Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2016 17:02 - Домашният социален патронаж
Автор: georgihadjiyski Категория: Политика   
Прочетен: 1622 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.03.2016 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какви социални услуги предлага домашният социален патронаж?

 

Кратка историческа справка

В края на 60-те години на ХХ век в Димитровски район (сега район „Възраждане”) на Столична община, бива открита модерна форма за социално обслужване на нуждаещи се от специфични социални грижи самотно живеещи възрастни хора и инвалиди – домашен социален патронаж. Целта е запазването на обичайния начин на живот в домашна среда на твърде уязвимите обгрижвани социални групи и същевременно – предлагане на нужното компенсаторно медико – социално обслужване. За кратко време възникналата като експериментална дейност на домашните социални патронажи бива значително разширена – първоначално в Пловдив и Варна, а след това – в повечето от окръжните градове, а Министерският съвет през 1975 година с ПМС № 17 официално я регламентира като институционална форма за обществено обслужване на възрастни хора и инвалиди по домовете им, както и въз основа на икономически разчети изработва съответната нормативна база за численост, щат, издръжка на едно място, размер на такси и пр.

По онова време – в условията на „развитото социалистическо общество” обаче се появяват и първите проблеми, които са свързани с огромния наплив за ползване на предлаганите услуги от привилегировани активни борци против фашизма и капитализма, които по силата на съответните правно утвърдени свои привилегии плащат нищожни такси; а икономическата криза и бързото застаряване на населението водят до огромни затруднения в цялостната работа на иначе добре замислената хуманна идея за нов вид социални услуги. Въпреки това към края на 1989 г. от домашния социален патронаж у нас са обслужвани над 24 500 лица. (1-16)

След 1989 г., в условията на задълбочаваща се стопанска криза, чести промени на нормативната база и смени на статута на тази институция, пред дейността на домашния социален патронаж се появиха редица нови трудности.

 

Състояние на домашния социален патронаж

Статутът на домашния социален патронаж е регламентиран в чл. 36, ал. 2, т. 4 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (3), а по една или друга причина основните негови дейности се осъществяват въз основа на делегираните правомощия по чл. 4, чл.5 и чл. 6 на Правилника за социално обслужване на лицата и семействата (2).

Домашният социален патронаж е форма за обслужване по домовете на лица над 65 - годишна възраст, инвалиди с определена първа или втора група инвалидност и деца инвалиди, които изпитват затруднения по своето обслужване и нямат близки, които да са в състояние да полагат необходимите грижи за тях.

Осигурява следните видове социални услуги:

1. доставяне на храна;

2. наблюдение на здравното състояние и съдействие за получаване на медицинска помощ;

3. поддържане на хигиената в дома;

4. снабдяване с отоплителни материали;

5. дребни ремонти на жилището и битовата техника;

6. постелъчен инвентар, облекло и обувки по действащите нормативи за пансионите за стари хора за лицата, които нямат собствени средства;

7. развлечения и занимания;

8. покупка на хранителни продукти и други стоки от първа необходимост със средства на обслужваните;

9. административни, финансови и правни услуги.

Лица, които не отговарят на условията за ползване на съответните услуги, предлагани от патронажа, могат да ги ползват по ценоразпис.

Домашен социален патронаж се открива при наличие на 30 кандидати. При необходимост към патронажите могат да се обособяват филиали с не по-малко от 5 обслужвани лица .В тези случаи на поелите обслужването по договор се осигурява необходимото кухненско оборудване, снабдено с хранителни продукти и заплащане на следващите се комунални разходи по норматив. (2)

Понастоящем, в условията на непрекъснато увеличаващ се брой на потенциалните клиенти на услугите, предлагани от домашния социален патронаж, дейността на тази институция не само е твърде ограничена и със силно стеснен спектър на предлагани форми на обслужване, но и е непозната за огромна част от евентуалните ползватели на съответните социални услуги.

 

Литература:

1. Наръчник по социално подпомагане, изд. „ЕТ „В” – 907”, С. 1993 г.

2. Правилник за социално обслужване на лицата и семействата, приет с ПМС № 159 от 13 август 1991 г.

                  3. Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане, приет с ПМС № 243 от 05.11.1998 г. 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305464
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031