Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2014 14:12 - Погрешни схващания в историята
Автор: asthfghl Категория: История   
Прочетен: 5047 Коментари: 2 Гласове:
24

Последна промяна: 14.10.2014 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В предстоящата поредица за погрешните схващания ще се опитам да обхвана максимален брой неверни твърдения и вярвания, свързани с науката и обществения живот, които все още присъстват доста осезаемо в колективното съзнание на хората. Всяко от изброените погрешни схващания е било публикувано и обстойно разглеждано в специализираната литература, което ще се старая да подкрепям и със съответните препратки.
Погрешни схващания в древната и ранната съвременна история
image
- Нарочното повръщане не е било редовна практика при храненето на римляните. В древен Рим е имало архитектурен елемент, наречен vomitorium, който е бил преддверието, през което тълпите са влизали към стадиона, а не специална стая, използвана за повръщане на храна след усилено тъпчене.

image

- Библиотеката в Александрия не е била унищожена от мюсюлманската армия по време на превземането на града през 641 г. Доста разпространено погрешно схващане е, че халиф Умар е наредил унищожаването й със съображението, че "ако тези книги не съответстват на учението в Корана, те са непотребни; ако ли пък са против Корана, трябва да се унищожат" (или различни вариации на същото). Тази история се е появила в писмен вид едва след столетия (първо в творбите на Бар Хебриус от XIII в.), а съвременните на събитието документи за арабското нашествие не включват нито едно споменаване за унищожение на Библиотеката. Съвременният консенсус сочи към вероятното й унищожаване векове преди този инцидент. Всъщност се счита, че Библиотеката в Цезарея, важен източник на раннохристиянска литература, е била разрушена по онова време.

image

- Вярно е, че продължителността на живота по време и преди Средновековието е била ниска; но това не означава, че хората обикновено са умирали около 30-те. Всъщност средната ниска продължителност на живота главно се обуславя от високата детска смъртност, докато хората, достигнали пълнолетие, са живеели доста по-дълго, отколкото мнозина си мислят. Така например един 21-годишен мъж от средновековна Англия е било съвсем обичайно да доживее до 64 години.

image

- Не съществува нито едно свидетелство, че викингите са носели шлемове с рога. Всъщност образът на викинга с рогатия шлем произхожда от една сценографична прищявка при поставянето на операта "Пръстенът на Нибелунгите" на Вагнер през 1876 г.

image

- Няма свидетелства, че "желязната лейди" е била изобретена през Средновековието и че някога е използвана за мъчения. Всъщност приспособлението е било сглобено през XVIII в. от няколко отделни артефакта, изровени из музеите, за да се създаде зрелищно изглеждащо приспособление за целите на комерсиална изложба на антики.

image

- Броните на европейските рицари не са им пречели особено да се движат, нито пък се е налагало използването на кран, за да ги качат на седлото. В действителност те често са се сражавали пеш и са можели свободно да се качват и слизат от коня без чужда помощ. Всъщност рицарите с брони са били по-подвижни от войниците с верижни ризници, тъй като те са по-тежки от плоската броня и при тях се е налагало носенето на кожени подплънки заради гъвкавостта им. Вярно е, че използваната в турнирите броня през късното Средновековие е била значително по-тежка от бойната броня, което вероятно е допринесло за появата на този мит.

image

- Съвременните историци оспорват популярното схващане, че "целомъдреният пояс" -устройство, предназначено да попречи на жената да прави секс - е бил изобретен през Средновековието. Повечето такива пояси са били нарочно конструирани имитации или са били предназначени да попречат на носителя да мастурбира и са създадени през XIX и XX в. Причината е широко разпространеното по онова време погрешно схващане, че мастурбацията води до полудяване. Такива приспособления са били предимно купувани от загрижени родители, които са ги поставяли на подрастващите си деца.

image

- Средновековните европейци не са вярвали, че Земята е плоска; всъщност още от времето на древногръцките философи Платон и Аристотел представата за сферичната Земя е била почти повсеместна сред европейските интелектуалци. Тъкмо в резултат на нея усилията на Христофор Колумб да получи подкрепа и финансиране за своите плавания са срещали спънка не в поверието за плоската Земя, а в основателното опасение, че Източна Индия е разположена доста по-далече, отколкото той е очаквал (което се е оказало и вярно). Ако не се бил натъкнал на Америка, вероятно той скоро е щял да привърши припасите, далеч преди да достигне Азия.

