Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2015 19:23 - Летописни бележки за Дома за стари хора в Самоков
Автор: georgihadjiyski Категория: История   
Прочетен: 1875 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11.2015 19:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Летописни бележки за Дома за стари хора в Самоков

 

Това е едно от най-старите социални заведения в България, в дейността на което би могла да бъде проследена историята на социалната политика в нашата страна....

Предназначение и структура на Дома за стари хора

Домът за стари хора “Семейство Калинкови” Самоков е предназначен да осигурява комплексно медико-социално обслужване на възрастни хора в следпенсионна възраст, които трябва да отговарят и на някои допълнителни условия, предвидени в нормативната база, регламентираща неговия статут и осъществяваните основни дейности. Вътрешната организационна структура е съобразена с предназначението му на заведение за медико-социално обслужване на възрастни хора, съхранени психически, които могат да бъдат:

- със запазена двигателна активност,

- лежащо болни.

Кратка хронологична справка за Дома за стари хора “Семейство Калинкови”

Строежът на Дома започва през 1932 г., като финансовото обезпечаване е на базата на дарения от:

- Община Самоков.

- Църковното настоятелство и Българската православна църква.

- Частни лица и благотворителни организации.

Огромен принос по осигуряването на необходимите средства за построяването на Дома и организацията на неговата първоначална дейност имат семейство д-р Калинкови, чието име носи понастоящем.

Окончателното построяване на заведението става през 1936 г., от когато датира и началото на неговото функциониране. Първоначално негови обитатели са самотни възрастни и деца, които изпитват затруднения в организацията на своя живот. За издържането на дейността на заведението има създадено помощно стопанство, в което работят трудоспособните домуващи и произвеждат селскостопанска и занаятчийска продукция.

По времето на съществуването на т. нар. “социалистическо общество” заведението бива одържавено и превърнато в Дом за стари хора, като преминава на бюджетна издръжка. Понеже отделяните за пълноценното функциониране на заведението бюджетни средства вечно не достигат, поддържането на материалната база запада, което води и до влошаване на качеството на обслужването на възрастните хора, които го обитават.

През 1991 г., след рухването на социализма започва изграждането на нова сграда, предназначена да осигури такива условия за живот на обитателите на Дома, които да отговарят на съвременните изисквания. Тази дейност обаче е затруднена от влошаването на икономическото състояние на община Самоков и силно намалелите постъпления в общинския бюджет, обезпечаващ  финансовото покритие на извършваните дейности. Въпреки това, с помощта на много дарители от България и чужбина бива изградена една модерна сграда.

Институции, които финансират изграждането и оборудването на новата сграда са Община Самоков; Министерството на труда и социалната политика, което осигурява средства за изграждането на новата част на Дома; Агенция за чуждестранна помощ, която осигурява средства за изграждането на новата част и дарява хранителни продукти и дрехи; Български червен кръст, които осигурява парните котли, бойлери за топла вода, пералня, сушилня, хранителни продукти и дрехи; Благотворителна фондация хуманитарна помощ за България, която дарява легла, маси, столове, занимателни игри, дрехи втора употреба, постеловъчен инвентар, 150 хиляди гулдена за изграждането на новата сграда, хранителни продукти, микробус и много други; Фондация “Бъдеще за България”, която дарява мивки, вани, тоалетни чинии, батерии /душови и за мивки/, хранителни продукти, дрехи втора употреба; Посолството на Кралство Испания в Република България, което дарява сушилня, прахосмукачки - 4 бр., картофобелачка, пасатор, гладачна машина.

Съвременна материално - техническа база

Съществуващият в момента сграден фонд е построен между 1991 г. и 2005 г. Архитектурното оформление и конструкторските решения са съобразени с последните изисквания на особеностите на възрастните хора, за които е предназначен домът. Спалните помещения са с по 2-3 легла, като има възможности и за по едно легло в стая. Всяка стая е обезпечена със собствен санитарен възел /баня и тоалетна/. Отоплението е с парна инсталация, пригодена да работи на зимен и летен режим. Има модерно кухненско помещение, както и кабинети за лечение и зали рехабилитация и развлечения на обитателите.

Режим на живот в дома

Режимът на живот в дома е съобразен с изискванията на физическото и здравословно състояние на неговите обитатели..




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2320760
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930