Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2013 05:24 - Канела за по-добро здраве
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 2958 Коментари: 7 Гласове:
18

Последна промяна: 15.02.2013 05:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Да, освен вкусна, канелата може да е полезна за нашия организъм от Трояна Димова

Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 г. се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.

imageКанелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови. То достига височина до 18 м височина. Кората му е със светлокафяв цвят. Цветовете са бледожълти  и образуват своеобразни гроздове.  Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената й била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Положителни ефекти върху здравето

Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:

  • преохлаждане;
  • простуди;
  • болести на ставите;
  • гръбначния стълб;
  • подсилва и имунната система;
  • помага за преодоляване на умората;
  • при депресии;
  • слабост;
  • има превантивна роля срещу Алцхаймер;
  • помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.

Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния:

  • хранително;
  • алкохолно;
  • никотиново.

Полезна е при заболявания на:

  • стомаха;
  • червата;
  • черния дроб;
  • бъбреците;
  • пикочния мехур.

Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.

Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло.

Канелата и спортното хранене

При трудно контролираната гликемия се отразява чудесно на здравето. Прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта, може да се предотврати покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване. Благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта, също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият

холестерол - LDL). Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.


Източник:
Канела за по-добро здравеhttp://www.bb-team.org/articles/3224_kanela-za-po-dobro-zdrave#ixzz1EhjnejFK





Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Обичам миризмата на канела ... и често я ползвам.
15.02.2013 12:38
Благодаря за информацията, Иля ...
Хубав слънчев ден !
цитирай
2. hristo27 - Не може без нея за млякото с ориз, ...
15.02.2013 18:05
Не може без нея за млякото с ориз, нали? :)))
цитирай
3. magnoliya - Използвам постоянно канелата като ...
15.02.2013 18:59
Използвам постоянно канелата като подправка, но ми прави впечатление, че тази която използвам в момента не е толкова ароматна. Купувала съм и ролца от изсушената кора на канеленото дърво, които са много по-ароматни. Явно когато се смелят, част от аромата им се изпарява.
Хареса ми информацията, благодаря ти!
цитирай
4. optimum2 - :-)
15.02.2013 22:00
Чудесно...
цитирай
5. iliada - Аз също ,Таня!
15.02.2013 22:03
stela50 написа:
Благодаря за информацията, Иля ...
Хубав слънчев ден !

Но и да се прекалява с нея не е добре ,а аз често го правя!:)
цитирай
6. iliada - О,мляко с ориз!Вкуснооо!:)
15.02.2013 22:05
hristo27 написа:
Не може без нея за млякото с ориз, нали? :)))

цитирай
7. iliada - Винаги избягвай смлените фабрично подправки ,magnoliya!
15.02.2013 22:06
написа:
Използвам постоянно канелата като подправка, но ми прави впечатление, че тази която използвам в момента не е толкова ароматна. Купувала съм и ролца от изсушената кора на канеленото дърво, които са много по-ароматни. Явно когато се смелят, част от аромата им се изпарява.
Хареса ми информацията, благодаря ти!


Не са добри!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5236071
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111