Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2019 10:36 - Защо Христос сам не е записвал нищо от това, което е говорил?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 22.03.2019 10:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 10. април 1917 в Берлин и включена в СС 175 “Градивни елементи за разбирането на Мистерията на Голгота. Космическа и човешка метаморфоза”    

“Един значим факт преминава през цялото евангелие, който трябва много дебело да бъде подчертан - Христос Исус никога нищо не е записвал. Няма нищо, което да е записал! Даже учените са спорили дали въобще Той е можел да пише и тези, които отговарят положително на въпроса, привеждат единствено откъса с блудницата, където Христос пише знаци на земята (Йоан 3:3-8). Но иначе липсват свидетелства, че Той е можел да пише. Като се пренебрегне тази случка, Той никога не е записвал учението Си като други основатели на религии. И то не е случайно, а е свързано тясно със силата на словото, с пълната му сила. Но този факт трябва да го характеризираме само с оглед на Христос Исус, иначе ще бъде твърде двусмислено по отношение на нашето време. Вижте, ако Христос Исус беше записал словото Си, ако го беше превърнал в знаците, с които някога си е служил езикът, то в него щеше да се влее ариманичното, защото това, което въобще се фиксира в някаква форма, е ариманично. Написаното слово въздейства по друг начин, отколкото когато учениците са наобиколили учителя и разчитат единствено на собствената си сила на духа. Не бива да си представяме, че авторът на Евангелието на Йоан е седял до Христос Исус, когато Той е говорил и е стенографирал думите Му, както правят господата тук. Именно на факта, че това не се е случило, се дължи наличието на една невероятна сила. Има едно важно значение, което се разбира едва тогава, когато човек се научи да разчита в Акашовата хроника какво наистина се съдържа в думите, които Христос Исус винаги е използвал срещу книжниците, срещу тези, които са вземали мъдростта си от писанията. Той възразявал именно срещу факта, че мъдростта им е от книгите, че душите им нямат пряка връзка с извора, от който тече живото слово. В това Той виждал, Той трябвало да види фалшифицирането на живото слово.  

Но няма да разберем цялото значение на този факт, ако си представим паметта на хората, живели по времето на Мистерията на Голгота, като душевното тяло, което днес наричаме “памет”. Хората, слушали някога думите на Христос Исус, са ги съхранили в сърцето си и са ги знаели буквално, защото силата на паметта в онези времена е била съвсем различна от днешната. Затова пък силата на душата е била друга. Но това е било време, в което за кратък срок са се случили огромни промени. Днес не се обръща внимание на този факт - историята на Изтока е била записана така, че хората са видели или това, което и днес имат, или най-много са го прочели в гръцките източници. Гръцката история вече има голяма прилика с еврейската, но историята на Изтока е преминала по съвсем различен начин, което значи, че в онези времена способностите на душата са били съвсем други. Затова хората не могат да си представят как за кратко време са станали огромни промени, като например тази, че необикновената сила на паметта, която някога човек е имал в полусънното състояние на старото атавистично ясновидство, се е загубила сравнително бързо. Ето защо възникнала необходимостта да се запишат думите на Исус. С това словото било предадено на същата съдба, която Христос Исус намерил при книжниците, срещу които се възбунтувал. Оставям на Вас да размислите какво би се случило, ако някой ученик, само отдалече напомнящ на Христос Исус, би се появил и би говорил със същия импулс, с който е говорил някога Христос Исус. Дали тези, които се наричат “християни”, биха се държали по-различно от тогавашните първосвещеници? Оставям Ви да помислите върху това.”



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824522
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031