Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2013 11:34 - Проекции на биполярната психоза във виртуалността
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 5044 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 01.10.2013 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Проекции на биполярната психоза във виртуалността

image
 
Публикувано в:

image

В специализираната литература е прието с понятието биполярна психоза да бъдат обозначавани психосоматични страдания с недостатъчно добре изяснен произход, които протичат с две ясно разграничими фази: маниакална, характеризираща се най-общо казано с повишена витална активност и депресивна – с присъщата й жизнена потиснатост, (съответно – мания и меланхолия.)


Етиология и патогенеза

Въпреки, че етиологията и патогенезата, (причините за възникването и развитието) на това понякога твърде мъчително човешко страдание да са все още неясни, съвременната психиатрия, психология и клинична социална работа приемат, че наред с конституционално – наследствените фактори, важно значение за отключването и стимулирането на хода на биполярната психоза имат и някои специфични психосоциални фактори – преживени психотравми, конфликти, загуби на близък човек и др.


Клинична картина

Биполярната психоза се характеризира с контрастни промени в емоционалността, като обикновено засяга и волевата сфера и мисленето. Протича с маниакална и депресивна фаза, като депресивната фаза има по-тежка форма.

Маниакалната фаза се проявява с повишено настроение, ускорен мисловен процес и склонност към действие. Настроението обикновено е жизнерадостно, мимиката – жива, преобладава енергичността. Личностните нагласи са свързани с усещане за собствена красота, интелигентност, способност, талант... Макар, че е налице твърде специфичен наплив на мисли, те са логични и в рамките на човешките възможности, за разлика от това състояние при тежките психични заболявания от рода на шизофренията или параноята.

Депресивната фаза е с присъщо понижено настроение, забавено мислене и психомоторна потиснатост. Характерни са също така липсата на радост, незаинтересованост от нищо, чувствата на тъга и необясним страх. При това състояние често животът се приема за мъчителен и безсмислен, а чувството за вина би могло да бъде проследено в неговите проекции от изживяване на тягостно усещане за личностна малоценност, до жестоко самобичуване за „всемирни грехове.” При определени по-тежки фази са възможни налудностни мисли за самоубийство, както и суицидни действия, като особено опасни са т. нар. „убийства от любов”, при които обикновено жертви са най-близките.

При наличието на множество спорове за естеството на биполярната психоза в специализираната литература и клиничната практика, преобладава общоприето становище, че това е обратимо човешко състояние, което макар и да е в състояние да порази личността за един по-продължителен или по-кратък период, обикновено може да бъде преодоляно (1, 2, 3). Ето защо дори и към признаването на невменяемост винаги се подхожда изключително резервирано. Нещо повече – много често се изтъква, че това твърде интересно психично състояние е било, и е присъщо, на огромна част от творческите личности и дори гении на човешката мисъл. Къде тогава е границата между нормалността и патоса при това състояние? Кога може да се приеме, че творческата дейност се е превърнала в болезнен патологичен процес? Кои са истинските жертви на патологичните изблици на биполярната психоза в информационното общество?

Класическата психоанализа на З. Фройд приема, че при неврозата личностното разстройство се дължи на конфликт между Аз-а, (онази част от структурата на психиката, която е осъзнатото и отговарящо на принципите на реалността) и То, (подсъзнанието на личността, което е доминирано от неосъзнатото влияние на нагоните),  като Азът се съобразява с изискванията на външния свят и Свръхаза, (онази част от съзнанието, в която Фройд е включил висшите слоеве на съзнанието, формирани според изискванията на социалната среда с присъщите й морал, ценности, култура). Според него при психозата е налице скъсване на връзката на между Аз-а и външния свят. Повечето от модерните теоретико – клинични разработки отричат такава ясна диференциация между неврозите и психозите (1, 3).

Един от психоаналитичните методи за освобождаване от оковите на вътрешния конфликт и скритите травмиращи преживявания е стимулирането на свободните асоциации на личността и последващото разбиране и осмисляне на скритите в тях деструктивни психични процеси посредством възможностите на психоанализата.

 

Проекции на биполярната психоза във виртуалността

Виртуалността предлага огромно поле за изява на творческата активност, при това в разнообразни форми – от вербалността, до мултимедията. А липсата на цензура и огромната свобода често са свързани с творчески прояви които, ако бъдат анализирани в контекста на психоаналитично тълкуване на свободните асоциации, биха могли да разкрият не само някои от типичните симптоми на биполярна психоза на криещите се зад тях личности, но и да дадат известни по-пълни или по-бегли обяснения на редица все още слабо проучени и осмислени негативни влияния на компютъра върху обекта на възприемане на подобно творчество – човекът от другата страна на мрежата, който в процеса на виртуално общуване често бива „заразяван” от виртуална депресия, мания, хейтърство...
 