image

- Колумб никога не е стъпвал на никоя точка от съвременните САЩ; повечето му акостирания (включително първото през 1492 г.) са били из Карибския архипелаг, който в момента се състои от множество независими държавици. Също така Колумб не е бил първият европеец, открил Америка: поне един по-ранен изследовател, Лейф Ериксон, е достигнал Новия свят, като е стъпил в Нюфаундленд, част от съвременна Канада, столетия преди Колумб - макар и никога лично да не се е добирал до основния материк. Все пак исландските викинги са стъпвали на континента около 1000 г. от н.е., както сочат находките от Ленси-Медоус, Квебек.

image

- Съществува легенда, че Марко Поло е внесъл пастата от Китай. Този мит за пръв път е публикуван от Macaroni Journal в съглашение с хранителната индустрия и с цел да пропагандира консумирането на паста в САЩ. Марко Поло описва храна, сходна с "лаганата" в своите "Пътешествия", но за описанието й той просто използва вече познати понятия. Всъщност най-ранният еквивалент на пастата е внесен от арабите през Либия по време на нашествието им в Сицилия през VII в., както посочва бюлетинът на Националната Асоциация на Производителите на Макарони. А това събитие предхожда пътуванията на Марко Поло до Китай с почти шест столетия.

image

- Противно на популярния образ на пилигримите първооснователи на САЩ, най-ранните заселници в колонията Плимут не са носели черно, а капотените (шапките) им са били по-къси и кръгли, за разлика от разпространения образ на високата шапка с токата отстрани. Всъщност тяхната мода е произхождала от ерата на Елизабет: жакети, къси якета без ръкави и якички. И мъжете, и жените са носели обувки в същия стил, същите чорапи, пелерини, палта и шапки в червени, жълти, виолетови и зелени окраски. Според историка Джеймс У. Бейкър, традиционният сега образ се е формирал през XIX в, понеже токите са се считали за признак на старомодност и традиционализъм.

image

- Обвиняемите в процеса срещу Вещиците от Сейлъм не са били изгорени на кладата; една част от тях са починали в затвора (15 на брой), други са били обесени (19), а една е била премазана до смърт.

image

- Мария Антоанета не е казала "Нека ядат пасти", когато е чула за гладуването на френското селячество поради недостига на хляб. Тази фраза за пръв път е публикувана в "Изповедите" на Русо, а по онова време Мария е била едва на 9 години. Повечето изследователи считат, че Русо сам я е измислил или я е чул от Мария-Тереза, съпругата на Луи XIV. Даже и самият Русо (или Мария-Тереза) не е използвал същите думи, а всъщност е написал "Qu"ils mangent de la brioche" ("Нека ядат брош" - вид висококачествен хляб, който само богатите са можели да си позволят). Мария Антоанета наистина е била крайно непопулярен владетел; така че хората с охота й лепнали фразата "нека ядат пасти" като пореден опит да очернят и без това ужасната й репутация и да я обрисуват като коравосърдечна и незагрижена за тегобите на своите поданици.

image

- Джордж Вашингтон не е имал дървени зъби. Зъбните му протези са били направени от съчетание от злато, хипопотамова кост, олово и животински зъби (включително конски и магарешки) и вероятно дори човешки зъби от африкански роби.

image

- Подписването на Декларацията на Независимостта на САЩ не се е случило на 4-ти юли 1776 г. Окончателната формулировка на документа наистина е била одобрена от Втория Континентален Конгрес на 4-ти и е била разпечатана на 4-ти срещу 5-ти, но самото подписване се е случило едва на 2-ри август 1776 г.

image

- Бенджамин Франклин не е предлагал дивата пуйка да се използва като символ на Съединените Щати вместо гологлавия орел. Макар и да е служил в комисията, която е била натоварена с изработването на герб след Декларацията на Независимостта, неговото предложение всъщност е било изображение на Мойсей. Възраженията на Франклин срещу орела като национален символ, както и личните му предпочитания към пуйката, са били споменати в едно негово писмо от 1784 г., което той написал до дъщеря си в отговор на използването на орела от Обществото на Синсинати; но той никога не е изразявал подобно мнение публично.

