Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 19:43 - Как обезсмъртявали траките гети според Херодот
Автор: georgihadjiyski Категория: Хоби   
Прочетен: 7828 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 15.02.2012 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как обезсмъртявали траките гети според Херодот

Copyright © Георги Хаджийски


     Макар, че всяко човешко същество е подвластно на стремежа към безсмъртие, различните общества предлагат и различни психо-социални модели за реализиране на трърде разнообразни проекции на това изконно въжделение, които съответните индивиди обикновено приемат, но пък - дори и рядко, понякога биват просто отхвърляни - поне от някои странни личности. Ето защо би могло да бъде казано, че наред със своите иманентно присъщи психо-физиологични същности, стремежът към безсмъртие носи и редица етно-културни белези, които му придават уникални нюанси в отделните общества.
    В своята "История", книга четвърта, набеденият за "баща на историята" (и може би - първи глас на музата Клио), Херодот е описал твърде интересен обичай за обезсмъртяване, свойствен на тракийското племе гети:

    "Те, (гетите, тракийско племе, обитавало земите на Североизточна България и причерноморските области на днешните Румъния и Украйна  бел. моя), обезсмъртяват по следния начин: те смятат, че не умират и че загиналият отива при божеството Салмоксис, което някои от тях назовават Гебелензис. Всеки четири години те изпращат при Салмоксис вестител, избран по между им по жребий, като всеки път му поръчват да предаде техните желания. Изпращането става така: поставени за тази цел хора държат в ръце три копия, а други хващат за ръцете и краката човека, когото пращат при Салмоксис, подхвърлят го нагоре и той пада върху върховете на копията. Ако умре, прободен от копията, смятат, че богът е благосклонен към тях; ако не умре хвърлят вината върху самия пратеник и го обявяват за лош човек, след което пращат друг. Поръчките си дават на пратеника, докато е още жив."

     Въпреки, че от психоаналитична гледна в това описание е налице една типична проява на обсебване на общностното съзнание на съответния народ от нагона към разрушението и смъртта - Танатоса, то би могло да бъде възприето (и подминато) като "чисто" литературно четиво, ако...



Гласувай:
4



1. panazea - Те са имали друго светоусещане .
15.02.2012 20:29
Както и траките на Орфей , така и гетите вярвали в безсмъртието и метемпсихоза .
Тялото е затвор за безсмъртната душа и когато човек умре , неговата душа се освобождава . Този светоглед се доближава до Будизма. Жертвите доброволно и с гордост са се отправяли към Вечните полета.
Продължение на тези вярвания намираме при българските богомили.
Не можем да мерим техните разбирания и обичаи със сегашните ни разбирания от гледна точка на Ортодоксалното християнство.

Историческият филм Даките дава вярна представа за саможертвата преди война , която ще донесе победа на племето.

Dacii (1966) - sacrifice
http://www.youtube.com/watch?v=zmmkns7Ty7E&feature=related
цитирай
2. georgihadjiyski - Смърт или живот?
15.02.2012 20:53
Здравейте. :) Всъщност, независимо дали е във вид на геройочна саможертва в името на възвишени идеали или пък - абсурден суициден акт, смъртта си е смърт - противоположност на живота. Да, траките умеели да умират - и като жертвени агнета, и като воини, и като гладиатори... Затова и изчезнали.
цитирай
3. анонимен - Те имали и друг обичай
15.02.2012 21:05
Когато умирал вожда, с него погребавали в могилата и любимите куче, кон и жена.
цитирай
4. georgihadjiyski - Когато умирал вожда, с него погр...
15.02.2012 21:42
анонимен написа:
Когато умирал вожда, с него погребавали в могилата и любимите куче, кон и жена.

Проблемът е не само в това, както не толкова и в един друг добре познат ни факт от тяхната история - че плачели, когато се раждало дете и се радвали, когато някой умирал, защото тези факти биха могли да бъдат тълкувани и като литературно творчество, описващо екзотични изяви на некрофилията, а в това, че култът към траките и тяхното етнокултурно наследство бе възкресен и надявам се - несъзнателно стимулиран в днешното модерно време, когато "тъмни сили" активираха саморазрушителните процеси и сред нашия народ.
цитирай
5. panazea - Може ли да се обича умрял човек?
16.02.2012 18:50
Говоря за обич в широкия смисъл на думата!
цитирай
6. georgihadjiyski - Може ли да се обича...
16.02.2012 21:59
Според мен - не, поне от смятаните за нормални хора, защото от психопатологична гледна точка обичта към умрели се диагностицира като некрофилия. Затова е и толкова странно, че има хора, които се прехласват по мъртвите траки.
цитирай
7. balkan1 - Политика ...
13.08.2012 13:33
... просто предците ни са възпитавани да приемат смъртта в един или друг случай без задръжки - такива хора са неустрашими и непобедими.
По- късно омотани с ласкателства, сребро и други благини са превърнати в продажни добичета и това е причината за изчезването ни.
Като не могат да ни купят - купуват други които да ни унищожът и така България се унищожава от хилядолетия и продължава да се унищожава.
Спомнете си Светослав Киевски, османците, червеноармейците, и днес българските политици занимавищи ни си "проблемите" на прехвалената "демокрация".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2303870
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031