Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 18:16 - Покушения срещу български политици
Автор: georgihadjiyski Категория: История   
Прочетен: 4062 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2013 19:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Покушения срещу български политици

   1894 г. – на 3 юли в центъра на София е съсечен великият български политик и държавник Стефан Стамболов. Стамболов умира три дни по-късно - на 6 юли 1894 г.
  
Съдебното дело срещу убийците започва чак след година и половина – на 9 декември. Подсъдими са Тюфекчиев като подбудител, както и македонските войводи Боне Георгиев, Михаил Ставрев – Халю, и Атанас Цветанов – Талю, като изпълнители и Мирчо Ацев като помагач. Халю и Талю са съдени задочно, а Тюфекчиев и Ацев получават по три години затвор. Боне Георгиев – човекът, който спира с изстрел файтона и според някои нанася смъртоносната рана на Стамболов, е оправдан.
   Адвокат на Тюфекчиев е Стоян Данев – по-късно министър-председател на България. Той обжалва присъдата в Софийския апелативен съд. Прокурор е друг бъдещ български премиер – Александър Малинов. Съдът оправдава Тюфекчиев.

************

   На 14 юни през 1923г. е убит Александър Стамболийски, след като е подлаган на жестоки мъчения. Убит е и неговият брат Васил Стамболийски. Преди да бъдат погребани, главите им са отрязани. Има теория, че са взети като трофеи, подарени на цар Борис. Знае се, че не са върнати.
  С
мята се, че физическите извършители са македонците на войводата Величко Вилянов Чичето и може би Славейко Василев. Но кои са поръчителите и вдъхновителите на това деяние? Сред заподозрените са проф. Александър Цанков, генерал Вълков, капитан Харлаков, цар Борис III ...

************

   В ранното утро на 14-ти април 1925 г. неизвестни лица нападат автомобила на цар Борис ІІІ, пътуващ по пътя София - Орхание (дн. Ботевград), в прохода Арабаконак, в Стара планина. Кой и защо стреля по Борис ІІІ? Въпреки започнатото разследване, нито Обществена безопасност, нито тогавашната преса успяват да осветлят обществеността по този въпрос. Атентатът е дело на четници от Копривщенската анархо-комунистическа чета. В него участват Васил Икономов, Васил Попов - Героя, Нешо Тумангелов, Нешо Мандулов и Антон Ганчев.

*************
   
     На 1 юни 1980 г. Тодор Живков пристига във Враца за Ботевите тържества на площада. Под силната охрана на милиция, цивилни и лични телохранители Живков излиза от колата. И тогава някакъв едър млад мъж изскача от тълпата, затичва се бързо към него, посяга, успява да го хване за ръката. Живков залитва, уплашва се. Охраната скача, настъпва суматоха, Живков пада на колене и на ръце. Всичко става за секунди. Нападателят Цветан Килограмски от Кнежа.е затиснат от няколко души от охраната от УБО (т. нар. “Управление за безопасност и охрана – 5-то управление на ДС, чийто наследник е Националната служби за охрана). Нападателят бързо е отведен и натикан в една кола...


**************

    Андрей Луканов е застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома му на ул. Латинка 15.
       За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. До този момент убийството остава неразкрито.
     Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии - от покушение на „енергийната мафия“ до битови причини. Съществуват и съмнения, че убийството на Луканов е инсценирано и че той все още е жив след пластична операция.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2317322
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930