Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2019 13:10 - ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ПРЕЗИДЕНТА ген. РАДЕВ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 3414 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ПРЕЗИДЕНТА ген. РАДЕВ Имам абсолютно положително мнение за идеята на президента да създаде такъв съвет. Уверен съм, че бързо може да се превърне в истински Think tanks, от какъвто съвременна България има крещяща потребност. Преди дни проф. Атанас Семов каза пред Георги Любенов, в предаването по БНТ- 1, че България сега е като лодка в морето, оставена без платна и коръмчия. Запознах се със състава на Съвета. Всичките са умни, много умни, дори някои – талантливи. Всички са високо образовани и ерудирани. Въпреки това, всеки поотделно и Съвета като цяло ще бъдат безсилни, неспособни да се справят с грандиозната задача, защото в състава липсва ФИЛОСОФ, и то не какъв да е, а марксист – способен да предложи и наложи една обща методология, която не може да бъде друга, освен Марксовата историософия. Ако някой антимарксист, в четенето стигне до това съждение, вероятно ще ме заклеими като догматик и какъв ли не още. Бих му препоръчал в коментар да посочи друга историософска школа, чиято научност е доказала действителната История. Без такава обща методология, всеки от членовете на Съвета ще се опита да прокара илюзиите си, формирани от западното му образование и дребнобуржоазното (гражданското) му битие, че е възможно на уродливия компрадорскоолигархичен български капитализъм, да се направи пластична операция, за да заприлича на идеала му за капитализъм. Без да съм го питал, предлагам за член на съвета видният български философ проф. Васил Проданов. Не е необходимо човек да бъде високообразован днес, за да проумее две истини: 1. Светът е изправен пред дилемата КАПИТАЛИЗЪМ или СОЦИАЛИЗЪМ. 2. Тази дилема успешно решават народите на КНР, под ръководството на своята марксистко-ленинска комунистическа партия. Затова в Съвета задължително трябва да членува и китаевед, и ми се струва, че най-подходящ за тази работа е проф. Нако Стефанов.



Гласувай:
13



1. morskipesni - Идеята на Президента е супер, а изложението Ви-кратко и блестящо!
19.03.2019 16:01
Поздрави от немската Бавария, където (засега) освен "пазарната икономика "има и реално действащ социализъм-поради което и животът е доста сносен и колоритен.
цитирай
2. apostapostoloff - Има да разтягат локуми и да
19.03.2019 17:55
преливат от пусто в празно...
цитирай
3. kvg55 - jelezov,
19.03.2019 18:06
Запознах се бегло със състава и смятам, че съветът ще бъде ялов без разбирането, че бъдещето е социализма, както правилно си отбелязал. Предложението ти за членове на съвета е правилно, но двама са недостатъчни. Важно е концепциите на съвета да бъдат публично обсъждани.
цитирай
4. jelezov - КОМЕНТАР ВЪРХУ ТРИТЕ КОМЕНТАРА
19.03.2019 23:59
Към morskipesni. Благодаря за превъзходната оценка на текста ми! Уточнявам: научното определение на социалното битие в „немската Бавария“ не е „пазарна икономика“, а е капитализъм в една от страните на т. нар. Център на капиталистическата Свят-система (по Уълърстейн), където баварските немци са реализирали не социализъм, а „колоритен и сносен живот“, благодарение на редица обстоятелства. Ще ги обясня с пример. В квартала ни в София има нов магазин на Кауфланд, в който обичам да пазарувам, защото ми е приятно. Всеки ден през магазина преминават десетки хиляди купувачи. Да приемем, че всеки оставя по 10 лв в касата на магазина. От тях 4 лв е стойността на закупената стока; 1 лв е възнаграждение на българския персонал, както и данъците и таксите, които захранват БВП на Майка България. Останалите 5 лв тръгват за Германия, за да осигурят „сносния и колоритен живот“ и на много симпатичните ми баварци.
Към apostapostoloff. За пръв път съм съгласен с него. Така ще бъде, ако в състава на Съвета не бъде включен философ-марксист.
Към kvg55. Солидарен съм с написаното в коментара. Защото той акцентира върху дилемата: или социализъм, или небитие за българите, а и за човечеството. Капитализмът, дарил човечеството с много благини и духовни ценности, вече се превръща в реална заплаха за физическото му оцеляване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 758978
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031