Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 16:14 - Арнолд Шварценегер – животът на един обикновен човек, достигнал границите на възможния успех в модерното общество
Автор: georgihadjiyski Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7985 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 16.10.2011 12:14


 Арнолд Шварценегер – животът на един обикновен човек, достигнал границите на възможния успех в модерното общество


Copyright © Георги Хаджийски

imageimageimageimageimage

           (Снимка от Бг - 2011 г.)                                                     (Наред с всичко друго, Арни е
автор дори  и на книги.)

За днешните многобройни почитатели на културизма, (боди-билдинга, фитнеса...), които се пъплеха да получат автографи от легендарния културист Арнолд Шварценегер по време на неговото посещение в нашата страна, навярно изглежда доста странно, че имаше едно време, когато плътно спуснатата „Желязна завеса” между социализма и останалия свят, хвърляше своята тъмна сянка дори и върху този набеден за „буржоазен” спорт. По онова време не многото българи, които се занимаваха с културизъм, разбира се бяха чували за неговите феноменални успехи и сред техните редици се разпространяваха незнайно как достигналите и у нас негови тренировъчни програми, които старателно биваха записвани в мазни ученически тетрадки и сред това – упорито до маниакалност – практически прилагани със собственоръчно направени щанги, висилки, дъмбели, лежанки..., обикновено в набързо приспособени за фитнес центрове мазета, гаражи и тавани. Защото дори и най-потисническата обществена система не може да сломи човешкия стремеж към освобождение от слабостта, средство за което е желанието и волята на човека да стане свободен и силен...

А безспорно животът на Арнолд Шварценегер е един уникален пример за достигане на границите на възможната човешка свобода в модерния свят, защото да бъде свободен може единствено силният, а той – Арни, успя да развие това човешко качество във всички негови сфери – и физическата, и психо-социалната, и дори – политическата.

 

БИОГРАФИЯ

Когато Арнолд Шварценегер се ражда на 30 юли 1947 г.в малкото австрийско градче Грац в съвсем обикновено семейство, едва ли някой е предполагал за огромния творчески заряд, който ще бележи целия му житейски път и в крайна сметка ще го превърне в истинска звезда в модерното общество, при това в почти всички възможни области. И макар, че Арни дори и в ранните си детски години е предпочитал силовите тренировки пред футбола, стадионът в родния му град носи неговото име между 1997 до 2005 г., а гордеещите се с него съграждани са му издигнали още приживе истински паметник.

image image

Културизмът

Известно е, че Шварценегер многократно става „Мистър Вселена", „Мистър Олимпия", побеждава в много други състезания и влиза в историята като един от най-успешните културисти в историята на този спорт. Самият културизъм е тежък спорт. Един от възможно най-тежките. Обикновено като крайна цел на тренировките се оказва развитието на способността на човека да се приучи да побеждава не някакъв реален или въображаем противник, а самия себе си – и по-точно определени личностни слабости – умората, мързела, психическото рухване. Визуализираното излъчване на сила е един твърде своеобразен вторичен ефект на тренировките. И макар, че има редица световноизвестни културисти като С. Рийвс, Ф. Зейн, Ф. Коломбо и преди Арнолд Шварценегер, които са развили като теория и практика и тренировъчния процес, а и методиката на самото състезание по културизъм – позирането, с което бива свързан този спорт, един от големите приноси на Арни се отнася именно към самото позиране. А той успява да го превърне в истинско изкуство. За целта освен тренировките, широко използва и новопоявилите се в средата на XX век медикаменти – анаболни стероиди, протеини, витамини, хранителни добавки..., козметични средства, а дори и силиконови импланти, (върху трудно подаващите се на тренировъчно въздействие мускули на прасеца.) В крайна сметка, като страничен ефект на световния успех, идва трансплантацията на черен дроб, но пък това е неизбежната цена, която той заплаща за постигнатото, което не е никак малко – слава, богатство, кариера.

image image

Киното

През 1968 г. Арнолд Шварценегер емигрира в Америка, където продължава тренировките си в школата на легендарния Д. Уидър, печели още редица състезания, завършва висше икономическо образование, работи в благотворителни организации, подпомагащи деца с увреждания, започва и неговото участие във филми. Така, освен в ролята на културист, влиза и в тази на актьор, като филмите „Варваринът Конан” и „Терминатор” му носят световна слава. И явно ролята на актьор допада добре на неговата същност, защото участието му в редица холивудски продукции довежда до натрупването на огромно състояние.

image
image

Семейството

През 1968 г. Арни среща и начинаещата журналистка и потомствена представителка на висшите американски снобски съсловия от рода Кенеди Мария Шрайвър, с която сключва брак през 1986 г. Така, той – имигрантът, произхождащ от народните низини, се сродява с американския социален елит и макар и оказал се „заврян зет”, поема и ролите на съпруг, малко по-късно – баща на четири деца и дори на американски политик,(макар и от опониращата политическа партия на родовите политически пристрастия на съпругата му). Бракът с Мария продължава четвърт век и се разпада едва когато бившата им прислужница  М. Беана публично споделя, че има син от Арни.

На фона на безбройните кадри със сякаш неостаряващата блестяща красавица и негова съпруга Мария Шрайвър и многобройните публикации по темата, някак си остава висящ въпросът: „Кое го е накрало да я пренебрегне и потърси ласките на доста по-различната по външност М. Беана?” Дали подсъзнателно търсене на компенсации за фалша на елитарната красота на изтънчената светска дама в сърдечността и непринудеността на обикновената жена? Или презадоволяването и търсенето на нещо различно? Или – просто падането на задръжките под влиянието на алкохола? Или „избиването” на натрупани неосъзнати комплекси от произхода? Или пък вечният бунт на творящия новото човек срещу даденостите на света около него...

image image

Политическата кариера

В модерното общество политиката е мястото, където идеите на личността за въздействие и промяна на света могат да се превърнат в практика. Арнолд Шварценегер е републиканец, като е бил и съветник по спорта на американския президент Д. Буш. На 7 октомври 2003 г., след предсрочни избори е избран за губернатор на най-големия и динамично развиващ се американски щат – Калифорния. На този пост остава два мандата, като за да бъде узаконено неговото кандидатиране е променено дори и изключително консервативното американско политическо законодателство.

Шварценегер управлява този щат в условията на тежка икономическа криза, която му пречи да реализира редица свои предизборни обещания. Но въпреки това той остава в историята с въведеното и стриктно спазвано изключително строго екологично законодателство.

На Арни обаче всичко това не е достатъчно...

image image

„Зов за завръщане”

Това е заглавието на един от неговите сравнително по-малко известни филми, в който партньорка му е една от най-големите съвременни американски актриси – Шарън Стоун. Сюжетът на филма е свързан с попадането на един обикновен общ бачкатор под въздействието на машината за илюзии и превръщането му в макар и илюзорен супер герой, който се бори, макар и на ужким, за свободата на имигрантите на Марс, като всички опити да бъде върнат към нормалното си състояние се оказват безрезултатни.

Роля, която сякаш показва самата същност на истинския Арнолд Шварценегер – обикновеният човек, имал шанса да попадне в мястото, където ако бъде следван творческият дух, могат да бъдат достигнати границите на стремежа към безсмъртие.








Гласувай:
1



1. tutankhamon661 - georgihadjiyski
27.10.2011 21:15
Голяма работа е Арни.
Един от любимите ми актьори.
Другият е Харисън Форд.
цитирай
2. georgihadjiyski - tutankhamon661
27.10.2011 21:46
Велик е. Ненадминат и като културист.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2300436
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031