Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08 19:43 - Защо беше неглижиран образът на Спартак
Автор: georgihadjiyski Категория: Политика   
Прочетен: 617 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 14.08 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защо беше неглижиран образът на Спартак в базовите български учебници по антична история (и цивилизация)?

 

Спартак е носителят на един от най-ярките архетипи на образа на бунтаря срещу социалната несправедливост в човешката история. Ето защо не е за учудване, че само до преди няколко десетилетия, неговият живот и дело не само се изучаваха обстойно от поколения българи, но и на негово име биваха кръщавани и спортни клубове, а и какви ли не други институции. Нещо повече. В базовите наши учебници по антична история, която се изучаваше в пети клас, на Спартак и на организираното от него въстание имаше посветен цял отделен урок. По този начин, въпреки наложената от господстващата съветска комунистическа идеология демаркационна линия между „братята славяни” и „изчезналите траки”, българските ученици успяваха да почувстват тръпката от съпричастността към подвига на един от най-великите антични герои – наш земляк, както и да формират в душите си семенцата на непримиримостта към злото в света – независимо от думите, с които го наричаме – робство, тирания, експлоатация…

image
Източник: История за 5 клас, Данов, А; Н. Попова; Г. Мишков, С. 1977

Някак си твърде неусетно по време на прехода започна неглижирането на образа на Спартак в нашите базови учебници по антична история (и цивилизация), за чието изучаване беше определен седми клас. Първоначално учебното съдържание, посветено на Спартак, беше съкратено от отделен урок, на точка от урок, за да достигне до няколко губещи се изречения в точката от урока, посветен на робите в Рим.

image

Източник: Записки по история /праистория и античност/ за 7 клас, Част ІІ, Попов, Д.; Ц. Цветански; В. Арнаудов, С. 1993


image

Източник: История на Стария свят за 7 клас, Арнаудов, В.; Ц. Цветански, С. 1994


image

Източник: История и цивилизация за 7 клас, Димова, М.; Д. Ботева-Боянова; Р. Кушева, С. 2008

 

В самата Учебна програма по история и цивилизация за VІІ клас. Праистория и античност, която регламентира обучението на българските ученици по този учебен предмет, както и съдържанието на учебниците и учебните помагала, не само липсват каквито и да са ясни идеи за естеството на антагонистичните, непримирими взаимоотношения на робите и техните господари, (както и тяхната модерна обществена оценка с класическите представи за добро и за зло), но и акцентите върху формирането на логичноиздържаните системи от исторически знания, умения, навици, ценности, мироглед…, са преместени почти изцяло към сферата на културологията и битовизма.

image 

Източник: Учебна програма по история и цивилизация за VІІ клас. Праистория и античност

Безспорно архетипът на Спартак, вдъхновил онова голямо българско поколение, което живееше в несъвършения социализъм да се разбунтува срещу него за да го трансформира в още по-несъвършения преход, вече не само че е абсолютно ненужен на установения олигархичен модел, но е и повече или по-малко опасен. Затова и образът на тракиеца Спартак – въпреки зачестилата информация за голямото етническо и генетическо родство на днешните българи с древните траки, просто няма как да не бъде неглижиран – защото е ясно, че не може да бъде забравен.


image


Спартак, Величко Минеков 

  Гласувай:
4
01. анонимен - Личи си, че историческите ви познания
14.08 00:26
се дължат на подобни учебни "исторически" четива, съставени от совецките клатикури в БАН.

Според генетиката българите имат най-ниско присъствие на тракийски гени (едва около 4%) от всички останали европейски народи, албанците и гърците имат по-високо ниво.

Подобни тракийски"измислици, са последното изобретение на измиращите руски маши в БАН, преди наблягаха на лъжата "тюркизъм", после на "славизъм", подкараха "македонизма", а дес чрез такива неуки блогърчета като вас се опитват да пробутват лъжата, че българите са траки. Подобни глуости не издъжат никаква критика в научните среди по света, затова се търкалят само по википедии и донлопробни блогове като този путински сайт.

Единственото общо което българите имат със Спартак е, че са имали общ враг, Римската империя, но докато невзрачните тракийски племена са били покорени и напълно унищожени като етногенеична маса от тях, то българите са се запазили до днес и насделяват Балканите (Дунав) до планината Урал (Волга), въпреки, че руските политици след 1924 г. решиха да ги наричат "татари".

