направи офлайн образователните програми, училищата и университетите нерелевантни. Според Джеф Магионска, главен изпълнителен директор на Coursera, ученето с някого винаги е по-забавно, отколкото да се учи сам. "Много от начина на обучение е да бъдеш с други хора", каза той. "Голяма част от това е да станеш успешен учащ."

image
Джеф Магиоскалда, главен изпълнителен директор на Coursera / RT  


Ректорът на НУСТ Алектина Черникова добавя, че професията на учителя ще остане релевантна дори при включването на роботите в ежедневния живот на хората. "Роботите никога няма да могат да заместят учителите, защото тази професия е мисия, а също опит и способност да се грижиш за учениците, както и  менторство", каза тя. "Роботите могат да станат нашите помощници в живота, но учителите ще останат много важни".
Среща за пионерите в образованието
Благодарение на многото разговори, състезания и работни срещи, в рамките на двата дни на #EdCrunch гостите имаха възможност да участват в повече от 100 дейности. "Дойдох тук, за да разбера какво се случва в сферата на образованието в световен мащаб и да се срещна с интересни хора", споделя Никита, посетител на Русия, който присъства отново на конференцията три години по-късно. "Мисля, че подобни събития не правят никакви заключения, а започват нови неща. Те ни карат да действаме по различен начин, да  си поставяме по-амбициозни цели  и да получим нова перспектива за нещата, които виждаме всеки ден." Kristo Lehtonen, основател на финландското обучение 3D-Bear, е съгласен: "Това е страхотно място за срещи с хора. Това е едно от най-големите събития в Европа в тази област, което спомага за осъществяването на контакти с хора от различни области и организации ". Според ректора на NUST MISIS - идеологът и главен организатор на #EdCrunch - конференцията наистина е нещо като среща за всички, които участват в професионалното образование. Сега в своята пета година #EdCrunch вече стана нещо повече от обикновен форум, казва тя. "Тук провеждаме професионални състезания и семинари, определяме бъдещите тенденции и успешни начинания и чуваме какво трябва да кажат студентите", обяснява тя. По думите й #EdCrunch се превърна в пълноправна платформа за комуникация, която събира хора с идеи, независимо дали са експерти, бизнесмени или университетски преподаватели. Всички те са обединени от общата цел на "учене чрез целия живот", което се превърна в необходимост в непрекъснато променящия се свят.  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2300463
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031