Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2015 19:59 - Защо трябва да бъде проведен референдум за промяна на терена за изграждане на регионално депо за отпадъци
Автор: georgihadjiyski Категория: Регионални   
Прочетен: 2374 Коментари: 0 Гласове:
-2

Последна промяна: 20.05.2015 12:13


Защо трябва да бъде проведен референдум за промяна на терена за изграждане на регионално депо за отпадъци за общините Ихтиман, Долна баня, Костенец и Самоков до нашия град?

Лична позиция на Георги Хаджийски

Уважаеми съграждани,

Вече над 5 години, ние – представителите на Инициативен комитет срещу „Изграждане на регионално депо за отпадъци ПИ 65231.915.100 с обща площ 327024 м2 в землището на град Самоков”, нашите над 5000 съратници, подписали се в събраната и внесена в Община Самоков подписка срещу това абсурдно решение на местните политико-икономически олигархични кръгове и всички останали трезвомислещи граждани на Община Самоков, за които боклуците са нещо лошо, а чистотата – нещо хубаво, се противопоставяме на намерението Самоков да бъде превърнат в център за събиране на регионалния боклук.

Още от самото начало нашата позиция беше пределно ясна – МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ИЗБРАНАТА ПЛОЩАДКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО.

И още от самото начало нашите действия бяха изцяло съобразени с действащото българско и европейско законодателство. Ето защо – разчитайки изяло на силата на логичната мисъл и волята за нейното практическо прилагане от страна на представителите на политическата, изпълнителната и съдебната власт, всички наши инициативи бяха подчинени на Законите – природни, обществени и човешки. А когато природните, обществените и човешките закони се спазват, общото добруване е реалност. За съжаление се оказва, че в съвременното българско общество и в частност – в Самоков, отдавна никой не се вслушва в гласа на здравия разум. Местните политико-икономически олигархични кръгове, водени от неистовото желание да „усвоят” предвидените средства за изграждане на депото упорито се преструват, че не знаят нито за категорично изразеното мнение на гражданите на Община Самоков в подписката срещу намерението депото да бъде разположено върху мистериозно избрания терен само на няколкостотин метра от нашия град, нито за желанието на всички нас да живеем на чисто и да съхраняваме природа, неотменна част от която сме и самите ние. Представителите на централната държавна власт изразяват твърдения от рода на тези, че решаването на проблема с депото е изцяло в компетенциите на местната самоковска власт и, че онова което се е изисквало от тях е свързано с предоставянето на предвидените средства по съответната оперативна програма на Община Самоков и недопускането България да бъде санкционирана за неизпълнение на договорените задължения с Европейския съюз. Дори и представителите на съдебната власт, които би трябвало да бъдат моралната опора на устоите на обществото и непоколебимо да отстояват принципите на Истината, се „измъкваха” от решаването на проблема с местонахождението на терена на самоковското депо с абсурдните мнения, че винаги и навсякъде би имало недоволни при изграждането на едно депо за отпадъци и, че понеже държавните интереси са свързани с усвояването на предвидените европейски средства по съответните оперативни програми, локалните интереси просто трябва да бъдат игнорирани в името на по-висшите национални такива.

Да, всички ние – българите, понесохме немалки лишения в името на присъединяването на България към Европейския съюз и очаквахме след влизането на нашата страна в него да се възползваме от провеждането на политики, които да са в интерес на всички нас. За съжаление се оказва, че определени политико – олигархични кръгове у нас не само използват членството на нашата страна в Европейския съюз за да реализират „политики” с единствена цел „усвояване на средства” от европейски фондове за собствена сметка, но и целенасочено или непреднамерено – просто от глупост, всяват в нашето обществено съзнание евроскептицизъм и песимизъм по отношение на бъдещето на нашата страна.

С този абсурден феномен се сблъскваме и при реализирането на политиката на Община Самоков по отношение на регионалното депо за отпадъци, зад която стоят съответните решения на Общински съвет Самоков през последните 7 години – решения, гласувани със завидно мнозинство, зад което прозира безхаберие, пълна безотговорност за бъдещето на нашия град и неговия регион и абсолютно нежелание за съобразяване с волята на всички нас – гласоподавателите, които не искаме нищо друго, освен да живеем нормално. Затова и би било напълно излишно да се търсят отговори на въпросите кой ще бъде облагодетелстван от депото и кой ще бъде ощетен, ако не се касаеше за пряка заплаха за живота и здравето на всички нас – живеещите в Самоков и нашите сънародници, роднини, деца и внуци в София. Защото наистина е пълно безумие в името на „усвояването” на няколко милиона от някого да бъде застрашено здравето и дори – съсипано бъдещето на десетки хиляди самоковци и над милион софиянци.

     И понеже ние – представителите на Инициативния комитет твърдо вярваме в силата на Закона, който във всяко демократично общество отразява общосподелената воля на гражданите да живеят съвместно на определена територия, ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА САМОКОВ ДА ПОДКРЕПЯТ ПОДПИСКАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРОМЯНА НА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА ТЕРЕНА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА РЕГИОНАЛНОТО ДЕПО ЗА ОТПАДЪЦИ.

Публикувано в:
image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2314788
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930