Нека подчертая "въпреки зачестилата информация за голямото етническо и генетическо родство на днешните българи с древните траки" - това е гнусна лъжа и се разпространява само в България, но тази лъжа не може да издържи никаква научна критика в чужбина, не става върос за мошениците от Руска Академия Наук, които ежедневно пръскат лъжи по отношение българския произход.

Не се доверявайте на тракедонистки мошеници, те са същите като акедонистите от БЮРМ, т.е. русофилски или сърбомански идиоти, които са антибългарски настроени и целят разединението на България.

Тракийските "корени" на българите ги измислиха болшевиките от Коминтерна и това тяхно решение е добре документирано... вие болшевишки симпатизант ли сте? Другарят Ленин ваш кумир ли е? А другарите Сталин и Путин вдъхновяват ли ви?
цитирай
2. georgihadjiyski - Я! Ключовата дума "траки" все още работи тук за да предизвика коментар!
14.08 13:46
анонимен написа:
се дължат на подобни учебни "исторически" четива, съставени от совецките..


Искрено се надявам, че тя не е една от типичните фиксации в нечий болен мозък, криещ се зад маската на тайнствения "анонимен" изразител на абсолютната историческа истина, а е продукт на съзнателно проявление на свободна воля и/или целенасочено обслужване на интересите на олигархичните господари от дълбоко законспириран лакей, слуга, ратай, измикярин, информатор, доносник, робуващ им епистоларно срещу съответното жалко заплащане. Само така биха могли да бъдат обяснени както невъзможността да се направи разлика между такива елементарни исторически понятия като етнос, народност, нация, така и амалгамата от бъркане на антична монархическа, републиканска, имперска робовладелска държава и модерна европейска национална държава. А иначе моята теза беше пределно ясна - създаденият олигархичен модел на управление у нас в желанието си да увековечи своята власт атомизира българското общество, а едно от средствата за игнориране на каквото и да е желание за съпротива сред българите беше неглижирането на архетипа на Спартак. А Вашият коментар я подкрепя най-убедително.
цитирай
3. анонимен - Георги, ами че то след 196 г. в България
14.08 21:44
се наблягаше предимно на тракедонизма, както в Щгославия на македонизма, не разбирам защо протестирате?

Людмила Живкова насочваше 90% от средствата за археология, история и пропаганда само по линията "траки", по нейно време българите бяха шепа тщрки, претопени от "славянското море" на Балканите.

Между впрочем, можете ли да посочите източници на тези генетични изследвания, които показват, че днешните българи били траки, защото международните изследвания доказват, че българите имат най-ниска съставка на тракийски гени от всички балански народи.

За траките ни спукаха тъпанчетата по време на циганина Тодор Живков, не разбирам защо протестирате, дори имапе американски филм за Спартак, който се въртеше по екраните, вероятно сте малък и не помните този "тракийски период в българската пропагандна медия.

Та какво смятата за Путин, той велик световен лидер ли е според вас?
цитирай
4. georgihadjiyski - По начало избягвам дискусиите с етикети "анонимен"...
14.08 22:16
[quote=анонимен]се наблягаше предимно на тракедонизма, както в Щгославия на македонизма, не разбирам защо протестирате?

В случая ще си позволя да отговоря само защото е използвана уникалната тактика за изместване на темата на дискусията - от обсъждане на крещящия проблем за фрапиращата социална несправедливост в модерното българско олигархично посткомунистическо общество, можеща да бъде превъзмогната единствено чрез модерно организирани форми на неприемане и яростна демократична съпротива от съвременни последователи на идеите на Спартак, към припяване на добре познатия рефрен за етногенезиса на нашия изстрадал български народ. Лично аз - като българин по дух, произход и съдба, не искам да вярвам в измислени освободители от олигархичното робство, били те от изток или от запад - просто знам, че нашето освобождаване е в нашите възможности. Затова и не мога да приема нашите олигарси да имат съпоставим стандарт със средностатистическите световни богаташи, а всички ние - "обикновените" българи да бъдем на дъното на Европа. Очевидно е, че макар и да пишем на един и същи език, имаме различно разбиране за ползваните думи. Излизам от спора. Бъдете жив и здрав, макар и "анонимен."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 866804
Постинги: 215
Коментари: 329
Гласове: 1900
Календар
«  Август, 2017  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031