Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 23:46 - И ние сме тракийци...
Автор: pol4y Категория: История   
Прочетен: 2649 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 13.12.2012 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Що пък да не сме тракийци? Нали и ние от Индия сме дошли! Ето я й нашата история:

Според някои хипотези, циганите произхождат от най-низшите индийски касти (рома, пара) и от различни малки племена и номадски групи от същия регион.[източник?] От 5-6 век техните племена напускат родните си места, насочват се на запад и продължават да скитат из Пакистан, Афганистан и Персия още няколко века. Едно от предположенията за причините за тяхното разселване е свързано с нашествията на белите хуни (ефталитите) от Средна Азия през 5-6 век и падането на Гуптската династия. Други автори свързват преселенията им с арабските нашествия през 7-8 век. Според повечето лингвисти след 6 век започва и обособяването на циганския език, изпитал влиянието на редица други – персийски, арменски, гръцки. В Персия цигани за пръв път идват през 224 – 241 година сл. Хр., търсейки работа в двора на шах Ардашир I Папак. На територията на днешен Иран те се разделят на два основни диалектни клона – бен и пхен (според собствената им дума за сестра). Носителите на бен-диалектите остават в Средния Изток, а останалите поемат на запад и на север, при което се обособяват редица нови диалекти.

През 661 година в рамките на Арабската империя са отведени множество индийци (зоти) в Месопотамия. През 670 и около 710 халифите Муавия I и Уалид I разселват зоти от Басра и Месопотамия като цяло в Антиохия. През 820 година зотите създават своя независима държава на територията на Месопотамия, което води до четиринайсет-годишен конфликт с Арабската империя, приключила с победа за арабите. Зотите се заселват в пограничния град Айнзабра, през 855 година при битката край Айнзабра арабите търпят поражение от византийците. В плен във Византия са отведени множество зоти.

Към 8 век циганите навлизат в азиатските владения на Византийската империя, а към 10 век те вече са в Египет и Северна Африка. Дошли в Египет, циганите се смесват със скитащи коптски племена, възприемат от тях старохристиянските догми и усвояват умението да гадаят и да предсказват бъдещето. И до днес едно от названията на циганите на Балканите (в Република Македония и някои райони на България) е „гюпци“ (египтяни). Английската дума gypsies също предполага египетския път на циганите (от Egyptians – „египтянини“) (Същото важи за испанската дума за циганин „gitano“ и др.). От Египет, през Егейските острови и Византия, през 11 век циганите попадат в Европа. През 14 век вече скитат из повечето европейски страни].

Според най-разпространената версия, в България първите цигани идват през 11-12 век през Византия. Някои автори (Найден Шейтанов, Елена Марушиакова и Веселин Попов) изказват хипотезата в началото на 9 век в Тракия заедно с павликяните от Мала Азия да са се заселили и „атцингани“.

Докато до турското нашествие тяхното присъствие е изключително незабележимо, то трайното им заселване по българските земи става със завладяването на България от Османската империя, когато те масово навлизат заедно с турските завоеватели. и откогато са първите сигурни сведения за трайни заселвания на цигани в България. Не е случаен фактът, че по време на Априлското въстание циганите в Копривщица, а не турците, са считани за основна опасност и катуните им са разгромени.

Към 2002 г. в България има обособени 347 цигански махали и квартали.







Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saportok - Има поредица статии на господин ...
14.12.2012 00:46
Има поредица статии на господин sparotok,в които той доказва че ариите са тракийци,персите са тракийци,походът на Дионис е тракийски,индусите са тракийци,коптите са тракийци,и дори самият Буда е тракиец.Моля,прочетете ги и се запознайте с тях,за да дообогатите теорията си.
цитирай
2. ejkobeshko - Аз пък,
14.12.2012 02:35
четейки наскоро "Това ви чака" на Христо Ботев установих, че в образа на Ченгелка са застъпени силни цигански черти.

1. Първо, Кир Михалаки й отговаря по начин типичен и за днешните ни отговори към циганите. Когато тя му припомня за челядта си, той й казва: "А че не съм те карал аз да раждаш толкова деца. Сиромаси хора сте - да сте правиле икономия."

2. Второ, и за мен по силно, когато в крайна сметка тя разбира, че няма да изпроси освобождаването на мъжа си, започва да го кълне: "Пари да те парят по дроба! Веригата, що ми си зел, дано на шията ти ръжда да я изяде! А с чергата ми носилото да ти покрият! - пропя, или се едно проплака Ченгелка след кир Михалакя..."

Защо Ботев описва типичния бедняк прези 150 години като такъв днешен циганин? Този въпрос не ми дава мира от тогава.

Благодаря за информативния пост.
цитирай
3. kudran - Сигани...
14.12.2012 09:48
Стига с тези долни мангали...
цитирай
4. get - - Термина Цигани, иде от гръцката ...
14.12.2012 14:54
- Термина Цигани, иде от гръцката дума А"сингани - която е дословен превод на друг един, с произход от Индия "чандала" - превеждат го "недосегаеми" ... но правилното е "не-докосваеми" ?!

- Варните(касти) в Индия са четири ! - чандала не принадлежат, към нито една от тях ! - тоест те по този начин са поставени извън обществото/социума ?!

- Пара(не е в смисъла "каста") ... а е понятие за безправен и не притежаващ, нищо социален-субект ?! - от там (доколкото ми е известно през еврейска културно-езикова среда) - понятието навлиза в Европа ... от което пък произлиза термина-понятието "парии" - тоест безправни хора ?! - после използвано в марксистката литература, като синоним на "пролетарий" ?!

- Относно, така нареченият "Изход от Индия" - това в контекста, каква е посоката и първоизточника на "индо-европейската" езикова и изобщо, като култура ... и първоизточник ?! - съществуват две основни и диаметрални в същността се теории !?
- Първата е - Индия като източник на култура и език ... от който се разнася в ареала, който ни е известен с условното понятие "индо-европейски";
- Втората - вероятно вече сте досетили - е движение от Европа към Индия на език и култура(като духовни и технологично върхови постижения) ?!

- Позоваването(препечатването) на Уикипедията - води до ограниченост и некоректна интерпретация, на проблема който разглеждаме ?!

- С уважение !

от Гет

П.П. Приятелю ако произхождате из средите на тези хора ... спомнете си, какво пише в Първата конституция на България ... в която се казва за "роба", който става свободен, стъпвайки в България ... ?!
- Казвам го не случайно - защото расизма ми е чужд ?! - и тъй като защото ? - Може да имаме "бели" хора но с "черни" души - и обратното !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pol4y
Категория: Бизнес
Прочетен: 121105
Постинги: 29
Коментари: 130
Гласове: 276
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930