Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 14:31 - Виртуалната шизоидна невроза
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 9454 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 10.08.2013 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Виртуалната шизоидна невроза

Публикувано в сп. "Психология журнал", 2010 г.

image

Въведение

     Касае се за едно твърде интересно мисловно-поведенческо явление, което макар и все още слабо проучено и анализирано, напоследък е не само често срещано във виртуалното пространство, но и има своите негативни проявления както в определени аспекти на личността на своите носители, така и върху цялостната сфера на тяхното виртуално общуване с Другите...

     Ако трябва да се търси образът на „Вечния носител” на този архитип из световната литература, може би най-близък би бил героят на Жан Пол Сартр от „Погнусата” – Антоан Рокантен, който е подчинил живата си на една от най-абсурдните форми на човешкия стремеж към безсмъртие – не само да изследва в интелектуално-исторически аспект битието на отдавна мъртвия дьо Ролбон, но и да осъществи своего рода цялостно прераждане на героя си чрез умишлено пълно обсебване на своята личност от личността, която проучва... Но давайки със силата на своето съзнание плът, чувства, мисъл, Душа..., на своето "възродено” интелектуално творение, и живеейки все пак и в реалността, от която не може да се откъсне, героят на Сартр често изпада в едно уникално състояние на дълбок разрив между бленуваната идеална форма на своя стремеж към безсмъртие, и физическо-времевата действителност която обитава, обозначено от него като „Погнусата”...

     За разлика от времето на Сартр и от литературата, понастоящем информационните технологии предлагат огромни възможности не само да се обсебва човешкото съзнание от чужди идентичности, но и съзнателно или безсъзнателно да бъдат въвличани в процеса на общуване и редица други лица в различни системи на фалшиви междуличностни взаимодействия. А едно от възможните обяснения на мисловно-поведенческите особености на хората, прибягващи съзнателно или несъзнателно до това виртуално явление, би могло да бъде открито при т. нар. „шизоиден тип личност”.

Уточняване на понятията

     С оглед внасяне на предварителна яснота в разсъжденията, тук ще бъде направено кратко тълкуване на влагания смисъл в основните понятия:

  • Шизоидно психично разстройство: Обратима форма на психо-патогенна личностна девиация, появяваща се в изграждане на, в повечето случаи, социално обоснован специфичен психичен защитен механизъм у засегнато лице във вид на нереалистични фантазни мисли; общуване с другите под фасадни маски; затвореност; честа безчувственост; честа смяна на местоработата... В повечето случаи, шизоидното личностно разстройство се превъзмогва с психоанализа и психотепария. Внимание!: Да не се бърка с шизофрения, която е тежко дегенеративно психично заболяване, характеризиращо се с цялостен разпад на личността и типична симптоматика във вид на несъзнавано интелектуално-поведенческо раздвоение на личността, налудностни мисли, халюцинации...!
  • Невроза: Неотговарящо на нормите поведение, придобито или заучено, сравнително дълготрайно, но обратимо. Възниква предимно в резултат на социални фактори, а не от органични дефекти или конституционални дадености – като следствие на нарушена преработка на преживявания при неадекватна нагласа спрямо предявени социални изисквания или натиск за постижения. Типичен симптом е психотравмата – мощна концентрация на съзнанието в определена сфера, пораждаща тесногръдо мислене, негативен емоционален фон на преживяванията, усещане за неудовлетвореност. В повечето случаи се повлиява много добре от психоанализа и психотерапия. Внимание!: Да не се бърка с психопатията и психозата, за които се предполага, че са в по-голяма степен конституционално предопределени!
  • Виртуална шизоидна невроза: Обратима форма на патогенна мисловно-поведенческа личностна девиация, появяваща се във виртуалното пространство съзнателно или безсъзнателно, користно или безкористно, сериозно или като шега, с конкретна цел или безцелно... С типични симптоми: Представяне във виртуалността на различни аспекти на фалшива самоличност!

 

Прояви

     Из сайтове, форуми, блогове, профили, групи, e-mail адреси..., биха могли да бъдат проследени редица твърде интересни, дори и уникални форми на изява на виртуалната шизоидна невроза... Един систематичен подход би могъл да ги представи в следните аспекти:

