Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 18:53 - Черен ден за гражданите на Самоков
Автор: georgihadjiyski Категория: Регионални   
Прочетен: 3204 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.04.2011 21:43


Черен ден за драгушинци и самоковци

 

Днес 8.12.2010 г. милионите тонове боклук се приближиха с още една стъпка към Самоков и Драгушиново. В РИОСВ - София се състоя заседание на екологичната експертна комисия, на което бе одобрен докладът за оценка на въздействието върху околната среда на новото самоковско депо за боклук, същият в който бе посочено, че най-близката река е Палакария.

На заседанието присъстваха представители на различни агенции, МОСВ, кметовете на общините. Беше поканен и наш представител – инж. Любослав Нейчев.

Имахме надежда, че след като са ни поканили, може и да ни чуят, но се оказа че сме се заблуждавали.

Инж. Любослав Нейчев изтъкна подробни аргументи, за това как проектът ще навреди на здравето на населението, беше показано, че отстоянието от населените места е по-малко от допустимото, че изводите в доклада не са съобразени с климатичните особености на Самоковската котловина, релефа на месността, ветровете, подземните и повърхностните течащи води, тежкия здравословен статус в Драгушиново и първи квартал, комутативното замърсяване от старото сметище, въздействието върху населението при евентуални аварии и др. Показахме и подробен снимков материал, но се оказа, че говорим с глухи, а може би и слепи, които предварително са взели  решение. Видяхме, че те си вземат заплатите, живеят далече и изобщо не ги е грижа за драгушинци и самоковци.

Изключително остро се изказа и кметът на Драгушиново Петър Дитов, който акцентира на пораженията  върху населението от старото сметище, разположено на 2 км. от Драгушиново и много по-голямата опасност от новото, което ще бъде още по-голямо и много по-близо, само на 1 км.

Гласуването приключи с 9 гласа “за”, 1 “против” и 1 "въздържал се". “Против” гласува само представителя на инициативния комитет - инж. Любослав Нейчев, а кметът на Драгушиново Петър Дитов се въздържа и представи писмено обосновка на своето особено мнение, а “за” гласуваха всички представители на агенции и министерства.

След гласуването ръководителите на Самоковската община и писалите доклада си стиснаха усмихнати ръцете, но най-доволни се оказаха представителите на другите заинтересовани общини, които даже се опитаха да обяснят на протестиращите, колко хубаво сметище ще ни направят и колко малко ихтимански и костенецки боклук ще ни докарват.

Докато траеше заседанието, навън, пред сградата на РИОСВ се провеждаше митинг от протестиращите, подкрепен от представители на “За да остане природа в България” и Зелената партия, като в протеста участвуваше и председателят й - Александър Каракачанов.

image


image

image


image

Следващата стъпка е обжалването в съда и съда в Страстбург, а междувременно нека предприемем по-активни протестни действия, да продължим подписката и да накараме ръководството на общината да се откаже от опасния проект.

Инициативен комитет




Тагове:   Самоков,   ден,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2315674
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930