Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2013 09:35 - ПОСОКА НА ПРОМЯНАТА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 4702 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 03.03.2013 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  
Протестите са факт. Факт са и отделни искания за промяна на сегашното статукво. Но освен бързи промени, трябва да начертаем и средносрочните и дългосрочните. Едва тогава можем да мислим за промените като гаранция за бъдещето ни. Затова моите предложения са следните:

                      
Промяна на качеството на живот

 

                                           1

     

 

1. Увеличаване на пенсии и заплащане на труда.

2. Засилване на гражданския контрол и децентрализация на  властта.

3. Ново административно деление с цел оптимизиране на управлението и обслужването на гражданите.

5. Прокарване на Закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателната каса и приравняването им с другите кредитни институции, за да се създаде малък и среден бизнес.

6. Пълен одит на БНБ, НЗОК, НОИ, МФ,

 Държавните комисии.











 

                                                11

                         Репродукция на населението

 

1.    Нова структура на Изпълнителната власт, в която да има първи вицепремиер, отговарящ за репродукцията и координиращ всички дейности на институциите отговорни за децата.

2.    Създаване на отделни министерства на енергетиката и туризма.

3.    Закриване на Министерство на здравеопазването, като инспектората и правния отдел се прехвърлят към Министерство на труда и социалната политика.

4.    Закриване на Министерство на културата и прехвърлянето му към Министерство на образованието, като представителност. Откриване на:

-         Държавно-обществен фонд „Култура”;

-         Агенция за националните културни институти;

-         Дирекция за международно културно сътрудничество към Министерство на външните работи;

5.    Прехвърляне на охранителната полиция и противопожарната служба към общините.

 

                                              111

                        Законодателни промени

 

1.    Създаване на нова Конституция, която да превърне България в модерна демократична държава.

-         Президентска изпълнителна власт;

-         Двукамарен Парламент;

-         Закриване на Конституционния съд и прехвърляне на правомощията му на Горната камара /Сенат/;

-         Право на всеки гражданин да сезира Сената;

-         Пряк избор на съдии и възможност за отзоваването им;

-         Преминаване на Прокуратурата към Министерство на правосъдието;

-         Увеличаване на правата и отговорностите на съдиите;

-         Увеличаване на  правата на Омбудсмана и създаване на институцията – финансов Омбудсман;

-         Промяна на Избирателния кодекс с превес на мажоритарния избор в Долната камара и изцяло мажоритарен в Горната камара, с възможност за отзоваването на избранниците;

 

                                   1111

Създаване на дългосрочна държавна стратегия

 

1.    Дългосрочна програма за развитие.

2.    Преструктуриране на административната система от пирамидална към хоризонтална и децентрализация на административната власт.

3.    Засилване ролята на електронното правителство при пълна прозрачност на документи, преписки, протоколи, договори, които да бъдат незабавно побликувани в сайта на всяка институция.

4.    Засилване ролята, като права и задължения на браншови и териториални камари.

5.    Създаване на дълготрайна концепция за обществени медии – БНТ, БНР.

6.    Създаване на енергийна и водна стратегии, с цел оптималното им използване.

7.    Мораториум върху закупуването на земя от чужденци и концесии с чужди фирми.

8.    Приоритет на Екология и нововъведения.

9.    Инситутите при БАН да преминат към учебните заведения и насочването им към създаване на нови, приложни технологии.

10. Ежегодни курсове за повишаване на квалификацията, на административните кадри и атестиране за кариерно развитие.




