Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 10:56 - Четенето на книги от дисплей
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 4783 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 23.05.2022 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Четенето на книги от дисплей

 



image


В условията на информационната епоха големите лични библиотеки, както и посещенията на обществени читални, се превръщат в твърде интересна форма на атавизъм. Днес четенето от дисплей не само е на път да измести четенето на книги от хартия, но и има редица предимства:

- Спестява време;

- Спестява място;

- По-икономично е;

- Екологично е, (не е необходимо изсичането на дървета за удовлетворяването на страстта към думите);

- Може да се прави навсякъде...

 

Самият процес на четене от дисплей има и своите детайли.

 

1. Избор на четящо устройство

Понастоящем четенето на книги от дисплей би могло да става от редица устройства:

- Четец за електронни книги;

- Таблет;

- Смартфон;

- Лаптоп;

- Персонален компютър...

 Изборът на самото четящо устройство е въпрос преди всичко на личен избор и финансови възможности, но пък и всеки един вид от тези устройства има както своите предимства, така и известни по-големи или по-малки недостатъци.

Четецът за електронни книги обикновено има изключително издръжлива батерия, позволяваща дълговременно ползване с едно зареждане, което го прави удобен за места, където няма лесен достъп до електрическа инсталация – била тя високоволтова или от автомобил; освен това интерфейсът на софтуера е близък с вида на конвенционалната книга, но някои от по-старите модели освен, че не позволяват директно теглене (главно на „пиратски”) заглавия от интернет и споделяне на впечатления от прочетеното в лични блогове и сайтове, изискват задължително ползване на подходяща светлина при нощно четене, (подобно на книгите от хартия). Много от тези неудобства обаче са отстранени при по-модерните (и скъпи) модели.

Таблетът – като най-авангардният информационен продукт понастоящем предлага и големи възможности за четене на виртуални книги – позволява инсталиране на многообразни програми за четене; както и коригиране на яркостта на дисплея, което го прави подходящ и за ползване при слабо осветление; а динамичната връзка с интернет е предпоставка и за лесно обогатяване на личните колекции, а и за споделяне на впечатления от прочетеното. В сравнение с електронните четци обаче батерията е с доста по-нетраен заряд, което изисква и достъп до електрическа мрежа за зареждане.

Смартфоните от своя страна вече се доближават по технически параметри, качества и софтуерни възможности до таблетите, а постоянният контакт с тях и относително по-малките им размери ги правят изключително удобни и за четене на книги. Проблемът е, че при увличане в четенето и падане на батерията е напълно възможно да се получи съответният дискомфорт по отношения на ползването на тяхното основно предназначение.

- Много от модерните лаптопи са изключително подходящи и за четене на електронни книги – особено от потребители, които са свикнали с тях. Моделите с по-големи размери, както и издръжливостта на батерията създават известни неудобства, но пък от своя страна – четенето на илюстровани издания и особено – учебници, включващи обемисти и контрастни фотографии, рисунки, картини, чертежи, схеми..., ги прави незаменими.

Настолният персонален компютър също има немалко предимства (и единствен недостатък – преносимостта.)

 

2. Избор на форма за четене

Доскоро, макар че имаше и относително големи възможности за „директно” четене на книги от специализирани сайтове, ползването на електронните издания на книги ставаше чрез „теглене и инсталиране” на съответното устройство, а това изискваше от него наличие на достатъчно памет, както и периодично освобождаване от станалите ненужни файлове. Понастоящем – в условията на технологичния виртуален „облак”, осигуряващ достъп до интернет почти от всякъде, „директното” ползване на виртуалното издание изисква предимно бърз процесор. Остават открити въпросите за спазването на авторското право, но това е тема с различно естество.

 

3. Избор на програма за четене

Модерните софтуерни програми, които могат да бъдат лесно изтеглени и инсталирани обикновено предлагат елегантен и динамичен интерфейс, позволяващ:

- Регулиране на яркостта на дисплея;

- Коригиране на цвета на фона;

- Смяна на големината и вида на използвания шрифт;

- Търсене на глави и страници;

- Автоматично „прелистване”;

- Отбелязване на мястото, до където е стигнало четенето;

- Водене и споделяне на бележки и впечатления по прочетеното...

 

Разбира се, четенето от дисплей си остава четене – една уникална форма на интелектуална дейност, при която освен личните предпочитания, важно условие оказва и качеството на съдържанието на предлаганите текстове.



image




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Ползвам от 2012
26.03.2016 11:32
KIDNLE - класика от амазон, великолепие от чернобелите до ефектните.
цитирай
2. georgihadjiyski - Моят е Сони
26.03.2016 11:39
Вторично го кирилизирах. Черно - бял е, но съм свикнал с него.
цитирай
3. germantiger - ...
27.03.2016 01:08
И моя е черно-бял, нарочно сив зех такъв, а не цветен и с повече опции, зщаото искам да съм дисциплиниран и само на чета на четец, не да се "лигавя".

Обикновено прочитам по 3-4 (понякога повече) книги всеки месец, за година обикновено чета над 40 книги, отделно и книжни няколко през годината.
цитирай
4. oranjevia - На четеца не му трябва захранване за ...
01.04.2016 20:20
На четеца не му трябва захранване за да поддържа изображението на дисплея в сравнение с таблета/там за това се харчат до 70 % от заряда на батерията/. Това заедно с доста по-слабия процесор ,който почти спира при статично изображение му дават възможност да работи 2-3 седмици с едно зареждане.
цитирай
5. georgihadjiyski - Уместен коментар.
17.04.2016 20:47
Благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305254
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031