Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2008 10:42 - ЧИИ СА БИЛИ "БЕЛИТЕ НЕНКИ", КОИТО ВЪЗПЯВА ИВАН ВАЗОВ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 5926 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2008 14:06


         ЗА ХАДЖИ ГЬОКА С МИМО ХАДЖИПЕТРОВ /42/-----

 

Евгений Тодоров: За четвърта седмица сме над Джумаята, градинката, на изток, където е бил стария хотел”България”. Ето какво е написал Никола Алваджиев: “Срещу джамията на Джумаята имаше стари сгради, които събориха през 1960 година. Имаше две сгради. В едната се помещаваше хотел хотел “България” , създаден някога от хаджи Гьока Павлов. Мой гост е Димитър Хаджипетров, правнук на хаджи Гьока, е донесъл снимки и биографичен очерк, издаден след смъртта му, И завещанието на покойния хаджи Гьока Павлов.  
image image



Каменното двуетажно здание с наименование “България”, находящо се в Пловдив, срещу джамията Джумая, отгоре е хотел, а отдолу има 8 магазина, при съседи  от една страна К. Калчев и С. Михалис и от трите страни- път, завещавам след смъртта си в пълна собственост на пловдивското сиропиталище, от приходите на което да се издържат хранещите се в него сирачета, за които ще се грижи отреденото от закона настоятелство на сиропиталището, под надзора и контрола........ Имотът е оценен на 80 хиляди тогавашни  лева. Дата-2 май 1905 година.

                   Най-напред ще говорим за хотела, за магазините, за останалите имоти и най-вече за неговата благодетелска дейност. На тази снимка, донесена от Мимо Райчев, с когото сме в благородна надпревара в тази насока, когато някой открие нещо го дава на другия. Той дойде с въпроса- кое е това момче с каскетчето. Обърнете внимание на ушите и на усмивката. Чакам отговора ви. 
image

Мимо: по въпроса за маршрута на четворката- тръгваше от захарна фабрика, минаваше през Джумаята, спираше на ДСК- до фотото, продължаваше по “Отец Паисий” и отиваше към съдийския квартал.

Автобусите през Джумаята бяха без ремаркета , шестицата беше с ремарке. По-късно бяха сложени ремаркета.

Е.Т.: Сега да говорим за хаджи Гьока. Вие сте живяли на “Антим първи” № 18, помниш ли хотела?

Мимо: Спомням си за хотела, защото братовчед ми Владимир Шкуртов живееше точно там, на № 1 и 8 , ходехме си на гости, точно там е маршрута- по “Съборна” нагоре  по стръмната улица, покрай  църквата “Света Богородица”, къщата на Ламартин” и се спускаше към “Пълдин” № 8. Спомням си и бергамоновите бонбони, които бяха навити като охлювчета и кухи.

                  Зданието  беше с дебели стени. Първата къща на хаджи Гьока е била срещу паметника на Съединението, на мястото на блока. Там е роден баща ми. В Пловдив е имало по онова време 27 или 37 джамии, в 1928 тодина по време на земетресението. Много джамии тогава са били срутени. Дядо ми е от Сопот. Имал е две жени. Дона е баба ми- от втората жена. Имал 7-8 деца. Тук пише, че преди хотела там е била постройката на Даалийския хан. Бил е сирак. Дълго време е работил като чирак. Отваря  магазин в Силистра, участвал е в Кримската война, на страната на руснаците, бил е ранен със сабя. После се прибира в България, продължава да работи в Силистра, започва търговия с коне. Установява, че в Цариград на пазара много се търсят коне- за кервани. Отива Хърватско, в Босна и Херецеговина и закупува евтини коне и пасейки, пасейки от ранна пролет до средата на лятото ги завежда до Истанбул охранени и ги продава на висока цена. Първият му бизнес е джамбазлък. После започва с търговия из цялата Турска империя, знаел е няколко езика. По време на руско-турската освободителна война той закупува на зелено от цялата яка Асеновградско, Брестовица, Перущица гроздето за виното. И от това е забогатял. Влага парите в недвижими имоти, дава ги под наем. Хаджи Калчо, най-богатият на Балканския полуостров, е имал само на него доверие. По-късно оставя 450 ключа на имоти след смъртта си в Пловдив. Турската империя е давала възможност българи да забогатеят.

Е.Т.: Според Иван Хаджийски султанът е имал доверие на наши българи от Калофер.

Мимо: Има интересна история между хаджи Гьока и бащата на Иван Вазов . Те са били роднини- от двама братя деца, в обща, разделена къща. Хаджи Гьока заминава на търговия , а Айваза/ бащата на Иван Вазов/ го моли да си построи плевня в двора  на един етаж. Като се връща след 6 месеца вижда, че е построил плевня на два етажа, незаконно. Имали са подписан документ и започва спор в турския съд. Айваза успява да спечели делото, а дядо ми отива в Цариград в Духовния съд, на-висшата инстанция. Съдията му издава документ, който оборва всички други документи. Връща се и бута втория етаж, който е засенчвал неговите помещения. И друг случай- децата на двамата са били втори братовчеди. Вазов започнал да се задява по една от дъщерите на хаджи Гьока- по Русия, която по-късно я прекръства на Руска. Била пищна девойка. Хаджи Гьока бил много съвестен християнин. Направил му 2-3 пъти забележка, но кръвта на Вазов била много буйна и продължил да я задява, а дядо ми го напляскал. Направо са се сомоуединявали. Дори Вазов е посветил на нея първата си стихосбирка, от която по-късно се отказал.-“Твоите бели ненки като два портакали как бих желал да ги погаля....”- написано за Руска.