Гласувай:
9



1. andrei - Предлагам,
03.03.2013 09:56
вместо партии,политическата система да се промени,като водеща роля да имат СЪСЛОВНИТЕ И СОЦИАЛНИ организации,където са истинските интереси на трудовият народ.Така политическата система ще се облагороди и придобие хоризонтална структура,като ще отхвърли котерийните интереси на партиите.Забрана на всички посреднически фирми,които са сутеньорите в икономиката и политиката!
цитирай
2. stanemirkata - Що си мисля,
03.03.2013 10:17
че ако се случи предложеното по-горе, няма да има мераклии да управляват?
цитирай
3. borkolbor - Борислав Колев Касабов / Борисов / - град Добрич ............
03.03.2013 10:55
.......... Честит Национален Празник България !!! ........ ..........Вечна Слава , чест и памет на всички руски , белоруски , украински , български , румънски и финландски воини участвували в героичните сражения през 1877/1878 за Освобождението на България от турско робство !!! ........ ........... "Военная Песня 101 ру" - суровая реальность военных будней !!! ............ Кураж и надехда за всички добри и достойни българи !!! ...........
цитирай
4. tanika - Някои хора, като гореподписамия ...
03.03.2013 13:55
Някои хора, като гореподписания borcolabor, 23 години е проспал и не е чул, че "турско робство" е коректно, редно и научно обосновано да се нарича ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ!
цитирай
5. stamenmihalevski - до tanika
03.03.2013 18:06
Кой казва, че така било коректно, редно и научно обосновано? Правителството? Медиите? Историците? Народа? Tanika? Нали имаме свобода на словото, значи всеки може да си го нарича така, както намери за добре. Вие някаква цензура ли се опитвате да налагате или съм разбрал погрешно? Доколкото знам точно от 23 години уж има сводоба на словото, вие да не би да сте го проспали този момент или искате отново да ни се нарежда, кой какво да казва, пише, че дори и какво да мисли?
цитирай
6. mitjo - Аз, като част от народа, искам сп...
03.03.2013 19:27
Аз, като част от народа, искам справедливост и лустрация. Нищо повече или по-малко. Искам да видя известни политици, съдии, ченгета, банкери и лекари зад решетките.
Само така нещата ще се оправят. С реални действия, а не с идеологии, които служат само за измама и поради това се изтъркват.
цитирай
7. mitjo - Не може да се оправи действителн...
03.03.2013 19:37
Не може да се оправи действителността, без да се изчисти миналото, защото действителността е последица от миналото. Който си въобразява, че може да прекъсне причинно-следствената връзка с прошка, се самозалъгва. Прошката е затваряне на очите и окуражително потупване по рамото на всеки политик и ченге.
Защо никой не пипа горещи котлони, защото те не прощават, затова.
Как може да се смята миналото за минало, при положение, че то е самото настояще т.е. настоящето е изкристализиралото минало – миналото без маска. Сега се слагат нови маски с търсенето на идеологии, за да може пак да се замаже миналото и така участваме в безкраен карнавал, в който най-опорочените поглъщат най-безпомощните. Единственото, което ни трябва е справедливост, но тя не търпи лъжата и самозаблудата.
цитирай
8. tanika - @stamenmihalevski Много гре...
04.03.2013 07:55
@stamenmihalevski
Много грешите, ако си мислите, че свобода на словото означава и да можеш да лъжеш безнаказано за исторически, държавнически или други факти, но както са тръгнали нещата - не се безпокойте, преди България да се добере до стандартите на правовите държави, от днес вече съвсем явно настървени узорпатори точат лиги да я тръшнат обратно в антистандартите на Империята на злото!
Ние да му мислим, за вас - споко, всичко ви върви по план!
цитирай
9. dedopule - Лустрация,да
04.03.2013 11:28
Точно казано,г-н Колев,поздравления!Най-сетне да се обърне и внимание на земята ни....и изкупуването и от чужденци!Трябва и вече изкупената,да се изкупи обратно от държавата и да се забрани притежаването на българска земя от чужденци,както е било винаги,преди световната мафия да успее да пробута тези изменения в закона,по времето на "триглвата ламя".
цитирай
10. stamenmihalevski - В коментара си пишете за някакви ...
08.03.2013 14:38
В коментара си пишете за някакви факти и за това, че не трябвало да се лъже безнаказано по отношение на тези факти, щом са исторически, държавнически и някакви други. До тук съм абсолютно съгласен. Дано никой не лъже по отношение на каквито и да било факти, а иначе няма лошо да се изказва мнение, за да се коментират нещата и следователно да се ревизира гледната точка, ако се стигне до извода, че не е била коректна до този момент. Също би било много хубаво, колкото и невероятно да звучи, фактите да бъдат тълкувани по един безпристрастен начин, а не по политически причини.За мен отричането на 5-вековното робство е по-политически причини, затова не го одобрявам. Да задам няколко въпроса - Факт ли е Априлското въстание? Факт ли е начинът, по който е било потушено? Факт ли е българското народно творчество(песните), в които се описва отношението на османската власт и нейните представители към българите? Как точно ще ги отречете и какви точно са били според вас мотивите за създаването им(на песните), ако не робовладелското отношение на властимащите към народа ни в онези времена? След като ми/си отговорите на тези въпроси, отговорете и на следващия - Според вас как трябва да бъде определено отношението на Османската империя към българския народ, имайки в предвид отговорите на въпросите по-горе и естествено разни други факти от историята, като например продажбата на много българи като роби от разни османски търговци, през първите векове на робството?
цитирай
11. stamenmihalevski - този и горния коментар са до tanica
08.03.2013 14:38
Искам също да отбележа, че факта, че ние сме били под османско робство не би трябвало да ни настройва против днешните турци, които не са избирали сами, като какви да се родят и каква да бъде историята им, а и да не говорим, че Османската империя не е била управлявана само от турци, а и от хора от много други етноси(вероятно и българи). Историята си е история и ние трябва да я познаваме, за да не допускаме стари грешки, но не и да проектираме враждебното отношение на хора живяли в други времена към българите(пак от онези времена), върху днешните им наследници, така както и не би трябвало ние да мразим обикновенните хора от турския етнос, заради действията на елита им отпреди векове или дори от днес. Дано някой ден България да стане наистина правова държава, в която правото не е само на комунистите или само на богатите, а на всички хора, които с действията си не вредят на останалите. Явно ме числите към някаква група (комунисти)... Браво, продължавайте да живеете в илюзорния си свят, в който аз съм комунист, а османското робство било владичество. Щом така ви харесва, лошо няма, животът си е ваш. Самият факт обаче, че ме определяте като част от тази група ме убеждава допълнително, колко нереална е оценката ви за ситуацията, а от там естествено и за другата ситуация - станалото по време на Османската империя. Нямам намерение да се оправдавам и да отричам мнението ви за мен, защото то не ме вълнува ни най-малко и също защото живеем във времена, в които има относителна свобода на словото, само ще отбележа, че поговорката "гузен, негонен бяга" е актуална и днес, а за хората с предразсъдъци ще става все по-трудно за в бъдеще... И накрая... Честит празник, да сте жива и здрава(не ми пишете, че този празник е комунистически, защото и немците го празнуват, и то не само в източна Германия...)!!!
цитирай
12. stamenmihalevski - пак до tanica
08.03.2013 15:16
И още нещо - ако ми зададете въпрос като "Как ще е било робство, щом сам допускате възможността, българи също да са участвали в управлението на империята?" - Ще ви отговоря, че явно и идея си нямате, какво е било устройството на империята и кои точно хора са имали право на участие във властта т.е. какви са били предпоставките да се заеме важна държавническа длъжност...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11736991
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031