  • Фалшиви базови данни, представени при регистрация: Те се простират в изключително широк спектър - от името, през възрастта и пола, до интересите и фотографиите...
  • Липса на достатъчно информация: Макар и с оглед по-голяма сигурност повечето администратори да са предвидили получаване на достатъчно информация от потребителите на предлаганите от тях виртуални услуги, типична проява на виртуалната шизоидна невроза е липсата на достатъчно информация, изнесена от регистриращото се лице!
  • Нереалистична статусна информация: Изнесени фотографии на други лица, (много често от типа „звезди”), като свои; представени фалшиви лични данни напр. „подмладяваща” възраст или фотографии от по-ранен житейски период; по-престижна месторабота и социално положение.
  • Чести промени в предназначената за възприемане от другите статусна информация за съответната личност: Снимки, лични данни...
  • Голяма динамика на вербалните послания: Във виртуалното общуване Словото е наситено с редица неспецифични смисли, които трябва да компенсират липсващата информация, получавана при общуването на живо чрез езика на тялото, тона на гласа и пр. Ето защо голямата динамика на словесните послания във виртуалността – противоречащи си и противоречиви изрази; честа, необоснована смяна на позиции; липса на ясно мнение при зададени открити въпроси; уклончиви отговори; използване на нецензурни изрази; непровокирани обиди; противоположна смяна на внушенията – от позитивни до негативни; безсмислени нападки... са типичната проява на симптоматиката на виртуалната шизоидна невроза.
  • Настойчиви искания: Те са типична, много често граничеща с престъпни намерения форма на виртуалната шизоидна невроза и биха могли да се простират в изключително широк спектър – от предлагане на дори и не търсена помощ, до желания за интимни срещи. Бъдете внимателни!
  • Лъжата...  Макар и по-трудно за доказване, тя би могла да се открие и във виртуалността!

 

Какво да се прави?

     И във виртуалността общуването е субект-обектен процес, който има своите две страни:

      Субектът – предлагащият информация: Ако случайно попада в някои от гореописаните категории, нека си отговори на въпросите:
  • Защо го прави?
  • Заслужава ли си?
  • Кого мами всъщност?
  • Какво му пречи да бъде себе си?
  • Може ли да си наложи волево решение да спре?
  • Ако действително се чувства зле в „кожата си”, какво го възпира да потърси професионална помощ?

     Обектът – получаващият, осмислящ и отвръщащ на информацията: Това се всички, които по една или друга причина общуват с дефинирания като „субект” носител на описаните личностни характеристики. А те биха могли както да се забавляват в контактите си с „откачалката”, така и лесно да изпаднат в състоянието на жертви. Ето защо би било добре, когато осъзнаят нещо от гореописаното при общуване с някого:

  • Да преценят заслужава ли си да приемат поканите за общуване с всекиго.
  • Да уведомят незабавно администраторите и другите специализирани институции при поява на съмнение за някакви нечисти намерения от някого.
  • Тактично да посъветват лицето с описаните симптоми да се обърне за съвет към квалифициран специалист.
  • Да контролират престоя на децата си пред компютъра и осъществяваните от тях виртуално-реални контакти.
  • Да бъдат добронамерени, но не и безкритични във виртуалните си взаимоотношения.
  • Да бъдат по-бдителни, но пък и да не стават прекалено мнителни...
  • Да прочетат внимателно гореописаното, но пък да не почнат да се идентифицират с определени аспекти на осмисленото...


Заключение

     Целта на общуването и в реалността и във виртуалността е личността да бъде приета от Другите. Да, но не и задължително от всички! Ето защо – ДА БЪДЕМ СЕБЕ СИ!




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - Глупости на търкалета на "великия" учен Георги Хаджийски :)) Ха-ха:)
28.05.2010 02:39
Глупости на търкалета на навирилия нос "велик" учен Георги Хаджийски за "Виртуалната шизоидна невроза" ,завладяла създателя й Георги Хаджийски

и неговата смешна "Група против използването на фалшиви профили във фейсбук"
–>http://www.facebook.com/group.php?gid=122989024398658&ref=mf
цитирай
2. анонимен - Хаха:)) Сигнализирайте:))) Докладвайте:)))
28.05.2010 16:24
Хаха:)) Сигнализирайте:))) Докладвайте:)))Пишете доноси с чичо Ви Ленин ,с Petq Stateva,Atanas Nikolov ...водени от чичо ви "умник" Георги Хаджийски (създател) на смешни психози сред още по- малоумните от него фейсбукари :)))))
цитирай
3. eien - Анонимен, напишете Вие нещо, което да не е "глупости на търкалета"
12.06.2010 04:36
Прекалил сте в оценката си.
цитирай
4. анонимен - Интересно и поучително четиво.
25.01.2011 15:46
Интересно и поучително четиво.
цитирай
5. анонимен - Глупости на търкалета
25.01.2011 15:51
Глупости на търкалета.....:)))))))))) ХааааааХааааааааааа..... Нито е интересно, нито е поучително!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316033
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930