Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2019 17:23 - Врана
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3560 Коментари: 3 Гласове:
16

Последна промяна: 20.03.2019 17:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Врана е царска резиденция в покрайнините на София с дворец и парк. Преди Освобождението на това място бил чифлика на Осман паша, турският управител на София. През 1879 Хаджи Боне Петров първоначално го наел, а впоследствие го закупил за 500 турски лири. Впоследствие той имал финансови затруднения и ипотекирал имота пред БНБ, която го обявила на публичен търг и така го придобил Доктор Никола Странски, придворен аптекар на Княз Фердинанд І, заплатил за него 56000 златни лева. Само след седмица обаче Князът го откупил. Поради страстта си към орнитологията, Фердинанд І решил да го нарече на първата птица, кацнала на покрива. Палатът накацали ято врани и така дворецът и паркът получили името си Врана. Преди това имението е носило името Чардаклия. При социализма той бил наречен Враня. Имотът бил купуван на части в началота на ХХ век. Той включвал парк от 950 декара и стопанство от 1000 декара, както и 2 сгради с топла връзка помежду им, които оформили дворцовия комплекс. Първата била построена като двуетажна ловна хижа в 1904 от австрийския архитект Вулф. Втората сграда е двореца, който бил издигнат между 1909 и 1912. Забележителности на двореца са таван от дърворезба, позлатена дъбова ламперия, вътрешни италиански колони стуко и керамичните изделия Delftware. На първия етаж били кабинетът на Царя, Приемният салон, Големият салон, Старобългарската стая, Чайната и Овалната трапезария. Карелската столова била подарена от руския Император Николай ІІ. В царско време в парка Врана имало ботаническа и зоологическа градина. След 1946 дворецът Врана бил ползван за живеене от комунистическите лидери и за представителни цели. През 1998 Дворецът и паркът Врана са реституирани на Симеон ІІ и сестра му Мария Луиза. Той е принуден да подари на Софийската община парка, тъй като не е в състояние да го стопанисва. Симеон ІІ живее в ловната вила, а дворецът се реставрира с оглед в бъдеще да се превърне в музей. От 2013 Паркът – музей е отворен за посещение за граждани, но само в събота и неделя с гид. Дворецът Врана е обявен за национален паметник на културата.

image

image

image

image






Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Поздавления, Лазаре.
20.03.2019 18:33
Красиво място е и двореца, и парка Врана. Какво благородство излъчва от портрета царица Йоана! И Мара Белчева, красавицата, съзрях. Цяла епоха, която се опитаха после комунистите да заличат.
Възкресяваш приказни исторически места по света и у нас.
цитирай
2. nbrakalova - Дворецът се реставрира с идеята да ...
20.03.2019 21:42
Дворецът се реставрира с идеята да се превърне в музей по инициатива на царското семейство и организирания за целта Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна".
цитирай
3. laval - Дворецът се реставрира с идеята да ...
21.03.2019 18:26
nbrakalova написа:
Дворецът се реставрира с идеята да се превърне в музей по инициатива на царското семейство и организирания за целта Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна".


Напълно съгласен съм с тази забележка и допълнение към постинга ми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099344
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960