Симптомите

Макар, че редица типични творчески прояви, зад които би могла да бъде открита биполярна психоза, могат да бъдат проследени и в сайтове и блогове, поради сравнително по-ясното разграничаване на творящия човек както от неговия творчески продукт, така и от прякото междуличностно взаимодействие с възприемащия творчеството субект, социалните мрежи предлагат много по-разнообразни изяви на творческа активност на лица с биполярна психоза, а и с много по-добре изразени негативни ефекти върху психофизиологичния статус на възприемащите ги. Ето защо вниманието тук ще бъде съсредоточено предимно върху тях.

Виртуална хиперактивност – обикновено е свързана със заливане на социалната мрежа с повече или по-малко добре систематизирана и логически издържана информация – от текстове, съдържащи копирани цитати или собствени умотворения, до лични или псевдолични фотографии и мултимедии, което съвпада с маниакалната фаза на биполярната психоза, като са възможни и периоди на продължителна липса на виртуална дейност – своего рода проява на депресивността. По всяка вероятност в повечето случаи се касае за комплексирани от някаква психотравма личности, които по този начин неосъзнато желаят да бъдат забелязани, макар и криещи се зад виртуалността. Често е възможно да провокират „заразяване” с пристрастеност към творческия продукт сред възприемащите го и откликващи на неговото въздействие.

Общуване с другите чрез виртуални маски – от предлаганите възможности в социалните мрежи целенасочено или непреднамерено се възползват и потребители, подвластни на биполярната психоза. Би могло да се предположи, че до „надяване” на различни маски във виртуалността обикновено прибягват потребители, мъчени от психотравми, свързани с  отхвърлянето на тяхната личност или дори творчество от значими други в реалността. Криещи се зад маската на създадения виртуален псевдоним, съдържащ чужди фотографии и/или  измислена информация, в маниакалната фаза на биполярната психоза съответните потребители смело заливат виртуалното пространство с продуктите на своята творческа активност, влизайки и в различни преки или косвени форми на общуване с другите потребители. Твърде интересен обаче се явява актът на снемането на маската пред друг потребител – много често е възможно да бъде наблюдавано изпадането в другата крайност на биполярната психоза – депресивната фаза, в която под влиянието на неосъзнато чувство за вина от лъжата, междуличностната комуникация бива прекратявана.

Динамично разширяване или свиване на приятелските кръгове – присъщите контрасти на биполярната психоза биха могли да бъдат проследени сред съответните потребители и в тези аспекти – от осъзнатото или подсъзнателно маниакално бурно разширяване на броя на приятелите, до осъзнатото или подсъзнателно свиване на този брой при изпадане в депресивни състояния.

Виртуалните „убийства” или „самоубийства” -  виртуалните прояви на поведението на потребителя и криещият се зад тях начин на мислене, в повечето случаи биха могли да бъдат обяснени логически, просто защото дори и във виртуалността човекът винаги проектира своите изконни същности. Ето защо някои потребители, при които би могло да се предположи наличие на депресивна фаза, проявяват неистово желание за пълно заличаване на своята регистрация или пък – на пръв поглед безсмислено блокиране на немалък брой други потребители.


*******

Безспорно върху повдигнатите проблеми би могло да се разсъждава още много. И макар, че понастоящем броят на подложените потребители на деструктивното влияние на подобни виртуални проекции на патогенно мислене и поведение да расте непрекъснато, все още не е разработена повече или по-малко надеждна методика за превъзмогване на този тип акумулирано страдание. При всички случаи обаче, както учи психоанализата, осъзнаването на един проблем е и първата стъпка за намиране на негово решение.


Литература

  1. ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ПО ПСИХОЛОГИЯ, изд. “Наука и изкуство”, София, 1998 год.
  2. Петров, Р. – „Психиатрия”, София 1997 год., изд. “Веда словена - ЖГ
  3. Речник по психология – София 1989 год., изд. “Наука и изкуство”
  4. Фройд, З. – „Въведение в психоанализата”, София, 1990 г., изд. “Наука и изкуство”
  5. Фройд, З. – „Неврозите”, София, 1993 г., изд. “Евразия



Гласувай:
9



1. haralanov - Само да попитам...
12.08.2013 18:52
Имат ли нещо общо помужду си когнитивния дисонанс и биполярната психоза?

http://kass.blog.bg/zabavlenie/2013/03/06/kognitiven-disonans.1061050
цитирай
2. georgihadjiyski - Разбира се,
12.08.2013 19:09
винаги има нещо общо в психопатологията - дори и когато акцентът е поставен върху познавателния позитивизъм. ;)
цитирай
3. georgihadjiyski - И
12.08.2013 21:44
всъщност, цитираната статията от линка, е доста добра, макар и издържана в духа на когнитивизма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2303904
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031