image

- В САЩ никога не е имало предложение за приемането на немския като официален език, което да е било отхвърлено с един-единствен глас разлика в Камарата на Представителите; нито пък е имало такова предложение на щатско ниво. През 1794 г. е имало петиция от група немски имигранти, с която се призовавало правителството да публикува някои законодателни документи и на немски. Процедурата била отхвърлена с 42 на 41 гласа. Този случай е в основата на така наречената "Мюленбергска легенда", кръстена на тогавашния Председател на Камарата Фредерик Мюленберг, немскоговорящ имигрант - самият той гласувал "въздържал се".


Погрешни схващания в съвременната история
image

- Наполеон Бонапарт не е бил нисък; по-скоро е бил малко по-висок от средностатистическия французин по онова време. След смъртта му през 1821 г., височината на вече бившия френски император е била регистрирана като 5 фута и 2 инча (във френски футове), което е 1.69 м. Някои смятат, че прякорът му е бил Le Petit Caporal ("малкият ефрейтор") като знак за привързаност. Наполеон често е бил съпровождан от имперските си гвардейци, които са били подбирани по височина - някои смятат, че това е причината да му се приписва комплекс за малоценност поради ниския му ръст, но всъщност имперската гвардия е била подбирана така, че да изглежда еднакво и достатъчно представително.

image

- 5-ти май не е Денят на независимостта на Мексико, а честване на победата на мексиканската армия над французите в Битката при Пуебла на 5-ти май 1862 г. Всъщност Мексико празнува независимостта си на 16-ти септември.

image

- Популярният образ на Дядо Коледа не е бил създаден от компанията Кока-Кола като рекламен трик; по времето, когато Кока-Кола е започнала да използва образа през 30-те на XX в., руменобузият старец вече е присъствал в съвременната си форма в популярната култура и е бил използван в рекламите на редица компании и други масмедии.

image

- Италианският диктатор Бенито Мусолини не е накарал "влаковете да вървят точно по разписание". Повечето ремонтни дейности са били приключени още преди Мусолини и неговата Фашистка партия да дойдат на власт през 1922 г. Публикации от онази епоха също подсказват, че легендарното точно съблюдаване на разписанието от италианските железници по-скоро е било пропаганда, отколкото факт.

image

- В САЩ не е имало паника сред населението в отговор на излъчената през 1938 г. от Орсън Уелс радио-адаптация на "Война на световете" от Хърбърт Уелс. Едва една незначителна част от радио-аудиторията дори е изслушала постановката, а няколко отделни случаи на повишена активност при телефонните обаждания към службата за спешни случаи са били раздухани от вестниците на следващия ден с цел да дискредитират радиото като конкурент на рекламния пазар. Самият Уелс и CBS, които отначало реагирали с плахи извинения и оправдания, скоро осъзнали, че целият мит всъщност действа в тяхна полза и впоследствие с готовност са го прегърнали в следващите години.

image

- Няма никакви свидетелства полската кавалерия да е предприемала смела и обречена фронтална атака срещу немски танкове, използвайки пики и саби по време на германското нахлуване в Полша през 1939 г. Тази история е творение на германската пропаганда след атаката при Кроянти, където една полска кавалерийска бригада изненадала немската пехота в открито поле и успешно я атакувала и разпръснала, докато накрая на свой ред не била отблъсната от бронирана техника. Все пак Бялата полска кавалерия все още е носела саби при такива случаи, била е обучена за сражение при висока мобилност и дори пешком (известните "драгуни") и е била снабдена с леки противотанкови оръдия.

image

- По време на окупацията на Дания от нацистите през Втората световна война, крал Кристиян X Датски не е осуетил нацистките усилия да разкрият евреите, като лично е носел жълта шестоъгълна звезда. Евреите в Дания всъщност никога не са били заставяни да носят жълта звезда като отличителен знак. Все пак датската съпротива наистина е помагала на евреи да избягат от страната преди края на войната. 

