Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 19:06 - Против подмяната на нашето национално самосъзнание
Автор: georgihadjiyski Категория: Регионални   
Прочетен: 2536 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 18.02.2016 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Възвание

 

От Инициативен комитет на граждани на Община Самоков срещу подмяната на съдържанието на учебниците по българска история и български език и литература с цел заличаване на българската национална идентичност

 

На нашия народ е отсъдено да живее върху чудно хубава земя и винаги в интересни времена – времена на смени на могъщи държави, на обществени устройства и управленски режими. Онова, което е крепяло нашите деди, нас самите и което бихме искали да завещаем на нашите деца, е твърдата ни православна вяра в Бог и доброто, нашето желание да можем да изповядаме вярата си и да учим нашите деца на своя български език, както и да живеем достойно и свободно в нашето Отечество. През последните няколко десетилетия от хилядолетната история на България бяхме свидетели на непрекъснати кризи и промени, които не само промениха традиционните устои на българското общество, но и често изискваха огромни усилия за съхранение на нашата българска идентичност.

 

Днес отново на дневен ред стои един нов опит за подмяна на българското народностно самосъзнание чрез изопачаване и заличаване на базови понятия и факти от учебниците по българска история и премахване и подценяване на някои от най-значимите творби на наши автори от учебниците по български език и литература, което, ако се случи, би довело до поредното ерозиране на така необходимото чувство за общност, сплотяващо миналите, настоящите и бъдещите поколения на всеки един народ и от което ние, българите, имаме крещяща необходимост понастоящем. 

 

Устремени единствено към подхранване с обществени поръчки на своите „приятелски кръгове“ определени политико – икономически – „научни“ олигархични среди у нас искат да заличат в народната памет спомена за мрачните времена на турското робство – може би защото ако я няма представата за робството като нещо лошо, не би съществувал и могъщият порив към свободата – икономическа, социална, психологична…, в името на която е оправдана всяка саможертва; опитват се да подценят изконния зов на Отец Паисий да обичаме и ценим своята българска памет и да се гордеем, че сме българи; да премахнат родолюбиви творби на Ботев и Вазов, възпитавали в обич към Родината десетки български поколения.

 

Това е недопустимо за всеки истински българин!

 

Ето защо, ние, представителите на нашия Инициативен комитет бихме искали ДА ПРИЗОВЕМ всички българи – и в Родината, и пръснатите по всички краища на света от антинародното управление на самонатрапилата ни се олигархия, да подкрепим заедно следните основни идеи:

1.     В учебниците по българска история да бъдат използвани утвърдените понятия и факти, които формират основополагащите представи за добро и зло в българското народностно самосъзнание, а съдържанието на самите учебници да отговаря единствено и само на възрастовите особености на съответните ученици, а не на заръките на заможни и щедри инородни спонсори, целящи продължаване на ерозията на нашата народна памет.

2.      Изготвянето на учебниците по българска история да бъде предоставено на учители, познаващи най-добре и мисленето, и необходимостта от съответното познание на своите ученици, а не на неясни „научни среди“ от „висококвалифицирани“ титулувани експерти, които в името на получаването на своите огромни хонорари от знайни и незнайни наши и чужди институции са готови да продадат и себе си, а и своя народ на безценица.

3.     Съдържанието на учебниците по българска история да дава необходимата базова приемственост между миналите, настоящите и бъдещите поколения, а не да бъде подвластно на чужди внушения, насочени единствено към стимулиране на до болка познатия синдром на разрушението и печално известния комплекс за национална малоценност в българската колективна душа.

4.      Учебното съдържание и учебните планове по български език и литература да предоставят на българските ученици цялостна представа за огромното богатство на нашия език, на нашата хилядолетна писмена култура, за естетическото и жанрово разнообразие на българската литература и за нашите велики творци, чиито произведения са възпитавали в родолюбие и приемственост поколения българи.

5.     Часовете по български език и литература да бъдат основополагащи в българското училище за всяка образователна степен и за всяка ученическа възраст, а изготвянето на учебниците по български език и литература да бъде предоставено на истинските народни учители по български език и литература.

6.     Да не бъде допускано в никакъв случай експериментиране с учебното съдържание чрез „изваждане“ на произведения и творби на наши значими автори, които са доказали своя патриотичен възпитателен ефект и то във всички възрастови групи.

7.      Българският език и българската литература са не по-малко богати от езика и литературата на който и да е дори и огромен по брой народ по света и затова е абсолютно недопустимо подценяването им в името на някакви „общочовешки“ литературни и езикови познания.

 

                Нашият народ е доказвал нееднократно, че дори и във времената на най-сурови изпитания може да мобилизира огромна воля и дух, както и да се самоорганизира, за да ги превъзмогне. Вярваме, че и сега ще намерим необходимата сила за да се справим с поредния опит за заличаване на нашата народна памет и изтръгване на изконния български дух.

               Моля желаещите да подпишат петицията:   www.peticiq.com/138431



image
 






 

ПРОТЕСТЕН МИТИНГ

 

 

 

ПРОТИВ ПОДМЯНАТА НА НАШЕТО НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ И ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

 

НАЧАЛО: 11,00 ЧАСА НА 20 ФЕВРУАРИ 2016 Г.

 

ПЛОЩАД „ЗАХАРИ ЗОГРАФ“

 

ПРЕД ПАМЕТНИКА НА

ОТЕЦ ПАИСИЙ

image

 




Гласувай:
6



1. morskipesni - Чудесно, подписвам!
18.02.2016 21:36
А ние във Варна на 20.02. пак ще се протестираме срещу грабежа и строежите на мафиотите в Морската градина.
цитирай
2. georgihadjiyski - Благодаря.
18.02.2016 21:42
Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316422
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930