                 Доста от сградите му вече са избутани, купувал е имоти предимно на кюше.

                   На тази снимка виждаме погребалното му шествие през 1905 година. Виждаме и сиропиталището до щаба на армията. Имало голям ред в сиропиталището.

                   Това е портрет на дядо ми от Данчов . Имал е интересни мустаци, астраганен калпак, с шаячени дрехи.

Е.Т.: Сега за дарителската му дейност. Прави чешма на Алеко Константинов- убит в 1897 година, в двора на Куршум хан, с паметник. Били са съпартийци. В Демократическата партия. Един ден повикал в дома си живописеца Георги Данчов и било решено: да се поправят 19 икони на царквата, а разноските 350 лева дал той на живописеца с договор за това. Платил му и в аванс в началото на 1899 година.

Мимо: Искал е да прави и паметник на Левски. Предлага на Общинския съвнет паметника да се издигне точно до джамията на Джумаята- на свои разноски и да плаща водата. Но отлагат, не решават, той повторно пише и пак отлагат.... Джумаята беше голям площад с големи павета. Имаше файтони. Беше си пяца. И на “Антим Първи имаше пяца.

Зрител: за загатката- на снимката според мен е Мильо. Мимо: беше скъпо да се возиш на файтон- два пъти съм се возил.

Зрител: Къде е гроба хаджи Гьока?

Мимо: Гробът е в Централни гробища, отсреща са гробовете на Найден Геров, хаджи Калчо и д-р Вълкович. Това е гробница на семейството ни. Имаше и бронзов бюст,         който беше откраднат и за това ни съобщиха от “Вторични суровини”. Сега е в музея.

Зрител: сега на гроба има метър и половина трева.

Мимо: бъркате с гроба на д-р Вълкович.

Зрител: вашият гроб има метър и половина трева.

Мимо: ходя на Задушница на гроба....

Зрител: Всичко казано е точно. Онзи с ушите на снимката е Мильо. Файтоните бяха на “Антим първи”.

Мимо: Първоначално спирките бяха надписани с бронз, който бързо се изтриваше. Слънчевият часовник има механизъм за настройване. В началото на “Съборна” имаше сладкарница с резлива боза и толумбички.

Зрител: Д. Караиванов: на снимката е Мильо. 
image

Бил е отличен ученик, но е прекарал менингит, оздравява и  започва много да онанира.... За паметника на Джумаята- било е 1901 година- паметник с чешма е имало идея да се изгради- там е имало много избесени по време на Априлското въстание. И бюст на Левски е искал да постави. А на хълма “Бунарджика” хаджи Гьока е искал да изгради параклис, но общинарите и това негово желание са отхвърлили. И тогава той казва: “Тази постъпкана общинарите чопли добрия българин до края на живота му”.

Мимо: Дядо ми е бил русофил. Но по-късно ревизира позицията си.

Зрител: 1936-36 година започнаха да развалят халите. Куршум хан е, защото покривът му е от олово. На турски означава куршум. Вътре имаше и чешма с бронзови чучури и мраморна плоча с надпис. На горния етаж хората можеха да преспиват, затова беше хан.

Зрител: Сюрия Юсуф съм: Искам да ремонтираме часовника на джамията.

Зрител: какво означава джума- празник. Значи празнична джамия.

Зрител: Джумая джамия има 3 имена- Мурат джамия, петъчна джамия, третото е на Балканскя полуостров- Главна джамия.

Зрител: Ставрев съм. Преди години часовникът беше сверен от Жоро Гутман- преди около 25 години.

Мимо: Пред джамията имаше огромни тополи. На Джумаята имаше и регулировчик на движението, а по –късно имаше и висока вишка.

Зрител: Джума означава и петък, празник.

Зрител: Художникът Атанас Петров има нарисувани в миниатюри тополите, мое притежание са.

Зрител: Часовникът го поправи Венцислав Бъчваров- с голяма точност да работи.

Е.Т.: Юнакът с ушите на снимката е МИЛЬО.

Мимо: Да прочетем последната мисъл на прадядо ми: “Ако струваш за 10 цани се за 5 и няма да изгубиш. Не се срамувай да се събираш и с най-простите люде. Може да знаеш 99, а едното, за да станат 100 ще научиш от простия.  Всяко деяние на правителството ценете, като имате предвид винаги обществената полза. В постоянство, трудолюбие и разумни икономии аз виждам спасението на България”.

Е.Т.: През изминалия час възстановихме образа на един достоен пловдивчанин,  който е доказал как се прави бизнес и какво се прави с парите.  

 

                                               

 

 



Тагове:   Вазов,   НЕНКИ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227975
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031