image

- Алберт Айнщайн не е бил двойкаджия по математика в училище. Когато прочел вестникарска колонка с такова твърдение, Айнщайн казал, "Никога не съм имал двойки по математика... Преди да навърша петнайсет вече решавах диференциални уравнения и интеграли". Все пак Айнщайн наистина бил скъсан на входящия изпит към Швейцарското Федерално Политехническо Училище при първия си опит през 1895 г., макар че тогава е бил с две години по-млад от останалите студенти, а същевременно е имал изключително високи оценки по математика.

image

- В актьорските си години, Роналд Рейгън изобщо не е бил в списъка с възможни изпълнители на ролята на Рик Блейн в класическия шедьовър "Казабланка" от 1942 г., впоследствие възложена на Хъмфри Богарт. Тази погрешна представа произтича от едно ранно прес-съобщение, в което се споменавало името на Рейгън като участник в продукцията с цел да се предизвика интерес към филма. Но по времето, когато продукцията влязла на снимачната площадка, Уорнър Брос отдавна вече знаели, че Рейгън не е на разположение за никакви роли в обозримото бъдеще, тъй като по онова време вече не е имало никаква възможност повече да отлага военната си служба. Записките по снимачната дейност сочат, че продуцентът Хал Уолис от самото начало е предпочитал Богарт за тази роля.

image

- Прословутите думи на Джон Ф. Кенеди "Ich bin ein Berliner" са си стандартният немски израз за "аз съм берлинчанин". Според една популярна градска легенда фактът, че той използвал частицата "ein" означава, че в случая "Berliner" се превежда като "желирана поничка" и че жителите на Берлин много се били забавлявали от предполагаемата езикова грешка на президента. Всъщност понятието "Berliner" обикновено не се използва от берлинчани, за да се обозначи Berliner Pfannkuchen (въпросната поничка) - вместо това, те просто казват "ein Pfannkuchen".

image

- Ева Перон никога не е произнасяла фразата "Аз ще се върна и ще бъда милиони". За пръв път този цитат е бил изречен от индианския вожд Тупак Катари през 1781 г., малко преди да бъде екзекутиран. Погрешното приписване на думите на Евита произлиза от една поема на Хосе Мария Кастинейра де Диос, написана в първо лице от името на Ева Перон почти десетилетие след кончината й. Цитатът вероятно е бил вдъхновен от една подобна реплика в тогавашния кинохит "Спартак".

image

- Ролинг Стоунс не са изпълнявали хита си "Sympathy for the Devil" на благотворителния концерт в Алтамонт през 1969 г. в момента, когато Мередит Хънтър е била наръгана до смърт от член на местния клон на Hells Angels, който е работил като телохранител на концерта. Макар и инцидентът, довел до смъртта на Хънтър да е започнал, когато бандата е изпълнявала тази песен и е предизвикал кратко прекъсване на изпълнението, преди Стоунс да довършат песента, той е приключил няколко парчета по-късно, докато бандата вече е изпълнявала "Under My Thumb". Грешката се дължи на неточно отразяване на събитията в сп. Rolling Stone.

image

- Макар и да е известна като "червения телефон", постоянната връзка между Москва и Вашингтон по време на Студената война въобще не е включвала телефон, нито пък са използвани някакви червени устройства за комуникация. При първото й използване, тази линия е включвала апаратура за телетип, която впоследствие през 1988 г. е била заменена от факс-машина. От 2008 г. насам тази постоянна линия представлява защитена компютърна връзка, по която двете правителства обменят електронна поща. Освен това, тя всъщност свързва Кремъл с Пентагона, а не с Белия дом.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
27



1. makstyr - Още едно погрешно схващане
14.10.2014 14:40
Някои от християнските апологети в САЩ (както и представителите на дясното политическо пространство) обичат да казват, че държавата е християнска, макар че много от бащите-основатели са били деисти.
цитирай
2. asthfghl - 1.
14.10.2014 14:48
Историята се пише от победителите, нали така. В момента християнските фундаменталисти до голяма степен определят дискурса в американския политически живот. Оттам и такива гротескни проявления на ретроградния фундаментализъм като настъпването на Креационизма в началното образование, повсеместната убеденост на американците в неминуемия предстоящ свършек на света, че и такива явления като например невъзможността на даден политик да бъде избран на какъвто и да е значим пост, ако е открит атеист. И това се предполага да е най-напредничавото общество на планетата...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281711
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив