Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2020 19:33 - Сбогом, паника и стрес
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 1797 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 06.01.2020 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 “Сбогом, паника и стрес” на Кремена Станилова

 image

В епохата, когато България бе превърната в най-бедната страна на Европейския съюз, а нашият народ – в един от най-нещастните в света, съзнателно или подсъзнателно много мислещи българи започнаха да вербализитат свои концепции за превъзмогване на някои от най-тежките проблеми, с които се сблъскваме на психосоциално ниво и които в крайна сметка ни пречат да живеем в хармония със себе си и с другите. Така се появиха много книги в областта на позитивната психология и психотерапията, а вечно хленчещи издатели започнаха да се оплакват, че вече никой не търси техните художествено-литературни бестселъри, а популярната психология е задушила “истинската” литература. 

Дали е точно така е твърде спорно, но повечето от книгите от този публицистичен жанр са написани увлекателно, езикът е динамичен и разбираем, а примерите от практиката често им придават привкус на притчи, както и заличават границата с т.нар. “художествено слово.” С други думи – лично аз харесвам тези книги и винаги ми е интересно да ги чета.

Видях ревюто на “Сбогом, паника и стрес” на Кремена Станилова в един специализиран сайт и понеже не знаех дали издаването на книгата е било финансирано от самата авторка, се свързах с нея и тя ми я изпрати. И когато я получих много добро впечатление веднага ми направи естетически издържаното полиграфическо оформление, нещо което напоследък е голяма рядкост за българското книгоиздаване.

В четирите части на книгата авторката е използвала оригинален творчески подход за да представи своите идеи за справяне с паниката и стреса, с които ежедневно се сблъскваме всички ние – живеещите в модерното общество, а в оптичния диск са предложени изпитани в практиката техники за тяхното бързо и лесно превъзмогване. 

В първа част на книгата са представени някои от най-разпространените митове, на които робува човешкото мислене, създавайки непрекъснато напрежение в него. Предлаганият психотерапевтичен подход е класически – осъзнаване като първа стъпка за преодоляване на негативните им ефекти. На базата на своя немалък практически опит, във втора и трета част авторката е показала интересна гледна точка за естеството на паник атаките и стреса, както и свои, доказано работещи в практиката и лесни за изпълнение начини за справяне с тях. Четвъртата част съдържа десет универсални ключа за постигане на спокойния и щастлив живот.

Безспорно  “Сбогом, паника и стрес” на Кремена Станилова е книга, чието прочитане не само ще донесе удоволствие от грамотно подбрания изказ, но и ще даде отговори на редица проблеми, с които живеем.





Гласувай:
6



1. morskipesni - "Класическият психотерапевтичен подход"
07.01.2020 15:32
Безспорно е едно от най-зловредните, нискокачествени и 100% безсмислени "изобретения" на псевдонауката "психология".
цитирай
2. georgihadjiyski - Разбирам,
12.01.2020 10:07
morskipesni написа:
Безспорно е едно от най-зловредните, нискокачествени и 100% безсмислени "изобретения" на псевдонауката "психология".


В крайна сметка смисълът на психологията е да помогне на човека да осмисли идеята и да я превърне в житейско поведение или просто да я отхвърли като неприемлива. От коментара Ви разбирам, че тази цел е постигната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316039
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930