Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 22:53 - Себеизразяването - ключ към успеха
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 4508 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.04.2018 20:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Себеизразяването – ключ към успеха 

(Лекция, изнесена пред участниците в проект "Учим заедно и успяваме")

Copyright © Георги Хаджийски

Успехът е нещо твърде относително. За някои той се измерва с натрупаното богатство. За други – с кариерното развитие. За трети с отстояване на духовните ценности, в които твърдо вярват. Здравото семейство, благоденствието на децата, личното здраве, също са част от представата за житейски успех на всеки един човек. С други думи – всички ние имаме някаква своя представа за успех, към която съзнателно и подсъзнателно се стремим в живота си. Следването на набелязания път към желания успех ни изпълва с позитивни емоции, чувства, състояния, а отклоняването от него е в състояние да ни демотивира и изпълни с негативна енергия. И макар, че обикновено в търсенето на успеха ние имаме както подкрепящи ни съюзници, така и възпиращи ни неприятели, можем да разчитаме преди всичко на себе си – на нашата лична енергия, на нашите познания, на нашия дух.

Животът на успелите хора винаги е бил публично обсъждан, а самите успехи – подлагани на различни анализи. Наред с това са  правни и много проучвания в почти всички научни сфери, за да бъдат разгадани тайните на успеха. Изписани са безброй страници с размисли и съвети към онези, които го търсят. На пазара на специфични социални услуги дори и у нас има и множество консултантски фирми, чийто висококвалифицирани служители предлагат различни по естество консултации на своите клиенти. Но въпреки това все още готови рецепти няма и в значителна степен постигането на житейския успех е уникална творческа дейност на себеизява на личността.

Пътят към успеха

Понастоящем съществуват различни школи и направления, които ползват различни практико-приложни методики, следването на които е насочено ако не към даване на пълни гаранции за постигане на желаните житейски цели, то поне към снижаване на рисковете за провал. Те са разработени от социолози, психолози, бизнес – предприемачи, мениджъри – предимно успели хора на делото и практиката, които обаче притежават твърде фини умения да обобщават и обличат в слово своите постижения, при това в достъпен и лесен да следване от многобройните си последователи вид.

Измежду тях като по-известни по света, а и у нас заслужават да бъдат споменати:
- Школата на Робърт Кийосаки за създаване на системи за мрежов маркетинг.
-
Школата на Джон Кехоу за тотално личностно мобилизиране чрез използване на силата на подсъзнанието.
- Класическата американска школа за преуспяване чрез позитивно мислене, към която биха могли да бъдат причислени редица повече или по-малко значими автори: Дейл Карнеги; Уилям Аткинсън; Уолъс Уотлъс; Брус Маклеланд; Кони Глейсър и мн. други.
- Модерният макиавелизъм на Стенли Бинг.
- Съвременната руска школа за активиране на скритите сили на личността чрез самовнушение на Мирзакарим Норбеков.
-
И дори – макар и твърде странните за модерното време метапсихични методи за въздействие върху личността.

При цялото многообразие на съществуващите идеи за постигане житейски успех, в основите на предлаганите методики биха могли да бъдат проследени няколко общи фундаментални правила, следването на които увеличава в значителна степен шанса за постигане на поставените цели от стремящото се към житейски успех лице:
- Позитивно мислене, позитивен светоглед на човека по отношение на света и предлаганите от него възможности за реализация, както и към самия себе си като творящ съдбата си субект.
- Непрекъснато развитие на умението за личностно целеполагане – като самите цели трябва да бъдат не само реалистични, но и насочени към бъдещето; не само конкретни и образни, но и абстрактни; едновременно базирани върху лесни за изпълнение стъпки за своето постигане и същевременно несвършващи само с тях.
- Усъвършенстване на присъщите на всички хора способности за тотално личностно мобилизиране в следване на поставените цели.
- Използване на уникални, специално разработени и действащи методики за индивидуално обучение на учениците, стремящи се към житейския успех, под умелото ръководство на просветен учител – ментор, които провежда обучение чрез личен пример.
- И преди всичко – формиране на съзнание, в което хармонията, алтруизмът, хуманизмът, са до голяма степен контрапункт на индивидуалното богатство.

 Заслужава да бъде споменато и това, че повечето от учителите – ментори твърдят, че самите те са постигнали своя житейски успех, следвайки предлаганите на техните учениците методики, които са получени във вид на своеобразно личностно „просветление” след някакво извънсетивно кризисно преживяване. Но въпреки това е неоспорим факт, че не малка част от богатствата на тези наистина изкусни учители, са получени от приходи от продажби на техните книги, които са ненадминати бестселъри, зареждащи своите читатели ако не с друго, то поне с позитивна енергия от контакта с добре написаните текстове.

Разбира се, само четенето на такива хубави книги, а дори и участието в образователните курсове, рядко са достатъчни за реализирането на желания житейски успех в модерното общество, където дори и самият успех е тясно свързан с изпълняваните социални роли от личността.

Себеизразяването и социалните роли на личността

Един от големите американски психолози на изтеклия ХХ век – Ейбрахам Маслоу е разработил една твърде интересна и популярна понастоящем теоретична система за йерархизиране на човешките потребности, които мотивират личността за различни видове житейски себеизяви. Понастоящем неговата „пирамида на потребностите” би могла да бъде видяна както в разработки по мениджмънт, така и в такива по психология. Според Маслоу човешките потребности са неизменни и биха могли да бъдат подредени в пет основни групи, като градацията е от най-низшите към най-висшите. За да се премине към задоволяване на една по-висша потребност, човекът трябва да е задоволил по-нисшата. В основана са физиологичните потребности, следват потребностите от сигурност, социалните потребности, потребностите от уважение, като най-висша се явява потребността от самореализация.

В модерното общество удовлетворяването на всяка една човешка потребност е свързано с изпълнението на определена роля от личността. От една подобна гледна точка, колкото и значими да изглеждат за реализирането на житейския успех, трудовите роли са свързани със задоволяване на най-нисшите човешки потребности. Много по-значими са социалните роли и себеизявата на личността в семейството и обществото, както и чисто личностните стремежи към уважение и самореализация.

 

Литература

  1. Аткинсън, У. – „Тайната на успеха”, С. 2007 г., изд. „Шамбала”
  2. Бинг, С. – „Как би постъпил Макиавели”, С. 2001 г., изд. „Класика и стил”
  3. Карнеги, Д. – как да печелим приятели и да влияем на другите”, С. 1996 г., изд. „Кибеа”
  4. Кехоу, Дж. – „Път към могъщество и слава”, С., изд. „Феникс дизайн”
  5. Кийосаки, Р. – „Бизнес школа за хора, който обичат да помагат на другите”, С. 2002 г., изд. „Анхира”
  6. Маклеланд, Б. – „Преуспяване чрез силата на мисълта”, С. 2007 г., изд. „Шамбала”
  7. Норбеков, М., Г. Волков – „Да ви дойде успех до главата и да го избегнете”, С. 2005 г., изд. „Женуа 98”
  8. Уотлъс, У. – „Науката да станеш богат”, С. 2008, изд. „Шамбала”
  9. Янкулов, Я., Г. Забунов – „Мениджмънт”, С. 1997 г., изд. „Тилиа”



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2317199
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930