Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2016 17:22 - Драгушиново – минало и съвременност
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.07.2016 17:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Драгушиново – минало и съвременност


image

 

Излезе от печат книгата „Драгушиново – минало и съвременност“ на големия самоковски краевед и учител Георги Захов. Това е третата книга, която е посветена на село Драгушиново – наред с „Летопис на село Драгошиново” на Крум Иванов и „Драгушиново или за шепота на преданията” на Георги Хаджийски, а авторът е представил своята твърде интересна гледна точка за неговата природа, както и за неговото минало и настояще.

Георги Захов проследява историята на селото от завладяването на земите на днешния Самоковски край от турците до наши дни. Анализирайки много исторически източници – османски данъчни регистри, пътеписи, специализирана литература, публикации в различни медии, той разкрива динамиката на населението на селото през годините, проследява неговия поминък, представил е описание на една от изконните дейности на жителите на селото в миналото – железодобивът и железопреработването. Пресъздал е и историята на някои от съществувалите и съществуващи институции в Драгушиново – църквата, читалището, кооперациите, училището, административната структура.

Твърде интересни са и някои от разгледаните дискусионни проблеми, чийто авторски отговори, макар и издържани в стила на самоковското краезнание, предразполагат към нови изследвания и анализи –  Георги Захов разглежда и темата за произхода на името на село Драгушиново; поставя въпроса дали е възможно всички седем описани самокови в османските данъчни регистри през ХVІ век в Самоков да са се намирали в землището на село Драгушиново; опитва се да намери и причините за значителното намаляване на населението на селото в рамките на неособено продължителния период от около 40 години в смутния за огромната Отоманска империя ХVІ век; предлага и своето виждане за влиянието на епохата на социализма върху развитието на селото, както и за някои от основните проблеми на селото през последните две десетилетия.

Самата книга е написана на достъпен и увлекателен език, което я прави интересна и за специалисти, проявяващи професионален интерес към миналото на нашия край, както и за всички любознателни читатели. 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2321910
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930