Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2019 12:36 - 10 типажи, които никога не четат книги
Автор: georgihadjiyski Категория: Хоби   
Прочетен: 1450 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 06.10.2019 16:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10 типажи, които никога не купуват (и не четат) книги  


Във времето на всеобщата грамотност четенето и купуването на книги е една от най-духовните дейности, която безспорно е повод за гордост. Дори и в условията на глобалната виртуална епоха и триумфа на селфито, снимката пред хубава библиотека с книги е нещо твърде стойностно, изискано и извисяващо. Самият подарък на книга е не по-малко ценен от подаръка на бижута, козметика, цветя..., а и несравнимо по-смислен. И въпреки това модерното време култивира някои интересни типажи, които никога не четат и не купуват книги.  
Кои са те?

1. Класическият простак, (класическата простакеса)
Така, както мърльовците са скарани с водата и сапуна, така и тези типажи имат типичната непоносимост към четенето и книгата, но това изобщо не ги впечатлява, защото компенсират интелектуалните си дефицити с гордо демонстрирано нахалство. Във виртуалността те биха могли да бъдат относително лесно разпознати по писмената форма на езика, който използват и цинично пренебрежителното отношение към различните от тях.

2. Фотомоделът, манекенката
Ако приемем, че красивата външност спомага за сравнително лесно постигане на житейските намерения без да се налага прибягването до относително трудоемки дейности като четене и акумулиране на познание, то тогава е съвсем обяснимо и нежеланието на представителите на този антропологичен вид да купуват книги и да ги четат. Но понеже както е всеизвестно те са предпочитан обект на обществен интерес и твърде често им се налага да контактуват главно с журналисти, (някои от които са безспорни естети и ценители на хубавата литература), понякога успяват да „пипнат заразата“ на магията по писаното слово – обикновено само на подсъзнателно ниво. Ето защо в разговори обичат да използват имена на модерни автори и заглавия на популярни книги, които звучат странно и създават впечатление на кръпка от брокат върху прокъсана, износена, изтъняла, захабена шаячна дреха. Що се отнася до хартиените издания те биват купувани от тях в луксозния вид на лъскави модни списания по чиито страници самовлюбено се възхищават на своите снимки.

3. Мутрата, мутресата
Да се разяснява защо тези типични герои на нашето време не обичат четенето и книгата, е нещо напълно излишно!

4. Новобогаташите
Сред тази твърде интересна социална категория биха могли да се откроят две основни подгрупи:
- На тези, които нито четат, нито купуват книги;
- На тези, които не четат, а само купуват книги.

И ако първите са твърде ясни, то вторите са малко по-интересни. Известно е, че богатството се трупа трудно и често – поколения наред, а широката обща култура, доброто образование, изисканият стил, са неотменна част от високия жизнен стандарт. Ето защо не е за учудване, че някои новобогаташи виждайки макар и само външните белези на този начин на живот и имайки достатъчно пари за задоволяване на прищевките си, полагат искрени усилия да го имитират – поне на външен вид. И купуват книги – с антикварна стойност или лъскави корици, които не четат, а подреждат в библиотеките на скъпо обзаведени кабинети. 

5. Политиците
Тъй като отдавна се знае, че подражанието на мисленето и поведението на висшестоящия е в основата на оцеляването на нисшестоящите във всяка йерархична структура, култовата реплика „аз съм чел само книгата „Винету“, изпусната пред симпатична, нахакана, далновидна журналистка, под напора на неясни атавистични сили, бушуващи нейде из глъбините на подсъзнанието, днес е не само доминираща сред представителите на българското политическо съсловие, но и техен присъщ манталитет. И ако случайно, по една или друга причина някой е прочел и по нещо друго, принципът на оцеляването налага дълбокото му маскиране и прикриване.

6. Поетеси и писатели
Невероятно, но е факт! Обикновено, улисани в собствената си графоманска страст, те бълват думи и пълнят книги с тях, без да се интересуват изобщо от писанията и книгите на себеподобните. 

7. Академичните (учени) люде
По начало те си мислят, че знаят всичко и затова нито купуват книги, нито четат. И понеже начетеността все пак е повод за гордост в техните среди, а научните разработки начин за израстване в кариерата, много обичат в своите трактати да преписват текстове на чужди треторазредни научни деятели, върху които фиксират вниманието в лекции, разговори и доклади, така сякаш са се докоснали до „откровения с висше.“ И понеже са установили, че библиотеките са присъщата среда на учените люде навсякъде по света, понякога биха могли да бъдат видени в читалните, където зад разтворени книги гледат с празен поглед някъде към отвъдното, а после в разговори с колеги и други пламенно разказват: „Вчера бях в Народната библиотека и така се бях съсредоточил, че направо изгубих представа за времето!“ Сноби са и бидейки такива, ако случайно бъдат включени в разговори за книги, присъщите им клишета за измъкване са: „Днешната литература е слабичка. Едно време какви книги имаше!“ Или: „Не, точно тази книга не съм я купил. То и аз пиша и издавам книги, но никой не ги чете.“ Или: „Бих искал да си купя книгата, но нали знаете, с тази професорска заплата...“

8. Лъжевярващите
Сред представителите на всички религии има подобни групи от хора, които с охота обичат да преразказват части от Библията, Талмуда, Корана, Дхамапада..., така както ги разбират и на въпроса какво четете да ги цитират мигновено, но всъщност само повтарят, при това чисто механично наизустени, чути от други фрази,  а въпреки наличието на грижливо събирани, подарявани от щедри донори различни издания на тези книги, не са ги и отваряли. Други книги? Не! Те са им ненужни.

9. Пристрастените към виртуалността
Неоспоримо е, че човек не може да служи на двама господари и затова отдадените на заниманията във виртуалността просто нямат никакъв интерес към класическата книга.
Ще изчезне ли тя? Или ще се преобразува? Въпроси...

10. Я да помислим заедно, това да не би да... (сме ние с теб?)



Гласувай:
5



1. rainman - .
06.10.2019 16:10
За съжаление, не четенето на книги, става всеобхватно явление.
Вече липсва един психологически типаж хора, като Батето, дето са расли на улицата, но и са чели адски много сериозна литература, и са превъзмогнали просташкото си битие. Днес, който е расъл на улицата, не чете, и си остава простак в мислите и поведението си.
Преди години, ясно съзнавайки, че няма да мога да взема висше образование, по различни причини, реших да се самообразовам. Последните три книги, които си закупих са: една история на Русия, "Мефистофел и Андрогина" на Мирча Елиаде и "Диоген и силата на цинизма". Четенето освен полезно- усложняващо мисленето- е и доста приятно. Откриваш светове, което може да ти помогне, да надмогнеш един ден битието си. :))
цитирай
2. georgihadjiyski - rainman - добре казано,
06.10.2019 16:19
Благодаря, описанието е перфектно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2303810
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031